Informatii utile Belgia

Date generale


Capitala: Bruxelles
Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Franceza, Germana, Neerlandeza
Fus orar: GMT 01:00
Religie: Crestini (64.2%), Musulmani (5.9%), Alte religii (29.9%)

Belgia este recunoscuta pentru


arhitectura
arta
puncte de interes
istorie
cultura
situri religioase
cladiri istorice

Magazinele sunt deschise zilnic intre orele 8:30 (9:00) – 18: 00 dar au pauza de pranz. Acelasi program este si sambata. In marile orase unele magazine sunt deschise si duminica.

Bancile au program in timpul saptamanii 9: 00 – 13: 00 si de la 14: 00 – 16: 00 (17: 00) si sambata de dimineata. Nu exista pauza pentru pranz la bancile din marile orase.

Posta are oficiile deschise de luni pana vineri intre orele 9: 00 – 17: 00 iar sambata intre 9: 00 – 12: 00. La Bruxelles oficiul postal din Avenue Fonsny 15 are program nonstop.

In ceea ce priveste cazarea, exista toata gama clasica de unitati de cazare. Preturile includ obligatoriu micul dejun si sunt mai mari in weekend. Ele variaza dupa cartier (centrele istorice sunt cu mult mai scumpe) sau sezon turistic (lunile cele mai scumpe sunt ianuarie, februarie, iulie, august si decembrie). In Belgia exista peste 350 terenuri de campare. Preturi foarte bune la cazare sunt cele pana in 30 de euro ( pentru doua persoane), moderate cele pana in 45 de euro. In regiunile rurale din Flandra exista instalate, in campinguri Trekkershutten cabane de locuit din lemn cu patru paturi. Pretul este de 24,6 euro.

Vama. Cetatenii din tarile Uniunii Europene pot introduce in tara un numar nelimitat de bunuri de uz personal. Turistii sub 17 ani nu pot scoate din tara tutun sau alcool. Sume in moneda locala sau straina pot fi introduse si scoase fara restrictii. Pentru cetatenii tarilor care nu fac parte din UE, se aplica limitele nationale impuse.

Odata cu intrarea tarii noastre in UE, cetatenii romani pot intra in Belgia doar cu cartea de identitate. Asigurarea medicala este optionala. O varianta mai buna este aceea de a va face din timp cardul european de asigurari de sanatate.

Ce sa luati in bagaj. In ceea ce priveste imbracamintea, luati mai multe haine relativ groase. Incaltamintea trebuie sa fie confortabila, deoarece veti merge mult pe jos.

Diferentele de fus orar. Ora Belgiei este ora Europei Centrale, cu o ora inainte GMT. Se respecta programul de trecere de la ora de iarna la cea de vara.

Limbile vorbite. Populatia din Bruges, Gent si Antwerpen vorbeste olandeza, iar in Bruxelles se vorbeste franceza sau olandeza. In general engleza este inteleasa. Se vorbeste si o a treia limba oficiala, germana, se vorbeste si in cantoanele estice.

Moneda si mijloace de plata
1 euro = 100 centi
Exista bancomate in foarte multe puncte, iar cecurile de calatorie pot fi schimbate la toate bancile, birourile de schimb valutar si in multe hoteluri. Cartile de credit sunt acceptate in banci precum si in hoteluri si in restaurante.

Parcarea. In orase si in jur exista multe locuri de parcare. Cel mai bine ar fi sa folositi una dintre principalele parcari publice. Acestea sunt bine semnalizate si nu foarte costisitoare. Centrele oraselor se aglomereaza la orele de varf, iar in aceste zone parcarea este limitata. In special in Bruges si Gent se recomanda parcarile de la periferii.

Inchirierea de masini. Toate agentiile importante de inchiriere sunt prezente in Belgia. De obicei, rezervarile facute din tara sunt mai ieftine. Retineti faptul ca toate orasele sunt compacte si nu aveti neaparat nevoie de masina doar daca doriti sa faceti un tur in afara orasului sau sa calatoriti dintr-un oras in altul.

Taxiurile. Puteti lua taxiuri din statii sau le puteti comanda prin telefon. Spre deosebire de restul oraselor, in Bruxelles taxiurile pot fi oprite si pe strada dar sunt mai scumpe decat autobuzele. De obicei, se lasa un bacsis 10 % din tarif.

Transportul in comun. Principalele mijloace de transport in comun sunt autobuzele si tramvaiele. Folositi butoanele din interiorul tramvaielor si autobuzelor pentru a va anunta dorinta de a cobora la urmatoarea statie sau pentru a deschide usile. Reteaua de mijloace de transport public in Bruxelles este STIB iar in celelalte orase este Delijn.

Biletele. Biletele pentru transportul in comun sunt valabile pentru autobuze, tramvaie si metrou. Biletele unice, cardurile valabile pentru 10 calatorii sau abonamentele pe o zi pot cumparate de la chioscurile de tichete sau din statii. Tichetele unice se pot cumpara si de la sofer. La inceputul calatoriei, trebuie sa validati tichetul in compostorul portocaliu sau la intrarea in statia de metrou. Astfel, biletul este valabil pentru o singura calatorie de pana la o ora, incluzand orice schimbare de mijloc de transport.

Mersul pe bicicleta. Belgienii sunt fani ai mersului pe bicicleta, dar din pacate nu prea exista piste special amenajate pentru ciclisti. Puteti inchiria biciclete si echipament de protectie in toate orasele. Agentiile de turism locale va pot oferi detalii.

Pentru soferi. Sunt suficiente un permis de conducere national si un certificat de inmatriculare a masinii. Cartea verde de asigurare este recomandata. Limita de viteza este de 50 km / h in localitati, 90 km / h in afara localitatii si 120 km / h pe autostrada. Vorbitul la telefonul mobil in timpul condusului este permis numai cu dispozitiv hands-free. Limita de alcoolemie este de 0,5. se circula pe dreapta.

Perioada optima de vizitare. Cele mai bune luni sunt din mai pana in septembrie. In iulie si august sunt pentru statiunile balneare de pe litoral. Toamna, Muntii Ardeni ofera o impresionanta paleta de culori.

Temperaturi medii lunare in Belgia

Numere de urgenta
Politie 101
Pompieri si Salvare 100
Asistenta rutiera 070/344777