Schiturile Muntelui Athos din Halkidiki

Noua manastire: Aceasta manastire se afla aproape de mare, intre manastirea Sf. Paul si manastirea Sf. Anna. In 1901, in capela, au fost contruite mormintele pentru cei 3 prelati care au trait ca asceti: Theophanes, Papsanis si Gerasimos Xalepiou. Duminica, la acest schit, se tine o slujba dedicata sfintilor. In biblioteca schitului sunt pastrate 200 de manuscrise, 500 de carti vechi, vesminte, cruci si relicve sfinte.

Manastirea Sf. Ana: Aceasta manastire se afla in partea de Sud-Vest a muntelui Athos. Ea a fost construita pe un deal impadurit. Manastirea Sf. Ana este cea mai veche de pe muntele Athos si are asezari de colibe in jurul ei, in acestea incluzandu-se a 2-a manastire Sf. Ana, care are dimensiuni mai mici. In 1755 manastirea a fost extinsa si redecorata. Biblioteca din aceasta manastire contine aproximativ 200 de manuscrise, 3 pergamente, 700 de publicatii si mai multe icoane si relicve sfinte.

Manastirea Sf. Ana mica: Aceasta manastire se afla in zona manastirii Sf. Anna si a fost fondata in secolul 16 si consta in 7 colibe. Aici a trait marele imnograf Gerasimos din Mikragiannanitis .

Manastirea Sf. Treime: Aceasta manastire este situata in partea de sud a muntelui Athos aflandu-se intr-o zona stancoasa si foarte inclinata, la 100 m deasupra nivelului marii. Altarul a fost construti in anul 1745 si a fost decorat in acelasi secol. Astazi, 35 de calugari traiesc in aceasta manastire, ce au ca ocupatii principale horticultura, pescuitul, pictura religioasa si sculptura in lemn. Biblioteca contine 23 de pergamente si sute de vesminte, icoane si relicve sfinte.

Manastirea Ioan Botezatorul: Aceasta manastire este localizata in estul muntelui Athos, intr-o zona de desert si stancoasa numita Vigla, la o altitudine de 250 de metri. Astazi, in aceasta manastire, locuiesc 25 de calugari si toti sunt de origine romana. Altarul a fost construit in 1857. Biblioteca contine 5000 de carti, majoritatea sunt din secolul 19 si sunt scrise in limba romana si 130 de manuscrise.

Manastirea Sf. Dimitriou: Aceasta manastire a fost construita sub forma unei asezari, la o distanta de aproximativ 1 ora de I.M. Moni Vatopedi. Altarul dateaza din era bizantina si frescele naosului din 1755. Pronaosul exterior a fost refacut in anul 1806. Biblioteca contine manuscrise. Calugarii sunt implicati in munca in agricultura. Manastirea contine 15 celule iar acest numar este echivalent cu numarul calugarilor.

Manastirea Sf. Andrei: Aceasta manastire mai este numita „Seraglios” si inseamna „Acest rai”, este situata la 500 de metri de Karyes. A fost construita in asa fel incat sa formeze un singur complex. Pana in secolul 17, Sf. Anton a trait in aceasta manastire. In anul 1841 au sosit calugari rusi la manastire care au inceput reconstruirea ei, iar aceasta a durat 58 de ani. Manastirea Sf. Andrei este considerata a fi una dintre cele mai mari manastiri din acea zona. Ea are o lungime de 60 de metri, latimea de 33 si inaltimea de 29. In aripa de vest s-a aflat biblioteca, insa aceasta a ars in anul 1958.

Manastirea Iviritiki: Aceasta manastire se afla in vestul manastirii Sf. Ioan Botezatorul, la o distanta de 30 de minute de ea. Manastirea Iviritiki are forma unui sat de cabane si a fost construita in anul 1779. Altarul a fost construit in anul 1779 si decorat in anul 1799. Calugarii din aceasta manastire se ocupa de hagiografie si agricultura.

Manastirea Sf. Dumitru: Aceasta manastire a fost construita la inceputul secolului 18 si abandonata in anul 1754, aflandu-se la o altitudine de 280 de metri deasupra nivelului marii. Calugarul Daniel Moldavian a reocupat manastirea in anul 1760. Astazi, manastirea este ocupat de 20 de calugari romani. Altarul a fost construit in anul 1899.

Manastirea Buna Vestire: Aceasta manastire a fost fondata in anul 1766 de calugarii Silvestru, Ephraim si Agapios. Naosul a fost pictat in anul 1766 si contine aproximativ 100 de imagini. Zona manastirii contine 26 de cabane, dintre care 5 sunt nelocuite. Calugarii se ocupa de gradinarit si apicultura. Biblioteca contine 150 de carti si 360 de pergamente.

Manastirea Sf. Prooroc Elias: Aceasta manastire a fost fondata in anul 1759 de calugarul rus Paisios Velitsofsky. In scurt timp dupa aceasta, au fost construite niste cladiri si temple remarcabile. Dintre toate relicvele, au fost pastrate cruci, vesminte, un tabernacol etc.

Manastirea Katounakia: Aceasta manastire se afla intre manastirea Sf. Anna mica si Sf. Basil. Zona in care se afla este stancoasa si abrupta. Cei 35 de calugari care traiesc in aceasta manastire se ocupa de sculptura in lemn, pictura de icoane, vesminte si incantari.

Manastirea Bogkoroditsa: Aceasta manastire a fost construita pe teritoriul manastirii Pantokrator la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului marii. Altarul este dedicat adormirii Maicii Domnului.

Localizare

GPS - Latitudine: 40.158890, Longitudine: 24.328329

Mareste harta

Legenda

  • Schiturile Muntelui Athos din Halkidiki
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Schiturile Muntelui Athos din Halkidiki

Halkidiki