Aeroportul International Newark Liberty

Aeroportul International Newark Liberty

Informatii generale

Aeroportul Newark Liberty se afla la 3 km sud de Newark si 26 km sud-vest de New York City. Localizat in New Jersey, aeroportul este unul dintre cele mai mari din SUA si unul dintre cele trei mari aeroporturi care deservesc New York City. Ghidul nostru se va dovedi util celor care calatoresc cu aceasta destinatie, mai ales ca ofera detalii despre accesul spre aeroport cu mijloacele de transport in comun sau cu autoturismul, dar si informatii despre facilitatile aeroportului.

Centrul de intampinare al vizitatorilor va ofera detalii despre transportul in comun, rezervari la hotel sau inchirieri auto si sunt localizate in incinta terminalelor. Operatorii care va pot oferi asistenta in mai multe limbi, stationeaza la fiecare terminal si pot fi recunoscuti dupa jachetele rosii.

Transferul intre terminale
Monotrenul AirTrain transporta pasagerii intre terminale si parcari.

Accesul auto
Aeroportul Newark Liberty este situat pe Interstate 78 (daca veniti din vest) si Interstate 95 (daca veniti din sud). Din centrul orasului New York, traversati Tunelul Holland, spre vest si virati pe NJ-139, care se uneste cu Pulaski Skyway (US Route 9). Aceasta sosea merge spre aeroport si are cate o banda de acces special destinata pentru fiecare terminal. Drumul spre aeroport din centrul New York dureaza aproximativ 30 de minute, in functie de conditiile de trafic.

Transport

Calatoria cu trenul
Gara aeroportului Newark Liberty este conectata de terminale via AirTrain, care efectueaza curse gratuite pentru transportul pasagerilor. De aici, trenurile Amtrak (www.amtrak.com) si New Jersey Transit (www.njtransit.com) opresc la statia Newark Penn, unde se fac conexiuni cu trenurile subterane PATH (www.pathrail.com), care ajung in Manhattan si alte destinatii din New York City.

Calatoria cu autocarul
Autocarele Coach USA (www.coachusa.com) circula nonstop de la Aeroportul Newark pana la New York City, cu oprire la Grand Central Station, Bryant Park si terminalul de autobuze Port Authority (calatoria dureaza intre 90 - 120 de minute; un bilet costa US$16). Alte autobuze au curse spre destinatii din Queens, Brooklyn, The Bronx, Staten Island si suburbii.

Calatoria cu microbuzul
Mai multe companii pun la dispozitia pasagerilor microbuze care efectueaza curse de la aeroport in centrul orasului. Printre acestea se numara Carmel Super Saver (www.carmellimo.com) si Dial 7 (www.dial7.com). Tarifele pornesc de la US$50, pentru o calatorie pana in centrul Manhattan. Mai multe informatii puteti obtine de la birourile situate in zona Sosiri a terminalelor.

Calatoria cu taxiul
Taxiurile stationeaza in vecinatatea terminalelor; pasagerii sunt sfatuiti sa foloseasca doar taxiurile autorizate, care asteapta la Sosiri. Media tarifelor pentru o cursa pana la New York City variaza intre US$55-$90, in functie de destinatia exacta unde doriti sa ajungeti.

Servicii

Parcare auto
Aeroportul Newark Liberty ofera mai bine de 17.000 de locuri de parcare. Parcarile (A, B si C), cu acces pe termen scurt, se gasesc in fata complexului terminal. Parcarea cu durata de o zi este disponibila in P1, P3 si in parcarea multietajata P4; (P2 si partial P3 au locuri rezervate pentru inchirieri auto); parcarile sunt conectate de terminale prin trenul usor. De asemenea, microbuzele transporta gratuit pasagerii de la/spre parcarea economica P6. Serviciul valet parking este disponibil la tel: +1 973 961 6615.

Inchirieri auto
Companiile Avis, Enterprise, Hertz si National au birourile amenajate in parcarea P3, unde puteti ajunge cu ajutorul AirTrain. Alamo, Budget si Dollar au birourile localizate in P2. Rezervarile pentru inchirierile auto se pot face la liniile telefonice disponibile in zona Recuperare bagaje, de la fiecare terminal.