Aeroportul London Heathrow

  • Cod IATA: LHR
  • Deserveste: Londra, Anglia
  • Adresa: Longford, Hounslow TW6
  • Telefon: 0844 335 1801
  • Website: http://www.heathrow.com/
Aeroportul London Heathrow

Informatii generale

Aeroportul London Heathrow este unul dintre cele mai mari si mai aglomerate din lume si se gaseste in partea vest-centrala a Londrei, fiind conectat de centrul capitalei prin mijloacele de transport in comun si o retea extinsa de cai de acces. Ghidul nostru cuprinde informatii despre facilitatile terminalelor, dar si despre accesul spre aeroport.

Birourile de informatii se gasesc in zona Sosiri a Terminalelor 2, 4 si 5, dar si in zona check in a Terminalului 3. Exista si standuri echipate cu harti si telefoane unde puteti cere ajutor in caz de nevoie, care se gasesc in incinta terminalelor si in parcari. Roving Passenger Ambassadors va pot oferi si ei informatii.

Transferul intre terminale
Terminalalele 1 si 3 se gasesc la mica distanta unul de celalalt si sunt conectate printr-un pasaj subteran. Transferul intre terminalele 1, 3 si 4 (transferul se face in 8 minute) si 5 (transferul se face in 12 minute) se efectueaza gratuit cu trenul Heathrow Express sau cu microbuzul.

Accesul auto
Din centrul Londrei, indreptati-va spre vest, pe A4 si, fie continuati spre aeroport, fie virati spre vest pe M4 sau A30, in functie de terminalul la care trebuie sa ajungeti. La Terminalele 1 si 3 se poate ajunge via M4 (de la intersectia 4) si A4, in timp ce la Terminalul 4 se ajunge via A30. La Terminalul 5, ajungeti de pe A30, apoi pe Southern Perimeter Road. Toate terminalele sunt accesibile din M25, fie de la intersectia 14 (pentru Terminalele 4 si 5), fie de la intersectia 15 (pentru Terminale 1 si 3).

Transport

Calatoria cu trenul
Heathrow Express are curse non-stop intre Aeroportul London Heathrow si Gara London Paddington, cu plecare la fiecare 15 minute (calatoria dureaza 15-20 minute; pentru o calatorie achitati £20). O varianta mai ieftina este de la Paddington, de unde pleaca la fiecare 30 de minute trenul Heathrow Connect, care are statii intermediare (calatoria dureaza 25 minute, iar tariful pentru o persoana este de £9.50). Pentru informatii privind mersul trenurilor, contactati National Rail Enquiries la tel: +44 845 748 4950; www.nationalrail.co.uk.

Calatoria cu metroul
Aeroportul London Heathrow Airport este conectat la reteaua de metrou. Statii separate pentru Terminalele 1 si 3, Terminalele 4 si Terminal 5 sunt situate pe Piccadilly Line, care transporta pasagerii in centrul Londrei (calatoria dureaza 50 minute; tariful unei calatorii este de: £5.50 – se ofera discount daca folositi cardul Oyster).

Calatoria cu autobuzul
Mai multe autobuze opresc in statia centrala de autobuze situata intre Terminalele 1 si 3, precum si la terminalele 4 si 5. Pe timp de noapte, autobuzul N9 face legatura intre aeroport si centrul Londrei.

Calatoria cu autocarul
Autocarele fac legatura intre Aeroportul London Heathrow si mai mult de 500 destinatii din Regatul Unit. National Express este considerat cel mai mare furnizor pentru aceasta categorie de transport.

Calatoria cu taxiul
Taxiurile cu licenta 'black cab' circula de la Aeroportul London Heathrow Airport si sunt disponibile in vecinatatea fiecarui terminal. Taxiurile pot fi rezervate in avans la Heathrow Taxis (tel: +44 560 367 9412; www.heathrowtaxis.org). Calatatoria cu taxiul pana in centrul Londrei dureaza aproximativ o ora, pentru care achitati un tarif de £80, in functie de trafic.

Servicii

Parcare auto
Exista mai multe variante pentru parcare auto pe Aeroportul London Heathrow. Fiecare terminal dispune de o parcare pe termen scurt (destinate celor care nu stationeaza pentru mai mult de 5 ore). Parcarea pe termen lung va este pusa la dispozitie de aeroport dar si de cativa operatori privati, precum NCP (tel: +44 345 050 7080; www.ncp.co.uk) si Purple Parking (tel: +44 845 450 0808; www.purpleparking.com) – transferul pasagerilor de la parcare la terminale este asigurat de un microbuz. Pentru rezervarea locului de parcare pe termen lung/scurt, accesati siteul aeroportului. Pe site puteti rezerva in avans si seviciul de valet parking, disponibil la toate terminalele. Motocicletele pot fi parcate gratuit in spatiile special dest inate si care sunt disponibile la fiecare terminal.

Inchirieri auto
Companiile care ofera servicii de inchirieri auto pe Aeroportul London Heathrow sunt: Alamo, Avis, Budget, Europcar, Enterprise, Hertz, National si Sixt. Birourile operatorilor le gasiti la etajul Sosiri, de la fiecare terminal.