Aeroportul International Eleftherios Venizelos din Atena

  • Cod IATA: ATH
  • Deserveste: Atena, Grecia
  • Adresa: Attiki Odos, Spata Artemida 190 04
  • Telefon: 21 0353 0000
  • Website: http://www.aia.gr/traveler/
Aeroportul International Eleftherios Venizelos din Atena

Informatii generale

Aeroportul International Eleftherios Venizelos este principalul aeroport care deserveste capitala Greciei, fiind, totodata, si cel mai tranzitat din tara. Aceia dintre voi care au planuri de calatorie cu destinatia Atena, pot gasi in ghidul nostru informatii folositoare despre accesul spre aeroport si detalii despre facilitatile terminalelor. Un birou de informatii este situat in Terminalul principal. De asemenea, pasagerii pot oricand apela linia telefonica +30 210 353 0000.

Transferul intre terminale
Un pasaj subteran si o alee care pleaca de la parter fac legatura intre Terminalul Principal si Terminalul Satelit.

Accesul auto
Din centrul capitalei Atena, la aeroport se ajunge - via Attiki Odos (A6), o sosea pe care se percepe taxa de drum si care ocoleste orasul de la nord la est.

Transport

Calatoria cu trenul
Aeroportul este conectat de Gara centrala din Atena, cunoscuta si sub denumirea de Gara Larissa, si de Portul Pireus, prin sistemul transport subteran. Metroul face astfel legatura intre aeroport si oras, via linia de metrou 3 (calatoria dureaza 45 minute; un bilet costa €8). Informatii complete despre transportul urban din Atena gasiti pe www.oasa.gr.

Calatoria cu autobuzul
Cateva linii de autobuz fac legatura intre aeroport si centrul capitalei – calatoria dureaza 65 minute; pentru un bilet achitati un tarif de €5) si Pireus (calatoria dureaza 90 minute; un bilet costa €5); autobuzele circula nonstop. Unele dintre liniile autobuzelor fac legatura si cu statiile de metrou.

Calatoria cu autocarul
Doua autocare express KTEL circula intre aeroport, Markopoulo si Rafina. Alte autocare acopera rute ce au ca destinatii Lavrion, Kalyvia si Keratea. Autocarele pleaca din fata etajului Sosiri, al Terminalului principal, langa poarta 5.

Calatoria cu taxiul
Taxiurile stationeaza in vecinatatea coridorului Sosiri, Terminalul Principal. Tariful unei calatorii pana in centrul Atenei este de €35-40 (tariful este mai ridicat pentru cursele de noapte), iar calatoria dureaza intre 40 si 60 minute, in functie de destinatia exacta si conditiile de trafic.

Servicii

Parcare auto
Aeroportul pune la dispozitia pasagerilor in jur de 7100 de locuri de parcare. Parcarea pe termen scurt se poate face in P1 si P2, situate chiar in vecinatatea coridorului Sosiri, Terminalul Principal – si unde parcarea este gratuita pentru primele 20 minute. Parcarea pe termen lung se face in P3, de unde transportul pasagerilor pana la cladirea terminalului este asigurata de un microbuz si de un pod pietonal care traverseaza drumul principal. Serviciul valet parking este disponibil pentru cei interesati la tel: +30 210 353 4260. Veti beneficia de o reducere, daca faceti rezervarea locurile de parcare in avans, pe siteul aeroportului.

Inchirieri auto
Companiile internationale Avis, Budget, Enterprise, Hertz si Sixt ofera servicii de inchirieri auto pe aeroport. Birourile operatorilor sunt situate in holul Sosiri, Terminalul Principal.