Aeroportul International Hong Kong

Aeroportul International Hong Kong

Informatii generale

Situat pe insula cu acelasi nume, Aeroportul International Hong Kong, a fost inaugurat in anul 1998 si de atunci a devenit unul dintre cele mai tranzitate aeroporturi din lume, fiind, totodata, un important centru de conexiune pentru cele mai mari companii aeriene. Ghidul nostru se va dovedi util celor care calatoresc cu aceasta destinatie, deoarece va furnizeaza informatii despre accesul spre aeroport cu mijlocele de transport in comun, dar si detalii despre facilitatile terminalelor.

Un Birou Servicii Clienti, deschis zilnic de la 05.30 pana la miezul noptii, poate fi gasit in zona Plecari, la fiecare terminal. Cabinele multimedia sunt disponibile pentru pasageri in zona Sosiri si va pot furniza informatii si harti, in timp real. Cele 12 linii telefonice, disponibile nonstop si destinate pasagerilor, pot fi apelate din incinta terminalelor.

Transferul intre terminale
Un tren automat asigura transportul pasagerilor de la coridorul Plecari, Terminalul 1, catre terminalul pentru feribot SkyPier, dar si de la Terminal catre portile de acces. Vehiculele electrice transporta si ele pasagerii, in mod gratuit, de la un terminal la altul.

Accesul auto
Din Hong Kong, urmariti indicatoarele catre Western Harbour Crossing. Dupa ce ati iesit din tunel, intrati pe autostrada West Kowloon; fiti atenti la semnele care va indica directia spre aeroport si traversati podul Tsing Ma pentru a ajunge pe insula care gazduieste aeroportul - Chek Lap Kok. Continuati apoi pe autostrada North Lantau, pentru a ajunge la aeroport.

Transport

Calatoria cu trenul
Sub sigla MTR (www.mtr.com.hk) circula trenurile cu plecare din aeroport, cu destinatia centrul Hong Kong; acestea pleaca la fiecare 10 minute, in intervalul 05.54 si 00.48 (calatoria dureaza 24 minute; pentru o calatorie achitati un tarif de HK$100). Trenurile opresc in Hong Kong si la statia Kowloon, unde puteti face check-in si unde beneficiati de ajutorul hamalilor, daca doriti sprijin pentru transportul bagajelor. Statia se afla la Ground Transportation Centre, situat intre terminale.

Calatoria cu autobuzul
Autobuzele locale pornesc de la statia Ground Transportation Centre si de langa Parcarile P1 si P 2. Acestea circula sub siglele Citybus (www.nwstbus.com.hk), KMB ( www.kmb.com.hk) si Lantao Bus Company (www.newlantaobus.com). Toate autobuzele au program si dupa miezul noptii. Puteti folosi si cele 12 linii Airbus care au destinatii diverse in Hong Kong, inclusiv North Point Ferry Pier, statiile Hung Hom si Lam Tin. Autobuzele externe sunt si ele disponibile. Un serviciu non stop Discovery Bay Airbus, pleaca de la DB Transit si face legatura aeroportului cu Discovery Bay.

Calatoria cu microbuzul
Sase microbuze fac legatura intre aeroport si diverse destinatii din Hong Kong. Mai mult decat atat, marile hoteluri din Hong Kong asigura transportul pasagerilor de la/spre aeroport. Pentru mai multe detalii, adresati-va ghiseului C15, din statia pentru autocare de la Terminalul 2.

Calatoria cu autocarul
Autocarele care au destinatii dincolo de granita sunt gestionate de 5 operatori privati si asigura conexiunea intre aeroport si marile orase din regiunea Guangdong, din China. Retineti ca, pentru a intra in China, aveti nevoie de un document special de calatorie.

Calatoria cu taxiul
Taxiurile stationeaza la Ground Transportation Centre. Taxiurile se identifica dupa culori, respectiv, cele rosii efectueaza curse spre destinatii din oras. Cele apartinand companiei New Territories taxis sunt verzi, iar cele care circula sub sigla Lantau, sunt albastre. Calatoria cu taxiul pana pe insula Hong Kong sau Kowloon dureaza aproximativ o ora, in functie de conditiile de trafic, si costa in jur de HK$300.

Transportul pe apa
TurboJet, care dispune de un feribot de mare viteza, efectueaza curse cu plecare de la pontonul aeroportului SkyPier, avand sase destinatii in Delta Pearl River, respectiv - Dong Guan Humen, Macau, Zhuhai Jiuzhou, Zhongshan, Shenzhen Fuyong si Shenzhen Shekou. Biletele se gasesc la biroul amenajat la Trensfer Feribot, situat in holul Sosiri. Un tren usor circula intre Terminal 1, zona Sosiri, si terminalul pentru feriboturi.

Servicii

Parcare auto
O parcare multietajata - P4 si una descoperita - P1, P2 si P3 - va stau la dispozitie in incinta aeroportului. Parcarile P1, P2 si P4 permit accesul pe termen limitat. Parcarea cu acces pe termen lung se afla in constructie, motiv pentru care parcarea pe durata lunga de timp se face momentan in P2. Locuri de parcare cu o durata de pana la 30 minute sunt disponibile in P1 si P4.

Inchirieri auto
Traficul auto in Hong Kong poate fi considerat de multe ori haotic, motiv pentru care este putin probabil ca turistii sositi aici sa-si conduca singuri masinile. Majoritatea turistilor prefera sa inchirieze masini cu sofer, decat sa apeleze la calatoria cu taxiul; firmele care ofera servicii de inchirieri auto sunt Trans-Island (www.trans-island.com.hk) si Parklane Limousine Service (www.hongkonglimo.com). Ambele companii au birourile situate la Sosiri.