Aeroportul Oslo

  • Cod IATA: OSL
  • Deserveste: Oslo, Norvegia
  • Adresa: Edvard Munchs veg, 2061 Gardermoen
  • Telefon: 64 81 20 00
  • Website: http://www.osl.no/
Aeroportul Oslo

Informatii generale

Situat la nord de Oslo, in Gardermoen, acesta este cel mai mare dintre cele trei aeroporturi care deservesc capitala Norvegiei. Ghidul nostru se va dovedi util celor care calatoresc cu aceasta destinatie, pentru ca ofera detalii despre accesul spre aeroport cu mijloacele de transport in comun sau cu autoturismul, dar si informatii despre facilitatile aeroportului.

Un birou de informatii este situat in zona Sosiri, unde puteti primi asistenta pentru rezervari la hotel dar si informatii turistice.

Accesul auto
Din centrul capitalei Oslo, urmati E6, spre nord (o sosea de mare viteza care traverseaza orasul pana la Trondheim si ajunge pana in nordul tarii) pana la Jessheim, unde exista o banda special destinata pentru accesul spre aeroport. Aeroportul este bine semnalizat inca din centrul capitalei. Pentru a parcurge aceasta distanta aveti nevoie de aproximativ 40 de minute.

Transport

Calatoria cu trenul
Trenul express al aeroportului (Flytoget) (www.flytoget.no), face legatura intre aeroport si centrul capitalei Oslo (calatoria dureaza 20 de minute; un bilet costa NOK180 - biletele de calatorie achizitionate online, in avans, vor beneficia de o reducere de NOK20) si opreste la Gara centrala din Oslo, in diverse statii de metrou si ajunge, in cele din urma, pana la Drammen. Trenurile pleaca din statia situata la subsolul complexului terminal. Trenurile NSB (www.nsb.no) inter-city si express, care circula pe ruta Skien – Oslo – Lillehammer - Trondheim, opresc si la statia Gardermoen, din Aeroportul Oslo. Trenurile au plecari la intervale de 10 minute, in timpul saptamanii si la fiecare 20 de minute, in zilele de sambata.

Calatoria cu autobuzul
Autobuzele express SAS (Flybussen) (www.flybussen.no) transporta pasagerii de la aeroport pana la Gara centrala din Oslo (calatoria dureaza 45 de minute; un bilet costa NOK175). Exista si curse de noapte, cu plecare de la aeroport, spre destinatia - terminalul de autobuze din Oslo.

Calatoria cu autocarul
Autocarele pleaca de la aeroport spre diverse destinatii din Norvegia. Pentru rutele regionale, exista o statie amenajata la sud de gara aeroportului, la mica distanta.

Calatoria cu taxiul
Biroul de informatii si rezervari taxi se afla in holul Sosiri; statia de taxi se gaseste in afara coridorului Sosiri. Tariful unei curse pana la Oslo porneste de la Kr750; calatoria dureaza aproximativ 40 de minute. Taxiurile Oslo Taxis (tel: +47 223 88090) sunt prevazute cu rampa si facilitati pentru transportul persoanelor care se deplaseaza in scaun cu rotile.

Servicii

Parcare auto
Aeroportul ofera peste 19.000 de locuri de parcare. O parcare multietajata (P10) este varianta cea mai convenabila, avand acces direct la terminal, in timp ce o parcare descoperita (P1), se gaseste in vecinatatea terminalului. Parcarea pe termen lung este impartita in 5 zone (P2, P3, P4, P5 si P6), de unde pasagerii sunt transportati gratuit cu microbuzul pana/de la terminal. Informatii complete despre parcare obtineti de la Europark Gardermoen, la tel: +47 6481 1980.

Inchirieri auto
Companiile Avis, Budget, Europcar, Hertz si Sixt ofera servicii de inchireri auto pe Aeroportul Oslo. Birourile operatorilor sunt localizate in holul Sosiri, in vecinatatea intrarii in gara aeroportului. Spatiile destinate returnarii autoturismelor inchiriate se gasesc in parcarea multietajata.