Aeroportul International Auckland

  • Cod IATA: AKL
  • Deserveste: Auckland, Noua Zeelanda
  • Adresa: Ray Emery Dr, Auckland Airport, Auckland 2022
  • Telefon: 09-275 0789
  • Website: http://www.aucklandairport.co.nz/
Aeroportul International Auckland

Informatii generale

Cel mai important aeroport din Noua Zeelanda care deserveste si cel mai mare oras al tarii – Auckland reprezinta un important punct de comunicatii aeriere pentru aceasta regiune geografica a lumi. Aceia dintre voi care au in plan o calatorie cu aceasta destinatie, vor descoperi in ghidul nostru informatii utile despre accesul spre aeroport cu mijloacele de transport in comun dar si detalii despre facilitatile terminalelor.

Ambele terminale ofera mai multe puncte de asistenta pentru pasageri. Ambasadorii "Vestele albastre" - 'Blue Coat ambassadors' ofera sprijin pasagerilor, in caz de nevoie, in ambele terminale. Centrele de informare turistica 'Auckland Tourism iSite ' (tel: +64 9 275 6467) sunt amenajate in coridorul Sosiri al terminalelor.

Transferul intre terminale
Un microbuz asigura transferul gratuit al pasagerilor, la intervale de 15 minute, intre 05.00-22.30, intre terminale (calatoria dureaza 5 minute); alternativ, pasagerii pot parcurge pe jos distanta intre terminale, in aproximativ 10 minute.

Accesul auto
Pentru a ajunge la aeroport cu autoturismul, intrati pe Highway 1 (autostrada sudica), din centrul Auckland spre Manukau City, pana la iesirea de pe Gilles Avenue. De aici, urmati indicatoarele spre aeroport, pe directia sud, pe Highway 20, inainte de a vira pe Highway 20A. Drumul din Auckland pana la aeroport dureaza aproximativ 45 de minute, in timp ce Manukau City se afla la doar 20 de minute distanta de aeroport.

Transport

Calatoria cu autobuzul
Airbus Express (www.maxx.co.nz) este un autobuz express care circula intre Aeroportul Auckland si centrul orasului (calatoria dureaza 45 de minute; un bilet costa NZ$16); sunt si conexiuni spre centrul orasului Manukau, precum si spre alte destinatii regionale.

Calatoria cu microbuzul
Microbuzele Super Shuttle (www.supershuttle.co.nz) preia pasagerii de la Aeroportul Auckland, cu plecare din statia amenajata in vecinatatea terminalului destinat zborurilor internationale. Calatoria pana in centrul orasului dureaza aproximativ 45 de minute, iar tariful este de aproximativ NZ$35, in functie de destinatie.

Calatoria cu taxiul
Operatorii de taxi oficiali sunt Auckland Co-op Taxis (www.cooptaxi.co.nz) si Corporate Cabs (www.corporatecabs.co.nz). Statia de taxi este situata la vest de terminalul destinat zborurilor internationale si in fata terminalului pentru zboruri interne. Calatoria pana in centrul orasului Auckland dureaza aproximativ 40 de minute; tariful pentru o cursa porneste de la NZ$75-90, in functie de destinatie.

Servicii

Parcarea auto
Aeroportul dispune de parcari acoperite/neacoperite, cu acces pe termen limitat si lung, aflate la 3 minute distanta de cladirea terminalelor. Pentru informatii legate de parcare, contactati Biroul Parcari (tel: +64 9 256 8898). Parcarea low-cost Park & Ride este legata de terminale prin cursele de microbuz, disponibile nonstop. La cerere, este disponibil serviciul valet parking, pus la dispozitie de unele dintre companiile aeriene care opereaza curse pe aeroport. Locurile de parcare pot fi rezervate online, pe siteul aeroportului.

Inchirieri auto
Companiile Avis, Budget, Europcar, Hertz si Thrifty ofera servicii de inchirieri auto in incinta aeroportului. La Terminalul International, ghiseele operatorilor se gasesc in coridorul Sosiri, la parter; la terminalul destinat zborurilor interne, operatorii au birourile amenajate la parterul parcarii multietajate, aflata vizavi de coridorul Sosiri – zboruri interne.