Aeroportul Portela – Lisabona

Aeroportul Portela – Lisabona

Informatii generale

Aeroportul Portela se afla la 7 km nord de centrul Lisabonei, in apropiere de districtul Parque das Nações. Portela este principalul aeroport din Potugalia si deserveste capitala tarii – Lisabona. Ghidul nostru va ofera detalii despre modalitatile de acces spre aeroport cu autoturismul sau mijloacele de transport in comun si informatii despre facilitatile terminalului. Ghiseele de informatii sunt amenajate la Sosiri si Plecari, in timp ce biroul de informare turistica poate fi gasit la Sosiri - Terminal 1.

Transferul intre terminale
Microbuzele aeroportului transporta gratuit pasagerii intre cele doua terminale. Distanta dintre cele doua terminale poate fi parcusa si pe jos, daca dispuneti de timp suficient. Terminalul 1 serveste curselor interne si internationale, in timp ce Terminalul 2 este destinat doar curselor interne.

Accesul auto
Din centrul Lisabonei, indreptati-va spre nord, pe Avenida Almirante Reis, care se intersecteaza cu Avenida Almirante Gago Coutinho, sosea care merge direct la aeroport. Daca veniti din imprejurimile capitalei, trebuie sa va incadrati pe autostrada E1, spre nord, iar la iesirea 3 sa virati spre aeroport.

Transport

Calatoria cu trenul
Exista un autobuz care efectueaza curse pana in apropiere de statia Estaçao do Oriente, de unde trenurile express se indreapta spre sud, cu destinatia Alentejo si Algarve, si spre nord, pana la Porto si alte destinatii.

Calatoria cu metroul
Statia de metrou a aeroportului este situata in Terminal 1. Aceasta statie este marcata cu rosu pe harta retelelor de transport cu metroul din Lisabona (metro.transporteslisboa.pt). La intersectia cu Alamada sau Saldhana puteti face transferul pentru destinatii din centrul capitalei. Un bilet costa €1.25; calatoria dureaza aproximativ 30 de minute.

Calatoria cu autobuzul
Autobuzele Regular Carris (www.carris.pt) circula spre centrul orasului, cu plecare de la aeroport (calatoria dureaza 20 de minute; un bilet costa €1.80) si spre gara Cais do Sodré, cu plecare din fata terminalului. Autobuzele Aerobus (www.yellowbustours.com) fac legatura intre aeroport si principalele centre de afaceri din Lisabona (cu plecare de la linia 2) dar si cu Gara Cais do Sodré (cu plecare de la linia 1), unde pasagerii se pot imbarca in trenurile care circula spre coasta de vest sau pot travesa cu feribotrul Raul Tagus. Biletul pentru o calatorie cu autobuzele Aerobus costa €3.15

Calatoria cu taxiul
Taxiurile, prevazute cu aparate de taxat, sunt disponibile nonstop; statia de taxi este situata vizavi de Sosiri si Plecari de la Terminalul 1. Calatoria de la aeroport pana in centrul Lisabonei dureaza 10-15 minute; tariful unei curse porneste de la aproximativ €15.

Servicii

Parcare auto
Parcarea pe termen limitat este permisa in P1 si P2 de unde exista acces direct spre Terminal 1. Parcare P1 se afla langa Plecari, in timp ce parcarea P2 este situata in vecinatatea zonei Sosiri. Parcarea P3, neacoperita, asigura stationarea auto pe termen lung si este situata ceva mai departe de Terminalul 1. Aceste parcari sunt conectate de terminale prin cursele gratuite de microbuz, puse la dispozitia pasagerilor de catre aeroport.

Inchirieri auto
Companiile Avis, Budget, Europcar, Hertz si Sixt, alaturi de cativa operatori locali ofera servicii de inchirieri auto pe Aeroportul Portela. Birourile operatorilor se gasesc in zona Sosiri – Terminalul 1.