Aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas

Aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas

Informatii generale

Situat la 12 km nord-est de Madrid, aeroportul recent redenumit Adolfo Suárez Madrid – Barajas este cel mai mare din Spania si unul dintre cele mai tranzitate din Europa si deserveste capitala Madrid. Aceia dintre voi care planuiesc o calatorie cu aceasta destinatie vor gasi in ghidul nostru detalii complete despre accesul spre aeroport cu autoturismul sau mijloacele de transport in comun, dar si informatii despre facilitatile terminalelor.

Aeroportul pune la dispozitia pasagerilor peste 20 de ghisee de informatii situate la toate terminalele, in timp ce la terminalul 4 functioneaza un chiosc cu touchscreen. Mai trebuie spus ca peste 100 de operatori de la biroul informatii va stau la dispozitie pentru a va acorda asistenta in caz de nevoie. Birourile de informare turistica pot fi gasite in zona Sosiri, Terminalele 1 si 2 si in zona Recuperare bagaje de la terminalul 4.

Transferul intre terminale
Un microbuz asigura transportul gratuit al pasagerilor intre terminale si de la parcarile cu acces pe termen lung. Terminalul 4 este conectat de cladirea statelit (T4S) de un monotren. Microbuzele transporta pasagerii intre terminalul 4 si restul terminalelor.

Accesul auto
Din M40 (care ocoleste zona centrala a capitalei), indreptati-va spre est, pe A2 (pe directia Barcelona) si iesiti pe la intersectia 10, pentru a va incadra pe M14, care va duce direct la aeroport.

Transport

Calatoria cu trenul
Trenurile RENFE (www.renfe.com) circula de-a lungul rutei C1, intre terminalul 4 al aeroportului si statia Prínicipe Pio din centrul capitalei; (un bilet costa €2.60; calatoria dureaza 40 de minute). Trenurile opresc si la Gara Atocha (calatoria dureaza 25 de minute) si Chamartín (calatoria dureaza 11 minute). Birourile de informatii pentru calatoria cu trenurile RENFE se gasesc in zona Sosiri, terminalele 1 si 4; aici puteti obtine detalii despre tarife si rutele trenurilor care circula pe rute nationale.

Calatoria cu metroul
Linia de metrou 8 din Madrid (www.metromadrid.es) face conexiunea intre aeroport si Nuevos Ministerio – centrul financiar din inima Madridului (calatoria dureaza 15 minute; pentru un bilet achitati tarife care pornesc de la €4.50). Trenurile pleaca din statiile subterane de la terminalele 2 si 4. Metroul asigura conexiunea aeroportului cu numeroase gari din tara.

Calatoria cu autobuzul
Autobuzele publice EMT (www.emtmadrid.es) au curse regulate intre aeroport – terminalele 1, 2 si 4 – si centrul capitalei. Autobuzul nr. 200 face legatura cu statia din Avenida de América (calatoria dureaza 30 de minute; un bilet costa €1.50), in timp ce Línea Exprés 23 merge spre Gara Atocha (calatoria dureaza 40 de minute; un bilet costa €5). Cateva autobuze intercity si autocare au statii la aeroport.

Calatoria cu taxiul
Taxiurile stationeaza in vecinatatea terminalelor; (calatoria pana in centrul orasului dureaza 20 -30 de minute; se percep tarife fixe de €30). Pasagerii trebuie sa se asigure ca soferul a pornit aparatul de taxat la plecarea in cursa. Folositi doar taxiurile oficiale pe care le puteti identifica dupa culoarea alba cu dungi rosii. Compania AeroCity-Ares Mobile (tel: +34 91 747 7570) va pune la dispozitie autoturisme cu sofer.

Servicii

Parcare auto
Aeroportul Barajas ofera pasagerilor locuri de parcare cu stationare limitata de timp dar si cu stationare pe termen lung concentrate in cele 6 parcari. Locurile cu acces limitat se gasesc in parcarea P1, situata in fata cladirii terminalului. Parcarea acoperita P2 ofera acces direct cu terminalele T2 si T3; parcarea express (cu stationare sub 30 de minute) este conectata de Terminalul 2. Parcarea cu acces pe termen lung este situata ceva mai departe de complexul terminal si ofera 1.655 locuri; un microbuz transporta gratuit pasagerii de la parcare pana la terminale. Spatiile de parcare VIP sunt disponbile in vecinatatea fiecarui terminal. Locurile de parcare pot fi rezervate in avans, pe siteul aeroportului.

Inchirieri auto
Companiile Avis, Enterprise Atesa, Europcar, Hertz si Sixt ofera servicii de inchirieri auto in Aeroportul Barajas. Birourile operatorilor se gasesc in terminalele 1, 2 si 4.