Aeroportul International Atatürk Istanbul

  • Cod IATA: IST
  • Deserveste: Istanbul, Turcia
  • Adresa: Yeşilköy, 34149 Bakırköy/İstanbul
  • Telefon: (0212) 463 3000
  • Website: http://www.ataturkairport.com/
Aeroportul International Atatürk Istanbul

Informatii generale

Aeroportul Atatürk se gaseste la 28 km vest de Istanbul si este unul dintre cele doua mari aeroporturi care deservesc capitala Turciei. Este, totodata, cel mai aglomerat aeroport din tara. Aceia dintre voi care aveti in plan o calatorie cu aceasta destinatie vor gasi in ghidul nostru detalii despre facilitatile terminalelor dar si informatii despre accesul spre aeroport cu autoturismul sau mijloacele de transport in comun.

Birourile de informatii sunt localizate in ambele terminale. Angajatii va pot oferi detalii despre facilitatile aeroportului, hoteluri si atractiile turistice din Istanbul.

Transferul intre terminale
Un pasaj prevazut cu benzi si scari rulante fac legatura intre cele doua terminale.

Accesul auto
Bdul. Kennedy Caddesi isi creeaza drum de-a lungul costei si va conduce din centrul Istanbulului pana la aeroport.

Transport

Calatoria cu metroul
Linia de metro M1 (www.istanbul-ulasim.com.tr) face legatura intre aeroport si diverse destinatii din centrul orasului si zonele suburbane. Tarifele pornesc de la TL4; se ofera discount pentru studenti si pentru pasagerii care fac rezervarea online.

Calatoria cu autobuzul
O varianta ieftina desi, de multe ori, destul de confuza, este transportul cu autobuzul. Autobuzele locale efectueaza curse de la aeroport pana in centrul orasului. Pentru informatii suplimentare, vizitati siteul IETT (www.iett.gov.tr/en). Calatoria dureaza intre 40-50 de minute; tarifele pornesc de la TL2.40.

Calatoria cu microbuzul
Calatoria cu microbuzul este mult mai convenabila decat cu autobuzele Havatas (www.havatas.com). Acestea pleaca de la aeroport si au destinatii in centrul orasului, inclusiv in Piata Taksim (un bilet costa TL8.50) si Etiler (pentru care trebuie sa achitati un tarif de TL9.50). Calatoria dureaza aproximativ 40-50 de minute, in functie de conditiile de trafic; imbarcarea pasagerilor se face din statia aflata in fata terminalului.

Calatoria cu taxiul
Taxiurile (www.istanbulairporttaxis.com) sau dolmus (taxiurile in co-plata) sunt disponibile in vecinatatea terminalelor. Pretul pana in centrul orasului este de aproximativ TL40, iar calatoria dureaza aproximativ 30 de minute.

Servicii

Parcare auto
O parcare este localizata vizavi de terminal si ofera 7.200 locuri de parcare. Serviciul valet parking poate fi apelat la (tel: +90 212 463 3000, int. 2596 sau 2597).

Inchirieri auto
Companiile internationale care ofera servicii de inchirieri auto pe Aeroportul Atatürk sunt: Alamo, Avis, Budget, Dollar, Europcar, Hertz, National, Sixt si Thrifty, la care se alatura cativa operatori locali. Birourile operatorilor sunt amenajate in zona Sosiri, cum ati trecut de Recuperari bagaje.