Orasul vechi din Edinburgh emana atmosfera si istorie, iar orasul nou se faleste cu mostenirea arhitecturala a numinismului orasului. Parcul Princes Street Gardens divide Edinburgh-ul in doua zone: strazile serpuite si stramte ale orasului vechi in sud, si arhitectura georgiana ordonata a orasului nou spre nord. Importanta artera Princes Street traverseaza de la est spre vest de-a lungul laturii nordice a parcului Princes Street Gardens. Explorati strazile principale, dar nu uitati sa va plimbati pe micutele alei medievale numite wynds si closes.
Ca majoritatea oraselor, Edinburgh-ul este alcatuit din mai multe cartiere, o parte dintre acestea meritand a fi explorate. Dean Village este aproape de partea noua a orasului, insa are propriile sale caracteristici. Duddingston, aflat la sud-est de colina Arthur's Seat, degaja atmosfera specifica unei asezari rurale. Exista apoi Corstorphine, la vest de centrul orasului, faimos datorita stadionului Murrayfield, locul unde se desfasoara meciurile internationale de rugbi ale Scotiei. Portul Edinburgh-ului, Leith, se afla pe tarmul golfului Firth of Forth si abunda in baruri si restaurante elegante.
Imprejurimile Edinburgh-ului - dealurile, campurile verzi, plajele, resedintele istorice si castelele din zona rurala, respectiv Lothian-ul Central, Lothian-ul de Vest si Lothian-ul de Est, numite colectiv Lothian-uri - pot fi explorate cu autobuzul sau cu automobilul, evadarile de o zi din aglomeratiile cauzate de festivalurile din timpul verii fiind bine-venite.
La est de castelul Edinburgh, esplanada istorica a acestuia devine strada Royal Mile, care traverseaza de la castel orasul vechi spre palatul Holyroodhouse. Mile, cum este numita, este de fapt o singura artera care poarta diverse nume succesive: Castlehill, Lawnmarket, Parliament Square, High Street si Canongate. Strazile si pasajele care serpuiesc pe langa casele (lands) inghesuite pe colina din spatele lui Mile au constituit adevaratul Edinburgh, pana ce in secolul al XVIII-lea s-au intreprins expansiuni spre sud si nord. Toti locuiau aici: bogatii la parterul locuintelor, familiile mai putin avute la etajul intai, iar cei si mai saraci la ultimul nivel. Exista multe tururi cu ghid prin zona sau va puteti plimba pe cont propriu. Optiunea a doua este adesea mai buna vara, cand turistii ticsesc regiunea si grupurile mari cu ghizi au dificultati in a inainta prin multime.
Pentru a acorda principalelor obiective - castelul, palatul Holyroodhouse si Muzeul Regal - timpul pe care-l merita si de asemenea pentru a vedea macar unele dintre celelalte atractii, ar trebui sa va alocati doua zile. Puteti incheia prima zi cu o dupa-amiaza in Muzeul Regal si sa dedicati a doua dupa-amiaza palatului Holyroodhouse. Tineti seama de faptul ca unele obiective au program special in timpul Festivalului International Edinburgh.
Sursa Foto
Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Excursii in Edinburgh