Petrecerea timpului liber in Zurich

1.Recomandari pentru iubitorii de muzica
In cazul in care sunteti iubitor de opera sau muzica clasica, va recomandam sa mergeti la Opernhaus (Opera) pe Bellevue si la Tonhalle (Sala de concerte) pe Gotthardstrasse, cu a sa orga magnifica si acustica neobisnuit de clara. Ambele cladiri au atat de multe stucaturi si picturi, incat privirea poate fi rapid acaparata in timpul unui spectacol muzical nu foarte reusit. Cele doua orchestre din Zurich sunt sustinute de fonduri publice, calitatea fiind in acest fel asigurata.

Scena artei alternative din Zurich este la Rote Fabrik (o fosta fabrica, acum un loc al spectacolelor muzicale, de la cele de pop la muzica de dans), la Reithalle Gessnerallee (candva o cazarma militara) si Kanzleischulhaus, candva o scoala, mai tarziu privata de finantare din banii publici, ca centru artistic.

Concertele de muzica pop si cele de jazz au loc la Volkshaus, Rote Fabrick si in Kongresshaus, langa Tonhalle. Mult mai placuta, desi rara, este muzica care se poate auzi din Schutzenhaus Albisguetli, o cladire restaurata, cu aspect militaresc, o Valhalla de lemn care isi are propriul turn si alte podoabe din vremea razboiului. Acest loc este si o sala de congrese si o sala de spectacole si mai are si o serie de restaurante. Marile concerte rock care au loc in Hallenstadion atrag mii de fani, multi venind aici din Germania sau Austria. Aici se afla si discotecile. Zurich se numara printre orasele din lume care sunt centrele scenei muzicii house, techno si trance. Fie ca acordurile puternice ale chitarilor bass sau ritmurile repetitive ale sintetizatoarelor sunt sau nu pe gustul dumneavoastra, ele au adus un val de energie tinereasca in oras. In fiecare august, cam o jumatate de milion de tineri europeni vin in oras pentru o parada pe timpul zilei si o noapte de dans memorabila.

 

2.Recomandari pentru cinefili
Pentru cei care isi doresc o distractie mai linistita, recomandam cinematografele. Cele mai populare sali de cinematograf sunt cele unde filmele se difuzeaza in limba originala, de la cele mai recente filme din box-office-ul de la Hollywood la cele considerate clasice, sau cele de avangarda. In ciuda numarului mic de cinematografe si a faptului ca aproape fiecare televizor din Zurich este conectat la reteaua de televiziune prin cablu, orasul mai este inca unul al cinematografului, unde vizionarea celui mai recent film este considerata ca fiind o necesitate, daca vreti sa fiti la curent cu scena sociala si culturala.

3.Recomandari pentru iubitorii de teatru
Exista in oras si multe teatre, construite in stiluri diferite. De fapt, un cabaret din Zurich a fost locul unde s-a desfasurat primul eveniment apartinand dadaismului, o miscare artistica anti-traditionala, care a deschis calea unor artisti precum Dali, Picasso si altor artisti care incercau noi idei si forme.

Schauspielhaus, pe vremea sa un bastion al rezistentei anti-fasciste, obisnuia sa gazduiasca productii in premiera, dupa piesele lui Brecht, iar pana in anii 1960 a fost faimoasa pentru operele moderne, devenite clasice, ale unor autori elvetieni precum Max Frisch si Friedrich Durrenmatt. Astazi, programul cuprinde piese din autori diversi, mergand de la Shakespeare, Schiller si Goethe, la tinerii dramaturgi elvetieni contemporani. In Schauspielhauskeller se afla un loc pentru teatrul de periferie. Desi „Keller” are un mare succes printre tinerii iubitori de teatru, viitorul nu ii este asigurat pe plan financiar. In jurul acestor cladiri impunatoare se gasesc si alte teatre mici, dar nu nesemnificative: Theater am Neumarkt, Theater an der Winkelwiese, Theater Heddy Maria Wettstein si Theater Stok.

4.Evenimente/Festivaluri
Cel mai important eveniment dedicat folk-ului in Zurich este Sechselauten, desfasurat in aprilie (cunoscut indeosebi tinerilor, in timp ce locuitorii mai in varsta fac orice pentru a pleca din oras in acea perioada). In timpul Sechselauten-ului, patura sociala medievala a breslelor este sar-batorita tot in acelasi mod exagerat in care a fost sarbatorita si prima oara, in secolul XIX. Toti gospodarii orasului, imbracati intr-o serie de costume istorice reprezentandu-i pe diferitii artizani, iau parte la procesiune.

Un alt mare eveniment in calendarul artistic este Festivalul de Jazz, desfasurat la sfarsitul lui octombrie

Cel mai important eveniment al vietii teatrale si muzicale pentru multi oameni este Theaterspektakel, un eveniment cu durata de 10 zile, care are loc in august si septembrie, cand cele mai bune productii internationale de teatru experimental pot fi vazute la centrele de cultura alternativa. Sunt insa si opinii care sustin ca varful sezonului muzical este Internationale Junifest Wochen, care are loc in fiecare luna iunie, sub patronajul primarului orasului.

5.Viata de noapte in Zurich
Nu se poate aprecia ca Zurich are viata de noapte. Se poate vorbi insa mai mult despre viata de seara. Pregatirile pentru o seara trebuie sa inceapa devreme, mai ales in ceea ce priveste mancarea si bautura. In cazul in care doriti sa mancati bine este bine sa mergeti spre districtele-marginase, unde chiriile mici determina proprietarii si bucatarii sefi sa fie putin mai experimentali.

Dupa ce ati servit masa de seara, puteti face o excursie cu funicularal Polybahn, spre asa-numita Polyterrasse, o terasa panoramica, invecinata cu Universitatea Politehnica din oras. Aici veti vedea orasul Zurich, cu cateva puncte de reper luminate, inaltandu-se dintr-o mare de lumini. Predigerkirche, o biserica in stil gotic, se afla in prim-plan, in spatele ei aflandu-se biserica in stil gotic-romanesc, Grossmunster, cu turnurile sale gemene, afectate de un incendiu din secolul XVIII.

Foto 1: Davide Restivo, Foto 2: zoonabar, Foto 3: Edwin Land, Foto 4: Viditu, Foto 5: aanjhan

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Petrecerea timpului liber in Zurich

Alte articole

Turist pentru o zi in Oxford
Turist pentru o zi in Oxford

Daca ajungeti in centrul orasului Oxford, faceti la dreapta pe St.Aldate's Street si intrati in colegiul Christ Church, prin gradina War Memorial. Iesiti...

Turist pentru o zi in Londra
Turist pentru o zi in Londra

Desi Londra este un oras imens, majoritatea atractiilor turistice sunt plasate in centru. Este simplu si placut sa mergeti pe jos intre ele. In zone compacte,...

Petrecerea timpului liber in Newcastle
Petrecerea timpului liber in Newcastle

Pentru petrecerea timpului liber in Newcastle va sugeram sa vizitati unul dintre obiectivele turistice din oras, sa mergeti la un film la unul dintre cele...

Viata de noapte in Amsterdam
Viata de noapte in Amsterdam

Pentru un oras cu o reputatie atat de controversata, viata de noapte din Amsterdam nu este, poate, ceea ce va asteptati. Exista cateva optiuni decente...

Ce sa facem intr-un City Break la Londra
Ce sa facem intr-un City Break la Londra

Exista atat de multe lucruri de facut in Londra, incat, sa vedeti majoritatea lucrurilor in 48 de ore ar fi la fel de posibil precum incercarea de a da...

Turist pentru o zi  in Berna
Turist pentru o zi in Berna

Puteti incepe periplul dvs cu vizitarea Munster-ului. Aici se afla cea mai importanta catedrala in stil gotic tarziu, din Elvetia. Constructia bazilicii...