Turist pentru o zi in Basel

Pentru a petrece o zi agreabila in Basel, puteti porni calatoria dvs din Pfalz, o veche terasa de piatra, strajuita de copacii de pe bastionul ce da inspre Catedrala Basel, din Piata Catedralei. Acesta este locul cel mai potrivit pentru o panorama larga asupra centrului. Sunt doua variante sa ajungeti aici:
Prima varianta presupune o plimbare placuta de-a lungul digului marginit de arbori de pe malul nordic al fluviului, dig numit Oberer Rheinweg. In cateva minute ajungeti la „Leu", unul dintre cele patru feriboturi pitoresti din lemn care traverseaza Rinul, ancorat vizavi de catedrala. Pentru o suma modesta, puteti face un drum pe partea cealalta a raului, o calatorie „leganata" datorita curentilor ce clatina cablul de otel de deasupra.
A doua varianta este putin mai obositoare deoarece va trebui sa urcati o suta de trepte spre Pfalz. De sus, Baselul este expus privirii. Ceea ce se vede in principal este Kleinbasel (Micul Basel), adica zona industriala. Sunt opinii care sustin ca sunt locuitori ai Grossbasel-ului (Marele Basel) care nu au ajuns in aceasta zona niciodata.

De pe Pfalz, puteti vedea si Rinul formand o bucla ampla, ale carei capete se pierd in departare. Aici, fluviul formeaza o cotitura mare in unghi drept, un „cot", inainte de a se indrepta definitiv inspre nord. Adesea, de sus, auziti zgomotul inabusit si monoton al unui motor de barca si un vas comercial incarcat pana la refuz urca pe rau in contra curentului si se strecoara pe sub una dintre arcadele joase ale podului Mittlere Rheinbrucke, pricipalul pod peste Rin (si primul construit in 1225).

Tramvaiul 1 sau 8 va duce din gara centrala (Basel SBB) in Schifflaende, via Mittlere Rheinbruecke. De aici, mergeti pe jos pe Rheinsprung, o strada ingusta pe care se afla sedii ale autoritatilor locale si case pitoresti din secolul XV si XVI, pana la Muenster.

Dupa aceea va puteti indrepta spre enormul complex din Augustinergasse, care adaposteste Kultur Museum, cu o colectie vasta de obiecte de arta, in majoritate din Oceania si Melanezia si Naturhistoriches Museum, cu tematica in general geologica, cu interes deosebit pentru fosilele si mineralele din regiunea Alpilor si a muntilor Jura.

Faceti un ocol, urcand scarile Totengaesslein pentru o pauza linistita in Petersplatz. Acest parc agreabil este marginit de o parte de Peterskirche, o impresionanta biserica gotica, si de cealalta, de universitatea orasului, casa primitoare pentru mii de tineri dintre cei care hoinaresc pe strazile orasului si care-i dau viata acestuia seara de seara.

Perimetrul dintre Marktplatz si Barfuesserplatz adaposteste cele mai bune magazine ale orasului, buticuri sic ale unor creatori precum si raioane comerciale specializate. Intrucat majoritatea strazilor inguste sunt interzise autoturismelor, va gasiti intr-un loc agreabil plimbarilor si va puteti transporta in siguranta sacosele pline de cumparaturi. Noaptea, apar scaunele si mesele numeroaselor restaurante si baruri in aer liber, frecventate cu regularitate de tineri carora pare sa le priasca faptul ca se imbraca elegant, beau berea locala slaba si danseaza pana in zori in discoteci.

Chiar in Barfuesserplatz, veti gasi biserica din secolul XIV Barfuesser (biserica Calugarilor Desculti) in prezent transformata cu succes in muzeu de istorie. Acest muzeu are o colectie interesanta ale carei exponate se leaga de cultura central-europeana. Printre exponatele cele mai notabile sunt tapiseriile din era gotica tarzie, si asa numitul Sallenkoenig (regele balbait), un cap incoronat cu limba si ochii in miscare.

Foarte aproape de Barfuesserplatz se afla una dintre atractiile culturale majore ale orasului, Muzeul de Arta. Pana sa ajungem aici trecem pe langa Fasnachts-Brunnen (Fantana Carnavalului) cu jeturile de apa care se schimba continuu, construita in 1977 de celebrul Jean Tinguely, unul dintre cei mai cunoscuti sculptori ai Elvetiei, a carui cariera a inceput aici, in Basel. In spatele fantanii, modernul Stadttheater (Teatrul municipal), avand acceasi infatisare de jur imprejur, se impune agresiv ochilor.

 

Sursa Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4, Foto 5

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Turist pentru o zi in Basel

Alte articole

Petrecerea timpului liber in Cardiff
Petrecerea timpului liber in Cardiff

Orasul Cardiff ofera o multitudine de variante pentru petrecerea timpului liber. Sport: Cel mai renumit parcurs de golf din Tara Galilor, Celtic Manor...

Turist pentru o zi in Basel
Turist pentru o zi in Basel

Pentru a petrece o zi agreabila in Basel, puteti porni calatoria dvs din Pfalz, o veche terasa de piatra, strajuita de copacii de pe bastionul ce da inspre...

Turist pentru o zi  in Berna
Turist pentru o zi in Berna

Puteti incepe periplul dvs cu vizitarea Munster-ului. Aici se afla cea mai importanta catedrala in stil gotic tarziu, din Elvetia. Constructia bazilicii...

Viata de noapte in Aberdeen
Viata de noapte in Aberdeen

Aberdeen are o scena a vietii de noapte destul de animata, care se concentreaza in jurul puburilor si cluburilor. Existand aici mai multi amatori de cluburi...

Petrecerea timpului liber in Newcastle
Petrecerea timpului liber in Newcastle

Pentru petrecerea timpului liber in Newcastle va sugeram sa vizitati unul dintre obiectivele turistice din oras, sa mergeti la un film la unul dintre cele...

Turist pentru o zi in Londra
Turist pentru o zi in Londra

Desi Londra este un oras imens, majoritatea atractiilor turistice sunt plasate in centru. Este simplu si placut sa mergeti pe jos intre ele. In zone compacte,...