Turist pentru o zi in Basel

Pentru a petrece o zi agreabila in Basel, puteti porni calatoria dvs din Pfalz, o veche terasa de piatra, strajuita de copacii de pe bastionul ce da inspre Catedrala Basel, din Piata Catedralei. Acesta este locul cel mai potrivit pentru o panorama larga asupra centrului. Sunt doua variante sa ajungeti aici:
Prima varianta presupune o plimbare placuta de-a lungul digului marginit de arbori de pe malul nordic al fluviului, dig numit Oberer Rheinweg. In cateva minute ajungeti la „Leu", unul dintre cele patru feriboturi pitoresti din lemn care traverseaza Rinul, ancorat vizavi de catedrala. Pentru o suma modesta, puteti face un drum pe partea cealalta a raului, o calatorie „leganata" datorita curentilor ce clatina cablul de otel de deasupra.
A doua varianta este putin mai obositoare deoarece va trebui sa urcati o suta de trepte spre Pfalz. De sus, Baselul este expus privirii. Ceea ce se vede in principal este Kleinbasel (Micul Basel), adica zona industriala. Sunt opinii care sustin ca sunt locuitori ai Grossbasel-ului (Marele Basel) care nu au ajuns in aceasta zona niciodata.

De pe Pfalz, puteti vedea si Rinul formand o bucla ampla, ale carei capete se pierd in departare. Aici, fluviul formeaza o cotitura mare in unghi drept, un „cot", inainte de a se indrepta definitiv inspre nord. Adesea, de sus, auziti zgomotul inabusit si monoton al unui motor de barca si un vas comercial incarcat pana la refuz urca pe rau in contra curentului si se strecoara pe sub una dintre arcadele joase ale podului Mittlere Rheinbrucke, pricipalul pod peste Rin (si primul construit in 1225).

Tramvaiul 1 sau 8 va duce din gara centrala (Basel SBB) in Schifflaende, via Mittlere Rheinbruecke. De aici, mergeti pe jos pe Rheinsprung, o strada ingusta pe care se afla sedii ale autoritatilor locale si case pitoresti din secolul XV si XVI, pana la Muenster.

Dupa aceea va puteti indrepta spre enormul complex din Augustinergasse, care adaposteste Kultur Museum, cu o colectie vasta de obiecte de arta, in majoritate din Oceania si Melanezia si Naturhistoriches Museum, cu tematica in general geologica, cu interes deosebit pentru fosilele si mineralele din regiunea Alpilor si a muntilor Jura.

Faceti un ocol, urcand scarile Totengaesslein pentru o pauza linistita in Petersplatz. Acest parc agreabil este marginit de o parte de Peterskirche, o impresionanta biserica gotica, si de cealalta, de universitatea orasului, casa primitoare pentru mii de tineri dintre cei care hoinaresc pe strazile orasului si care-i dau viata acestuia seara de seara.

Perimetrul dintre Marktplatz si Barfuesserplatz adaposteste cele mai bune magazine ale orasului, buticuri sic ale unor creatori precum si raioane comerciale specializate. Intrucat majoritatea strazilor inguste sunt interzise autoturismelor, va gasiti intr-un loc agreabil plimbarilor si va puteti transporta in siguranta sacosele pline de cumparaturi. Noaptea, apar scaunele si mesele numeroaselor restaurante si baruri in aer liber, frecventate cu regularitate de tineri carora pare sa le priasca faptul ca se imbraca elegant, beau berea locala slaba si danseaza pana in zori in discoteci.

Chiar in Barfuesserplatz, veti gasi biserica din secolul XIV Barfuesser (biserica Calugarilor Desculti) in prezent transformata cu succes in muzeu de istorie. Acest muzeu are o colectie interesanta ale carei exponate se leaga de cultura central-europeana. Printre exponatele cele mai notabile sunt tapiseriile din era gotica tarzie, si asa numitul Sallenkoenig (regele balbait), un cap incoronat cu limba si ochii in miscare.

Foarte aproape de Barfuesserplatz se afla una dintre atractiile culturale majore ale orasului, Muzeul de Arta. Pana sa ajungem aici trecem pe langa Fasnachts-Brunnen (Fantana Carnavalului) cu jeturile de apa care se schimba continuu, construita in 1977 de celebrul Jean Tinguely, unul dintre cei mai cunoscuti sculptori ai Elvetiei, a carui cariera a inceput aici, in Basel. In spatele fantanii, modernul Stadttheater (Teatrul municipal), avand acceasi infatisare de jur imprejur, se impune agresiv ochilor.

 

Sursa Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4, Foto 5

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Turist pentru o zi in Basel

Alte articole

Turist pentru o zi  in Berna
Turist pentru o zi in Berna

Puteti incepe periplul dvs cu vizitarea Munster-ului. Aici se afla cea mai importanta catedrala in stil gotic tarziu, din Elvetia. Constructia bazilicii...

Turist pentru o zi in Oxford
Turist pentru o zi in Oxford

Daca ajungeti in centrul orasului Oxford, faceti la dreapta pe St.Aldate's Street si intrati in colegiul Christ Church, prin gradina War Memorial. Iesiti...

Excursii in Edinburgh
Excursii in Edinburgh

Orasul vechi din Edinburgh emana atmosfera si istorie, iar orasul nou se faleste cu mostenirea arhitecturala a numinismului orasului. Parcul Princes Street...

Petrecerea timpului liber in Stirling
Petrecerea timpului liber in Stirling

Stirling are echipe in liga profesionala de fotbal, rugby si cricket. Echipa de fotbal seniori, Stirling Albion, joaca in Scottish Second Division League...

Turist pentru o zi in Manchester
Turist pentru o zi in Manchester

Daca mergeti la sud-est de congestia urbana din Manchester, foarte curand veti ajunge in cea mai sudica parte a dealurilor Pennine. Aici, la aproximativ...

Viena pentru copii, un cadou de 1 iunie
Viena pentru copii, un cadou de 1 iunie

Viena este unul din cele mai frumoase, mai elegante si mai populare orase din centrul Europei. Este o destinatie care atrage pe toata lumea: cupluri, studenti,...