Turist pentru o zi in Berna

Puteti incepe periplul dvs cu vizitarea Munster-ului. Aici se afla cea mai importanta catedrala in stil gotic tarziu, din Elvetia. Constructia bazilicii a inceput in anul 1421 si a fost proiectata de Matthaus Ensinger, din Ulm. Turnul nu a fost terminat pana in 1893. inauntru, cele mai notabile elemente sunt niste scaune de coristi minunat sculptate (1523), un vas de agheazma gotica si fereastra reprezentand „Judecata de Apoi”, din capela Matter.

De aici, ocoliti in partea de nord pe alei, aproape de rau, pentru a vedea Rathaus (Primaria) construita in secolul XV, care nu este insa deschisa publicului. Fatada cladirii merita o privire de aproape, coloanele de aici fiind decorate cu personaje precum Sf. Gheorghe, datand din anul 1406. Mare parte din cladire a fost reconstruita dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar acum ea prezinta un amestec de stiluri.

Reveniti pe strada principala (Kramgasse), mergeti spre vest pe langa Einsteinhaus - unde marele om de stiinta a locuit un timp si a elaborat teoria relativitatii - spre Zeitglockenturm (Turnul cu ceas).

Cu un bloc mai spre nord se afla Korn-haus-ul (Hambarul) orasului, acum un centru expozitional cu galerii de arta si un restaurant.

Un ultim popas in vechiul centru al orasului Berna este Bundeshaus (Cladirea Parlamentului), orientata spre raul Aare. Pentru a ajunge aici dinspre turnul cu ceas, mergeti spre sud vreo doua blocuri si intoarceti-va apoi spre vest si mai mergeti inca pe atat. Aici au loc intalniri ale Consiliului National. Totusi, administratia federala a devenit atat de numeroasa incat au mai fost infiintate si alte agentii administrative. Cladirea poate fi vizitata zilnic, cu exceptia dupa-amiezii.

Fiind capitala tarii, Bema are o multime de muzee. Marea majoritate sunt concentrate intr-un complex situat la sud de Kramgasse, dincolo de un alt pod. Mergand spre sud peste Kirchenfeldbrucke, prima data veti intalni Helvetiaplatz, gazda Muzeului Schweitzerisches Alpines, in care puteti vedea cateva harti detaliate si machete ale Alpilor, istorii ale unor actiuni de salvare si imagini ale unor escaladari faimoase sau realizari de harti din regiune.

Mergand prin piata, veti intalni apoi, in succesiune, Bernisches Historisches Museum, unde veti vedea faimoasele panouri danse macabre ale lui Niklaus Manuel si alte lucrari de arta si obiecte istorice locale. Naturhistorisches Museum, care, printre colectiile de roci, minerale si diorame ale vietii salbatice expune si corpul impaiat al unui caine St. Bernard, care a efectuat mai mult de 40 de actiuni de salvare in Alpi si Museum fur Kommunikation, care evoca dezvoltarea serviciilor postale elvetiene, incluzand chiar si cele mai indepartate si inaccesibile colturi

Daca sunteti impatimiti ai sporturilor de iarna, puteti practica aceasta activitate in  centrele din Oberlandul bernez, in zona masivului Jungfrau, si in statiunile invecinate, cum ar fi satul Murren, aflat la altitudine, pe un platou, mai sus de valea Lauterbrunnen de unde, de pe partie, aveti privelisti minunate ale muntilor Eiger, Monch si Jungfrau. In Grindelward, o statiune mai aglomerata inconjurata de varfuri montane salbatice; si in Wengen. Din ultimele doua statiuni sunt trenuri care va duc spre Kleine Scheidegg, unde veti avea parte de schi teatral, la poalele muntelui Eiger, in partea sa nordica.

Un alt centru de schi renumit din regiunea Bernei este micul sat Gstaad, terenul de joaca al aristocratiei bogate din Europa, care sta pe timpul iernii in hotelurile luxoase de aici.

Cea mai faimoasa proba de viteza la schi in Elvetia este cea de pe Lauberhorn, in statiunea Wengen, din Oberlandul bernez, de la inceputul lui ianuarie, in calendarul competitiilor de acest gen pentru Cupa Mondiala, numai Hahnenkamm din Kitzbuhel, Austria, mai rivalizeaza cu aceasta competitie, care este atat prestigioasa, cat si periculoasa. Pentru a castiga, concurentii incearca sa parcurga pana la capat traseul in lungime de 4,2 km - cel mai lung in circuitul international - in mai putin de 2 minute si jumatate.

Pentru elvetieni, nu exista campioni mai aclamati decat eroii de pe partiile de schi, iar rezultatele dintr-o cursa recenta, intr-o perioada relativ sterila, fac sa se intrezareasca speranta aparitiei unui nou Pirmin Zurbriggen sau Vreni Schneider (vedete in anii 1980 si 1990 in campionatele pentru barbati si femei), care sa recucereasca suprematia impotriva rivalilor austrieci.

Gasirea unui loc de cazare pe perioada cursei Lauberhorn poate fi dificila. Contactati biroul de turism pentru detalii legate de spatiile libere de cazare.

 

Sursa foto

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Turist pentru o zi in Berna

Alte articole

Excursii in Edinburgh
Excursii in Edinburgh

Orasul vechi din Edinburgh emana atmosfera si istorie, iar orasul nou se faleste cu mostenirea arhitecturala a numinismului orasului. Parcul Princes Street...

Petrecerea timpului liber in Newcastle
Petrecerea timpului liber in Newcastle

Pentru petrecerea timpului liber in Newcastle va sugeram sa vizitati unul dintre obiectivele turistice din oras, sa mergeti la un film la unul dintre cele...

Turist pentru o zi in Londra
Turist pentru o zi in Londra

Desi Londra este un oras imens, majoritatea atractiilor turistice sunt plasate in centru. Este simplu si placut sa mergeti pe jos intre ele. In zone compacte,...

Turist pentru o zi in Oxford
Turist pentru o zi in Oxford

Daca ajungeti in centrul orasului Oxford, faceti la dreapta pe St.Aldate's Street si intrati in colegiul Christ Church, prin gradina War Memorial. Iesiti...

Turist pentru o zi in Plymouth
Turist pentru o zi in Plymouth

La 16 km nord de Plymouth, se gaseste Parcul National Dartmoor. Chiar si intr-o zi de vara, dealurile amenintatoare si brazdate ale acestei regiuni salbatice...

Turist pentru o zi in Porto
Turist pentru o zi in Porto

Turist pentru o zi in Porto Distanta: 2,6 kmDurata: 6 orePlecare/sosire: Praoa da Liberdade Incepeti aceasta plimbare de la capatul de sud al pietei Praca...