Turist pentru o zi in Lagos

Recomandare plimbare in Lagos
Distanta: 6 km
Durata: 5,5-6 ore
Plecare: Lagos
Sosire: Praia da Luz

Incepeti aceasta plimbare, din Lagos, de pe malul raului, acolo unde bulevardul Avenida dos Descobrimentos, strajuit de palmieri, trece de-a lungul ultimei portiuni din raul Bensafrim.

Praca Dom Henrique, locul ce aminteste de epoca marilor descoperiri geografice (cautati in aceasta zona statuia lui Henric Navigatorul si pe cea a exploratorului Gil Eanes), este locul pe care vi-l recomandam sa porniti in aceasta excursie. Langa tarm, puteti admira portul de iahturi dar si piata si puteti privi dincolo de rau spre plaja cu nisip fin, a orasului Lago, Meia Praia.

Mergeti catre Forte da Ponta da Bandeira, pana la capatul promenadei.

Forte da Ponta da Bendeira a fost construit in secolul al XVII-lea pentru a proteja intrarea in port. Intrati in fort pentru a va bucura de priveliste. De aici veti putea admira si Praia da Batata, un golf nisipos.

Urcati dealul din afara orasului pana ajungeti la punctul de belvedere si monumentul ce il reprezinta pe Sao Goncalo, usor de observat.

Monumentul ii este dedicat lui Sao Goncalo, fiul unui pescar din partea locului, care a devenit un calugar renumit pentru sfintenia lui. El este sfantul patron al orasului Lagos.

Odata ajuns in varful dealului, cautati indicatorul catre stanga pe care scrie „Praia do Pinhao" si urmati-l. Drumul pe care veti merge, urmarind aceste indicatii, duce de-a lungul falezei catre Pinhao, o mica plaja retrasa si catre Praia de Dona Ana.

Praia de Dona Ana este o plaja cu nisip amestecat cu scoici si multe grupuri de stanci, coloane naturale si pesteri. Veti admira pe faleza, hotelurile si cafenelele construite aici. Zona este deosebit de frumoasa in extrasezon si la sfarsitul zilei.

De aici traversati plaja si parcarea de dupa ea si intoarceti-va pe faleza. Veti vedea ca exista o multime de poteci inguste, insa pentru a nu va rataci pastrati tot timpul oceanul pe partea stanga. Urmatorul golf pe care il veti intalni in plimbarea dumneavoastra este Praia do Camilo, o plaja clasica, adesea mai putin aglomerata in comparatie cu multe altele de pe aceasta portiune de coasta. Continuati plimbarea mergand spre Ponta da Piedade.

Ponta da Piedade reprezinta grupuri de stanci spectaculoase, ce se inalta din adancurile apei cu limpezimi de cristal si sunt perforate de grote. Pescarii din zona fac vara excursii de la piciorul falezei pana la aceste grupuri de stanci. Va recomandam sa faceti un ocol pe langa far, ca sa admirati panorama deosebita a zonei de coasta.

In continuarea plimbarii, pastrati oceanul pe partea stanga si continuati mersul de-a lungul falezei ramanand cat mai aproape posibil de ocean ca sa evitati cladirile din statiunea Porto de Mos. La Praia de Porto de Mos drumul :oboara abrupt catre ocean. De aici, urmariti aproximativ 40 de minute drumul care urca constant. In cele din urma veti ajunge la obelisc, la
109 m altitudine, cel mai inalt punct al plimbarii. Chiar aici pe partea stanga este un gol in tufisuri. Intrati pe acolo si coborati cu grija panta abrupta pana ajungeti la un drum pietruit ce duce direct la plaja Praia da Luz.

Praia da Luz este o statiune linistita, cu o promenada placuta, un grup de baruri si restaurante si un centru tipic portughez.

Ca sa va intoarceti in Lagos, traversati plaja pana la promenada. Apoi mergeti catre vechea fortareata aflata vizavi de biserica parohiala si veti vedea ca de aici pleaca regulat autobuze (inainte sa porniti la drum, verificati orarul lor in Lagos).

Pentru servirea mesei in Praia da Luz, puteti alege dintre mai multe restaurante, dar localnicii recomanda Restaurante Paraiso, care este deschis pana la miezul noptii.

Va recomandam aceasta plimbare extraordinara pentru orele dupa-amiezii, cand este mai racoare. Puteti admira un apus de soare magnific si puteti lua cina in Praia da Luz, inainte sa luati un autobuz sau un taxi inapoi spre Lagos. Este de asemenea o plimbare superba pe timp de iarna.


Recomandare plimbare cu masina in Lagos si imprejurimi
Distanta: 153 km
Durata; 3 ore de condus fara opriri sau 5-7 ore cu opriri si ocoliri
Plecare/sosire: Lagos

Iesiti din Lagos pe soseaua N125 ( soseaua este foarte aglomerata), va trebui sa mergeti catre vest, spre Vila do Bispo.

Vila do Bispo este un sat portughez tipic, inca neatins de turismul modern.Veti putea vizita aici biserica parohiala din secolul al XVIl-lea, inconjurata de case varuite in alb stralucitor. Tot aici puteti face surf cu Surf Planet. In cazul in care aceste posibilitati de relaxare nu va atrag, puteti merge 5 km la vest, printre dealuri, catre Praia do Castelejo, o plaja imensa, aflata la picioarele unor stanci impresionante.

Iesiti din Vila do Bispo, faceti la stanga si mergeti pe N268, la sud, catre Sagres.

Sunt opinii care suutin ca Sagres este locul unde printul Henry Navigatorul si-a stabilit cartierul general cand a devenit, in anul 1419, guvernatorul regiunii Algarve. Se considera, de asemenea, ca aceasta colonie intemeiata de ei, cunoscuta sub numele Vila do infante (Orasul Printului), sa fi fost pe locul fortaretei din Sagres.

Iesiti din Sagres, mergeti 6 km de-a lungul coastei in directia nord, spre Cabo de Sao Vicente.

Cabo de Sao Vicente este locul unde gasiti farul, acesta este clasat la nivel european pe primele locuri ca putere. Cladirea farului nu este in mod oficial deschisa publicului, sunt insa momente in care paznicul indruma turistii care doresc sa faca un tur.

Intoarceti-va la Sagres si reluati drumul pana la intersectia cu N125, la Vila do Bispo. Aici trebuie sa faceti la stanga si sa continuati pe soseaua N268, care merge in directia nord, spre Carrapateira.

Peisajul pe care il veti gasi marginind soseaua care iese din Vila do Bispo, mergand spre nord, trece printr-o zona cu peisaj bogat in vegetatie, cu dealuri, palcuri de eucalipt si salcami, dar si mici proprietati bine ingrijite. Putinele drumuri laterale ce se desprind din N268 va permit accesul la plaje deosebit de frumoase. Pentru momente unice, va recomandam sa faceti un ocol spre Praia do Amado, situata la sud de Carrapateira. Veti gasi aici un golf ce are o plaja larga, cu nisip fin, marginite de dealuri joase si renumita pentru deosebitele posibilitati de practicare a surfului. Un avantaj in plus este ca, in timpul verii, este relativ putin aglomerata.

Din Carrapateira va recomandam sa faceti la stanga, spre drumul ocolitor ce inconjoara promontoriul si merge in jos catre Praia da Bordeira.

Praia da Bordeira este o plaja atipica zonei. Aceasta consta intr-o limba lata de nisip ce are in spate dune si valea unui rau mic. Plaja se afla in contrast cu stancile abrupte de pe restul coastei, insa acest fapt da o imagine deosebit de frumoasa.

Dupa vizitarea plajei, va recomandam sa reveniti la soseaua principala (N268) si sa continuati spre nord, catre intersectia cu N120. De aici, luati-o la stanga, spre Aljezur.

In cazul in care doriti sa vedeti mai multe plaje, dupa aproximativ 1,8 km, puteti face un ocol. Intrati pe stanga, drumul nu este clasificat, insa este semnalizat „Arrifana". Continuati apoi spre nord, prin Vale da Telha catre Praia de Monte Clerigo (plaja recomandata pentru familisti) si intoarceti-va pe valea raului pana la N120. Mergeti la stanga si cotiti in directia nord, spre Aljezur.

Comparativ cu un sat mai mare, Aljezur este putin mai dezvoltat, insa acest oras este cea mai importanta asezare din coastei Algarve. Veti putea parca in zona moderna, zona in care veti gasi cateva restaurante. Tot aici puteti sa parcurgeti strazile pietruite in panta abrupta, din orasul vechi, ca mai apoi sa mergeti la ruinele castelului maur din secolul al X-lea. Aici veti avea o panorama deosebita a orasului si a zonei rurale din imprejurimi.

De la Aljezur cotiti la dreapta pe N267 continuati 10 km, inainte sa faceti dreapta pe un drum secundar catre Corsino si Barragem da Bravura. Drumul trece printr-o zona cu multe sate, deosebit de frumoasa, situate intre extremitatea sudica a Serra de Monchique si Serra do Espinhaco de Cao. De aici este indicat sa urmariti drumul catre Barragem da Bravura, pe N125-9.

Lacul de acumulare Bravura este unul dintre cele mai mari si frumoase din Algarve. Lacul este inconjurat de dealuri cu paduri dese. Puteti traversa barajul si merge pe un drum de pe partea cealalta sau pur si simplu va puteti relaxa intr-o cafenea.

De aici intoarceti-va pe N125-9 si mergeti spre sud, inapoi catre N125. Faceti dreapta ca sa va intoarceti in Lagos.

Pentru servirea mesei, va recomandam A Tasca din Praia da Baleeira, in Sagres. In Praia da Bordeira aveti Sitio do Rio, unde puteti servi un gratar facut pe carbuni, iar in Praia de Monte Clerigo se afla Casa de Pasto O Ze si Snack Bar a Rede. In Praia do Amado, puteti alege dintre mai multe baruri de pe plaja, iar in Aljezur aveti Restaurante Ruth de pe Rua 25 de Abril.

Avand in vedere ca atat Sagres cat si Cabo de Sao Vicente atrag multi turisti vara, va recomandam sa incercati sa ajungeti aici dimineata, veti putea evita in acest fel aglomeratia.

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Turist pentru o zi in Lagos

Alte articole

Ce sa facem intr-un City Break la Londra
Ce sa facem intr-un City Break la Londra

Exista atat de multe lucruri de facut in Londra, incat, sa vedeti majoritatea lucrurilor in 48 de ore ar fi la fel de posibil precum incercarea de a da...

Turist pentru o zi in Londra
Turist pentru o zi in Londra

Desi Londra este un oras imens, majoritatea atractiilor turistice sunt plasate in centru. Este simplu si placut sa mergeti pe jos intre ele. In zone compacte,...

Petrecerea timpului liber in Lincoln
Petrecerea timpului liber in Lincoln

Orasul Lincoln este un centru turistic important si cei care vin aici pot vizita numeroase cladiri istorice, inclusiv catedrala, castelul, si Palatul Medieval...

Turist pentru o zi in Geneva
Turist pentru o zi in Geneva

De-a lungul malurilor Lacului Geneva exista parcuri minunate. Geneva este unul dintre cele mai verzi orase din Europa: 20% din tara este acoperita de zone...

Turist pentru o zi  in Berna
Turist pentru o zi in Berna

Puteti incepe periplul dvs cu vizitarea Munster-ului. Aici se afla cea mai importanta catedrala in stil gotic tarziu, din Elvetia. Constructia bazilicii...

Viena pentru copii, un cadou de 1 iunie
Viena pentru copii, un cadou de 1 iunie

Viena este unul din cele mai frumoase, mai elegante si mai populare orase din centrul Europei. Este o destinatie care atrage pe toata lumea: cupluri, studenti,...