Destinatii ieftine de vacanta

26 August 2014

Destinatii ieftine de vacanta

Pentru marea majoritate dintre noi, vacanțele sunt încununarea unui an de muncă, perioade menite să ne relaxeze și să ne descrețească frunțile. O vacanță reușită trebuie să îmbine confortul cu amintirea unor experiențe plăcute, un raport excelent calitate / preț care să ne facă să ne simțim împliniți pe plan personal fără să trebuiască să apelăm la cardurile de credit. În condițiile actuale, dificile pe plan economic, prețul joacă un rol important, fiind, probabil, factorul determinant în alegerea următoarei destinații de vacanță. Când suntem puși în fața unor alternative, luăm în calcul posibilitățile de transport, confortul facilităților de cazare, laolaltă cu prețurile generale ale bunurilor de consum, dar și costurile divertismentului. Combinația ideală dintre acestea pare să fie obținută în cadrul pachetelor „ultra all inclusive”, în care avem parte, pe lângă serviciile clasice de cazare și masă, de câteva alte opțiuni atrăgătoare, de la excursiile suplimentare la oferta gratuită de bar, de la facilitățile pentru copii și tot ce poate fi „inclus” în tariful total, achitat integral în prealabil.

Dar, care ar fi preferințele românilor în materie de destinații ieftine de vacanță?

Nu putem să plecăm de la premisă că o destinație populară este neapărat una ieftină. Luăm cazul Italiei care, deși ușor accesibilă din România, mai ales prin intermediul companiilor aeriene low-cost, prezintă prețuri destul de mari de cazare și petrecere a timpului liber, comparativ cu ce găsim la noi, pe plan local. La polul opus, atât populară în rândul turiștilor români, cât și extrem de ieftină, avem Bulgaria, țara vecină, ce reușește să ne îndulcească vacanțele cu programe turistice foarte bine puse la punct, o infrastructură decentă, curățenie și mâncare delicioasă, adaptată gusturilor românilor. Turcia, alături de Bulgaria, reprezintă alternativa cea mai la îndemână, aproape de România, cu opțiuni excelente de „all inclusive” și pachete derivate, la prețuri mai mult decât decente.

Nu putem generaliza însă raportându-ne la o țară anume, dar putem prelua destinațiile cele mai ieftine din țările apropiate nouă. Un exemplu concludent ar fi Turcia, unde avem parte de prețurile ieftine de pe litoralul Marmaris, dar și de câteva din cele mai mari tarife, practicate în Bodrum, ceva mai la sud. Astfel, dacă în Marmaris am plăti, în medie, 2 euro pentru o sticlă de bere servită într-un bar, în Bodrum am cumpăra-o cu 1 euro mai scump. Bulgaria, pe de altă parte, este o surpriză plăcută în ansamblu, cu mici excepții, datorate mai degrabă unor anumite lanțuri hoteliere, decât unei destinații turistice în mod particular.

Destinații ieftine de vacanță în Europa

Bulgaria pare să fie pe locul întâi în clasamentul turiștilor români, atât ca prețuri, cât și ca popularitate, suficient de aproape pentru a ne facilita accesul, la costuri de transport în consecință - destul de mici. Atenție însă, există bilete de avion low-cost care ar putea să ne ajute să ajungem și în alte destinații europene, la prețuri, poate, mai mici decât am cheltui pe benzină până în țara vecină. Ușor accesibile cu avionul, dacă ne rezervăm bilete din timp, Spania poate fi, fără probleme, o destinație ieftină de vacanță. Atât Costa del Sol, cât și Costa Blanca, dispun de aeroporturi în apropiere - Malaga pentru Costa del Sol și Valencia în Costa Blanca operează zboruri directe din și spre România. Dacă suntem suficient de atenți la ofertele companiilor aeriene, putem să ne organizăm o vacanță de vis la prețuri dezirabile.

Majoritatea capitalelor europene prezintă aceleași alternative ieftine de transport, cu zboruri directe din România, la prețuri promoționale. Budapesta și Sofia sunt ambele destinații excelente de vacanță ieftină, ușor accesibile din România dacă sunteți în preajma unui aeroport major de la noi. Deși ceva mai scumpe din punct de vedere al serviciilor turistice, Londra, Paris, Berlin sau Roma, prezintă aceleași avantaje de transport low-cost. La polul opus s-ar afla capitalele europene deservite doar de companii de linie, precum Copenhaga, Helsinki sau Amsterdam, pentru care, în general, ar trebui să scoatem din buzunar taxe de aeroport mai mari, în conformitate cu tarifele practicate de aeroporturile majore pe care am ateriza.

O situație aparte o prezintă Praga, o destinație care beneficiază din plin de promoțiile la pachet, de transport și cazare, puse la dispoziția turiștilor români de cele mai multe dintre agențiile de turism de la noi, ajutate de practicile tarifare ale Czech Airlines și autoritățile din Cehia. Atât Praga, cât și Budapesta, Sofia, Viena sau Istanbul, laolaltă cu țările din care fac parte - Cehia, Ungaria, Austria, respectiv Turcia -, sunt destinații ieftine de vacanță dacă avem la dispoziție o mașină personală. În acest mod, planificându-ne propriile rute, putem evita taxele mai mari de autostradă, putem efectua opririle pe care le dorim, fără să fim legați, în vreun fel, de o anumită unitate de cazare. Motelurile, hostelurile și locurile special amenajate pentru camping reprezintă, în acest caz, soluții viabile din punct de vedere al prețurilor, o particularitate extrem de apreciată de turiștii cu buget redus.

Santorini Grecia

Din punct de vedere al distanței și al posibilităților de cazare ieftine, Grecia pare să ocupe un loc important în preferințele românilor. Cu posibilități de transport avantajoase, nu foarte departe de România, orașele și insulele grecești sunt relativ ușor de accesat cu mașina personală. Pe de altă parte, multe dintre agențiile de turism de la noi oferă așa numitele „camere în garanție” în toate colțurile turistice ale Greciei. Avantajele acestor unități de cazare sunt date de tarifele preferențiale pe care agențiile le obțin la închirierea vilelor și caselor de vacanță pe termen lung. Atena și Salonic par să fie favoritele aeroporturi ale românilor ce doresc un sejur în Grecia, destul de aproape de minunile antice lăsate moștenire de vechea civilizație elenă.

Și Asia are destinații de vacanță low-cost

Bineînțeles, distanța înseamnă costuri în plus dedicate serviciilor de transport. Cu toate acestea, o dată ajunși la destinație, Thailanda, India, Vietnam sau Cambodgia, sunt țări extrem de ieftine din punct de vedere al serviciilor turistice emergente. Bangkok, Hanoi sau Phnom Penh oferă facilități de cazare la prețuri derizorii, fără a afecta, de cele mai multe ori, calitatea serviciilor. Aceste destinații turistice prezintă câteva particularități, legate, în primul rând, de perioada în care v-ați planifica concediul, dictate, în special, de starea vremii - sezonul ploios în India, de exemplu, ar însemna dificultăți de deplasare între principalele atracții turistice.

Dacă avem preferințe de vacanță în Orientul Mijlociu, lucrurile stau diferit. Pentru Israel, în principal Ierusalim, ar fi mai bine să achiziționăm un pachet turistic complet prin intermediul agențiilor de turism consacrate, de la noi. Sunt clasicele excursii de mai multe zile (circuite), care includ, pe lângă prezența unor ghizi turistici profesioniști, opriri în cele mai multe dintre atracțiile vizate. În Dubai, pe de altă parte, nu putem discuta de o vacanță ieftină, însă putem avea parte, uneori, de surprize plăcute - oferte de transport acceptabile, dar și de cazare în hoteluri mai puțin pretențioase.

Thailanda

Dacă Europa prezintă prețuri de transport avantajoase, iar Asia oferă tarife derizorii la serviciile turistice generale, celelalte destinații mondiale, plecând de la Africa, continuând cu cele două Americi și încheind cu Australia și zona Pacific, sunt dificil de abordat cu un buget redus, tocmai din cauza costurilor de transport. Un caz special este Egiptul, care poate fi vizitat la prețuri decente, beneficiind de pachetele transport-cazare tipice spre Sharm el Sheikh sau Hurghada. Pe locul doi în Africa am plasa Tunisia, renunțând însă la un anumit tip de exotism găsit doar în resorturile de la Marea Roșie - probabil singura destinație exotică veritabilă aproape de România. Dacă ar trebui să clasificăm destinațiile ieftine de vacanță, din punctul nostru de vedere, un top 5 ar arăta în felul următor:

Clasamentul celor mai ieftine destinații de vacanță

1. Bulgaria
2. Turcia
3. Grecia
4. Ungaria
5. Spania

Topul celor mai avantajoase țări ar fi completat de Austria, Portugalia, Egipt sau țările balcanice - cu excepția Croației (chiar și aici, Istria poate fi o alternativă plăcută). Nici Ciprul nu trebuie înlăturat dintr-un eventual clasament al posibilităților ieftine de sejur în apropiere de România, chiar dacă accesul pe insula Afroditei se face doar cu avionul sau pe mare. Prețurile serviciilor de la destinație pot face, de multe ori, diferența. Vă recomandăm să profitați din plin de oferta de transport low-cost, însă nu uitați de tarifele practicate local, unde, de multe ori, competiția dintre restaurante și baruri a rezultat în mâncare și băutură mai ieftină.

Indiferent de preferințe, nu uitați că România poate fi o surpriză extraordinar de plăcută pentru oricare dintre noi. Vremea favorabilă, distanțele scurte și posibilitatea de a cunoaște în detaliu istoria și geografia României (aspecte ignorate, se pare, în ultima perioadă de timp), sunt considerente pe care nu le putem elimina, în ciuda infrastructurii mai sărace și a prețurilor similare cu alte destinații ieftine din centrul și estul Europei.

Daca ti-a placut articolul trimite-l si prietenilor tai!

« Top destinatii turistice in lume

Comentarii

Spune-ti parerea!Toate campurile sunt obligatorii