Ryanair

Ryanair
  • Tip companie: Lowcost
  • Cod IATA: FR
  • Tara de origine: Irlanda
  • Anul infiintarii: 1985
  • Zboruri din: Bucuresti, Timisoara
  • Adresa: Ryanair DAC Corporate Head Office Airside Business Park, Dublin, Irlanda
  • Telefon: +44 3301 006 996
  • Website: https://www.ryanair.com/ro/ro/

Informatii generale

Ryanair este o linie aeriana low-cost cu sediul in Aeroportul Dublin. Pe langa baza de la Dublin, compania mentine hub-uri la Londra, Bari, Birmingham, Bristol, Cork, Liverpool, Malaga, Madrid, Pisa, Roma si Shannon. De-a lungul timpului, RyanAir a mizat pe multumirea clientilor sai. Este cunoscut faptul ca pe la inceputul anilor '80, cand a aparut pe piata, RyanAir oferea clientilor sai bautura si mancare gratis, atunci cand un zbor era amanat, si acestia erau afectati de intarziere. Se spune ca de aceasta facilitate profitau chiar si pasagerii care nu aveau nicio legatura cu zborurile amanate sau care calatoreau cu companii concurente, declansand o adevarata nebunie. Angajatii si clientii erau fericiti, insa compania se indrepta spre faliment. In consecinta, in 1988, Michael O’Leary, astazi director executiv, a fost desemnat de fondatorul companiei, Tony Ryan, sa salveze ce mai putea fi salvat. Meniurile complete au fost inlocuite cu gustari si s-a extins numarul zborurilor zilnice. De asemenea, s-a optat pentru aterizari pe aeroporturi mai mici, unde se puteau obtine preturi mai bune pentru de gazduire.

In 2000, odata cu aparitia internetului, Ryanair era pregatita sa treaca la rezervarile online, lucru care le-a oferit ocazia sa adauge la serviciile sale, cazarea la hotel si rent-a-car, ceea ce a marit rata profiturilor. Rezervarile online au permis clientilor sa faca si mai multe economii, iar companiei i-a dat posibilitatea de a reduce costurile (eliminand comisioanele datorate agentiilor de turism). Cu toate acestea, astazi, din cauza numeroaselor taxe aditionale impuse pasagerilor, Ryanair si-a facut o reputatie nu tocmai pozitiva in randul calatorilor. In 2001, a deschis un hub la Bruxelles, iar in 2002 a lansat 26 de noi rute si a inaugurat un hub la Frankfurt. In 2003 Google anunta ca Ryanair este cea mai populara linie aeriana de pe internet. Site-ul Ryanair.com este in continuare cel mai cautat site de calatorii din Europa. Desi la inceputul anului 2008 Ryanair anuntase ca vrea sa zboare din Romania pe rutele Arad – Milano si Constanta-Pisa, in present, Ryanair pune la dispozitia pasagerilor care calatoresc din Romania zboruri directe din Constanta spre Pisa si Bologna.

Informatii bagaje

Fiecare pasager poate avea 2 bagaje de mana -  unul cu dimensiunea de 55cm x 40cm x 20cm si greutatea de pana in 10 kg, la care se poate adauga o geanta cu dimensiuni de pana la 35 x 20 x 20 cm. In cazul in care acestea nu indeplinesc aceste cerinte, o taxa de £50/€50 va fi aplicata si bagajul va fi plasat la cala. Fiecare pasager poate inregistra maxim 2 bagaje de cala odata cu rezervarea initiala, insa taxa platita difera in functie de greutatea aleasa (15 sau 20 kg).

 

Bagajul de mana la Ryanair

 

Bagaj inclus in tariful biletului

Dimeniunile maxime ale bagajului

Greutatea maxima a bagajului 

                          DA

55 x 40 x 20 cm

10 kg

                 o geanta mica*

35 x 20 x 20 cm

 -

* Poate fi considerata si o geanta de pana la 5kg, pentru bebelusi, in cazul in care infantul (8 zile - 23 luni) calatoreste in bratele adultului insotitor (fara loc).

 

Bagajul de cala la Ryanair

 

Bagaj inclus in tariful biletului

Dimeniunile maxime ale bagajului 

Greutatea maxima a bagajului 

Numarul maxim de piese de bagaj

NU

81 x 119 x 119 cm

20 kg

2

 

Taxe de bagaj la Ryanair

 

Tarif valabil pentru o singura piesa de bagaj de cala

 

In afara sezonului

In sezon

Pana in 15kg, infotour.ro

30 EUR

50 EUR

Pana in 15kg, aeroport

40 EUR

70 EUR

Pana in 20kg, infotour.ro

40 EUR

55 EUR

Pana in 20kg, aeroport

45 EUR

75 EUR

Taxa pentru bagaj suplimentar

10 EUR per kg

 

Informatiile sau recomandarile de mai sus au caracter orientativ si pot suferi modificari in timp. Infotour.ro face eforturi permanente pentru a actualiza aceste date si informatii, insa recomandam verificarea suplimentara din partea pasagerilor.

Informatii flota

Infiintata in 1985, compania aeriana cu sediul in Dublin este astazi, singurul furnizor ultra low-cost din Europa. Ryanair efectueaza in fiecare zi mai mult de 1.600 de zboruri, transportand un numar mai mare de pasageri decat orice alta companie aeriana. Compania dispune de 72 baze aeriene si este prezenta in 30 de tari, de pe teritoriul carora leaga conexiuni cu 189 destinatii de vacanta.

Siguranta reprezinta cel mai important detaliu in ceea ce priveste transporturile aeriene, iar Ryanair detine un record de 30 de ani in acest sens. Pasagerii aeronavelor au certitudinea ca vor beneficia de cele mai bune conditii pe durata zborurilor, compania dispunand de o echipa cu peste 9.500 de experti in domeniul aviatiei.

In luna mai 2014, flota Ryanair consta in 297 de avioane Boeing 737-800 in functiune si 180 deja comandate, dar toate putand deservi pana la 189 de pasageri. Varsta medie a flotei Ryanair este de 6,5 ani. Atunci cand Boeing construieste un avion pentru Ryanair, acesta primeste codul de client AS, care apare ca un sufix in desemnarea navelor, cum ar fi 737 - 8AS. Flota Ryanair a ajuns in septembrie 2009 la 200 de aeronave. Toate aparatele de zbor mai vechi din flota Ryanair au fost modernizate recent. La data de 13 martie 2013, Ryanair a plasat o comanda pentru 175 de aeronave Boeing 737 - 800S, in cadrul unei conferinte tinute la Hotel Waldorf din New York. In aceeasi conferinta de presa, Michael O'Leary a declarat ca la Ryanair a fost evaluata posibilitatea de achizitie de aparate de zbor Boeing 737 MAX.

Pe data de 30 aprilie 2014, Ryanair a confirmat ca a comandat inca cinci avioane pentru a le adauga la flota, patru dintre urmand a fi livrate in 2015 si ultimul a fi livrat in luna februarie 2016, pentru a duce numarul de aeronave la 180. Ryanair a aratat, de asemenea, interes si pentru alte avioane, cum ar fi Comac C919. In cadrul Airshow Paris in 2013, Michael O'Leary a declarat ca firma Comac ar putea construi o versiune mai mare a aeronavei C919, care va deservi pana la 200 de pasageri.

Informatii checkin

Link-ul pentru efectuarea operatiunii de check-in online este urmatorul: https://www.ryanair.com/ro/ro/check-in

Clase de zbor

Locurile premium, impreuna cu prioritatea la imbarcare, costa 10€ daca se achizitioneaza online si 15€ daca este achizitionat din aeroport. Locul obisnuit in extrasezon costa 5€ online si 7,5€ in aeroport. Locul obisnuit cu prioritate la imbarcare costa 7€ online si nu este disponibil in incinta aeroportului.  Pentru locurile rezervate, prioritatea la imbarcare costa 2€ online si 4€ la aeroport. Locurile obisunuite costa 5€ online si 7,5€ la aeroport. Taxa pentru bebelusii cu varste de sub doi ani, este de 30€, indiferent daca biletul e achizitionat online sau din aeroport.

Cei care doresc sa calatoreasca cu Ryanair pot opta pentru bilete de avion la clasele Economica si Business Plus. Cea din urma a fost introdusa in serviciile companiei in anul 2014 si include diverse beneficii, printre care check-in gratuit, transportul unui bagaj de cala cu greutate de 20 kg, prioritate la imbarcare, locuri premium. Pasagerii clasei Business Plus beneficiaza si de un control de securitate mai rapid in anumite aeroporturi. De asemenea, detaliile zborului ales se vor primi prin SMS.

Calatorii au datoria de a specifica serviciile dorite in momentul rezervarii biletului de avion pentru ca acestea sa fie oferite gratuit. Pe randurile 1, 2-5, 16-17, pasagerii pot beneficia de locurile premium, cu spatiu aditional pentru picioare. Acestea sunt, de asemenea, in proximitatea iesirilor.

Servicii onboard

Ryanair ofera diverse servicii suplimentare pasagerilor. Acestia pot alege sa achizitioneze optiuni de transport pentru 2 bagaje, parcare asigurata, transfer de la sau catre aeroport. Mai mult, pot opta pentru inchirierea de echipamente de sport, muzicale sau pentru bebelusi. Calatorii aeronavelor Ryanair pot adauga, pentru un tarif suplimentar, noi bagaje cu dimensiuni ce corespund cerintelor companiei aeriene.

In timpul zborului, pasagerii pot folosi unul din echipamentele electronice sub 1 kg pe durata intregii deplasari. Astfel, pot folosi tablete, smart phone-uri, dispozitive iPod, E-readere, aparate MP3 si DVD-uri portabile. Echipamentele electronice mai mari, precum laptopurile, pot fi folosite odata cu atingerea altitudinii de croaziera si doar dupa desfacerea centurilor de sigurata.

Pe zborurile operate intre 22:00 si 7:00, nu se fac decat anunturile de urgenta, iar luminile sunt stinse, astfel incat pasagerii sa se poata odihni. Cu toate acestea, serviciile in-flight sunt in continuare active. Fumatul nu este permis la bord si nici tigarile electronice, intrucat acestea emana fum si pot fi detectate de echipamentele speciale de detectare a fumului. Cu toate acestea, la bord sunt permise tigaretele care nu emana fum si chiar pot fi achizitionate online.

La bord se poate servi contra cost o varietate de feluri de mancare si bautura, de la snacks-uri pana la mancare calda, bere, vinuri si bauturi spirtoase. Pentru alegerea acestora, pasagerii sunt invitati sa verifice revista electronica aflata pe site sau direct in revista din avion, putand alege de acolo ce isi doresc.

Bilete de avion cu Ryanair