Cum se ajunge in Afganistan

Calatoria cu avionul in Afganistan

In Afganistan exista doua aeroporturi internationale, la Kabul (Kabul International Airport) si la Kandahar (Kandahar International Airport), care servesc pentru cursele efectuate in partea de sud a tarii. In prezent, cursele internationale opereaza doar pe aeroportul din Kabul. In tara exista nu mai putin de alte 48 de aeroporturi folosite pentru curse interne. Compania nationala de trasport aerian, Ariana Afghan Airlines, efectueaza curse in tarile din vecinatatea Afganistanului. Mai exista linia Pakistan International Airlines, care efectueaza saptamanal curse spre Kabul. Pentru a ajunge de la Bucuresti la Kabul, folositi Turkish Airlines cu escala la Istanbul, 1 ora si 20 minute, apoi de la Istanbul – Kabul, 4 ore si 45 minute. Kabul International Airport (KBL) cunoscut si sub numele de Khwaja Rawash Airport, este situat la 16 km distanta de centrul capitalei Kabul. Aeroportul are doua terminale, unul pentru zbrouri internationale, reconstruit in anul 2008, si unul pentru cele interne. Transportul de la aeroport se face cu ajutorul autobuzelor si al taxiurilor. Aeroportul este legat de centrul orasului prin patru autostrazi, dar pe care exista si trafic pietonal. Compania nationala Ariana Afghan Airlines efectueaza zboruri, zilnice, din Dubai si are zboruri periodice pe ruta Frankfurt, Islamabad, Delhi, Baku si Teheran. Compania Kam Air are doua zboruri pe zi de la Dubai si zboruri saptamanale de la Altmaty, Istanbul si Mashad, iar cursa din Dubai spre Kabul are escala la Herat. Compania Safi Air, considerata ca avand cel mai ridicat grad de siguranta pentru pasageri, ofera zboruri de la Dubai la Kabul, si este singura linie afgana care opereaza in Europa, cu zbor direct la Frankfurt. Compania Iran Air are, de asemenea, zboruri zilnice pe ruta Teheran – Kabul. Aeroportul International din Kandahar (KAF) se gaseste la 16 km sud-est de orasul Kandahar. Dupa conflictele militare, aeroportul este reconstruit in anul 2007 si folosit pentru zboruri militare si civile. Pentru cursele interne, puteti folosi Aeroportul din Herat (HEA), situat la 10 km sud-est de Herat.

Calatoria cu autocarul in Afganistan

Transportul public in Afganistan este limitat si se efectueaza cu autobuzele, care, de cele mai multe ori, sunt pline pana la refuz. De regula, femeile se aseaza pe randurile din fata, total separate de barbati. In zonele urbane, se mai folosesc si bicicletele, dar, majoritatea drumurilor sunt parcurse, de localnici, pe jos sau cu animale de povara (magari, cai sau camile). Camilele sunt folosite, in special, pentru transportul bagajelor. In Afganistan exista o retea de drumuri ce se intinde pe aproximativ 21.000 km, din care doar 13% sunt drumuri pavate si 8% drum pietruit, ceea ce inseamna ca este o adevarata aventura sa parcurgeti aceasta tara. Exista, totusi, curse regulate cu autobuzul, intre Herat si Mashad, in Iran, si de la Jalalalbad, spre Peshawar, in Pakistan. Din cauza numeroaselor controale, se inregistreaza in mod frecvent intarzieri. Nici un drum nu este considerat sigur in aceasta tara, iar cel care face legatura intre Khyber si Quetta spre Kandahar, este catalogat cu grad de risc foarte ridicat. O calatorie intre Kabul si Faizabad, un drum de 103 km, poate fi parcurs cu autobuzul in 12 ore. Imbarcarea se face de la poalele muntilor Hindu Kish, iar biletul costa 14 USD/persoana. Exista si o linie de autobuze, Millie Bus, care circula pe mai multe rute din Kabul si imprejurimi. De obicei, autobuzele sunt total lipsite de confort si nu sunt respectate orele de sosiri/plecari.

Calatoria cu masina in Afganistan

In general, transportul cu masina este cea mai buna optiune pentru a va deplasa dintr-un oras in altul. Puteti folosi minivan (Toyota – Hiace – 14 locuri) sau Twin Ace Van (7 locuri) si Taxiuri (Toyota - Corolla) pentru transport. Exista o autostrada, recent construita, care face legatura inte Kabul si Maza-i-Sharif, considerata relativ sigura. Autostrada traverseaza Muntii Salang si zona muntilor Hindu Kish. Pentru a inchiria un autoturism (Toyota Corolla) va costa aproximativ 100 USD de la statia din Kabul la Mazar –i – Sharif. Benzinariile sunt o raritate, iar pretul combustibilului este foare ridicat. Desi, in orase, drumurile cu greu pot fi considerate acceptabile, in afara acestora, trebuie sa va asteptati la ce e mai rau. Drumul intre Kabul si Begram este tranzitat in mod constant de convoaie militare. Condusul autoturismului se efectueaza pe partea dreapta a drumului si aveti nevoie de carnet de conducere international pentru a circula in aceasta tara. Taxiurile, recunoscute dupa culoarea galbena, nu sunt prevazute cu aparate de taxat, dar sunt considerate destul de confortabile, in comparatie cu alte mijloace de transport. Inainte de a va urca in taxi, trebuie sa va tocmiti cu soferul asupra costurilor cursei. Ca regula generala, se percepe cam 1 USD/ 2-3 km. Autoturismele de teren, mai potrivite pentru drumurile de aici, pot fi inchiriate cu sofer vorbitori de limba engleza. Exista si tour operatori care ofera servicii de ghizi turistici, la care puteti apela la sosirea pe aeroportul din Kabul.

Calatoria cu trenul in Afganistan

Sistemul feroviar este deficitar in Afganistan. Desi exista o retea de cai ferate lunga de 25 km, aceasta este utilizata exclusiv pentru transportul de marfuri importate din Turkmenistan si Uzbekistan.