Informatii utile Afganistan

Date generale


Capitala: Kabul
Moneda: Afgani (AFN)
Limba oficiala: Pastuna, Dari
Fus orar: GMT 04:30
Religie: Musulmani (99.7%), Alte religii (0.3%)

Afganistan este recunoscuta pentru


arhitectura
puncte de interes
situri religioase
cultura
istorie
atractii inedite
cladiri istorice

Cand este indicat sa vizitati Afganistan

Tara are o clima continentala, cu diferente majore de temperatura intre zi si noapte. In zona nord-vestica predomina clima uscata. Vremea ideala sa vizitati Afganistanul este toamna, care se remarca prin temperaturi acceptabile. Vara, temperaturile sunt aproape sufocante, dar placute in zona muntoasa. Primavara se inregistreaza destul de multe precipitatii, in timp ce iarna, majoritatea teritoriilor sunt acoperite de zapada. Lunile ideale pentru a va petrece vacanta in Afganistan sunt aprilie – iunie sau septembrie –octombrie. In zona de sud a tarii, temperaturile pot ajunge si la 35 de grade, in timpul zilei. Jalalalbad se numara printre cele cele mai calduroase locuri din tara, unde se intalnesc frecvent temperaturi de 50 grade C, in luna iulie. Luna ianuarie, este cea mai friguroasa din an, cu temperaturi de -15 grade C sau chiar mai scazute in regiunile muntoase.

Temperaturi medii lunare in Afganistan

Ce sa luati in bagaj

Trebuie sa aveti in vedere ca diferentele de temperatura dintre zi si noapte sunt destul de mari in Afganistan, asa ca e bine sa aveti in bagaje si haine mai groase. Foarte important este sa va luati cu voi incaltaminte cat mai confortabila si rezistenta. Pentru orice eventualitate, adaugati pastile pentru febra, alergii, dureri, afectiuni care ar putea sa va cauzeze probleme. In farmacii, acolo unde veti gasi medicamente, de cele mai multe ori sunt expirate. Pe de alta parte, va mai trebuie un purificator de apa si o lanterna. Aici penele de curent sunt un fapt destul de des intalnit. Aparatul foto nu este cea mai buna idee, mai ales ca, daca va este descoperit la diferitele controale, in mod sigur va va fi confiscat. Fotografiatul este interzis in aceasta tara, chiar si in grupurile organizate. Pentru femei, desi nu este o regula impusa turistelor straine, in mod sigur va fi apreciat gestul dvs., de a va acoperi capul cu o esarfa. Optional, puteti incerca un vesmant traditional, shalwar kamezze, un fel de rochie cu pantaloni mai largi, care pot fi cumparate din bazaruri. Tot pentru femeile care doresc sa viziteze Afganistanul, trebuie spus ca exista anumite reguli pe care societatea afgana le impune si pe care e bine sa le respectati pentru a nu face o impresie nepotrivita. Aici, femeile si barbatii nu-si dau niciodata mana cand se saluta, asemenea gesturi fiind acceptate doar in imprejurimi oficiale sau intr-un mediu profesional, dupa ca v-ati asigurat ca nu exista riscul sa ofensati pe cineva prin gestul dvs.

Moneda oficiala in Afganistan. Modalitati de plata

Moneda oficiala este afghani, dar dolarul american este acceptat la scara larga. Pentru a va face o idee 1 USD = 23.000 de afghani. In ce priveste bancomatele, acestea sunt aproape inexistente, iar de plati cu cardul nici nu poate fi vorba, motiv pentru care, orice turist care viziteaza Afganistanul trebuie sa se asigure ca are suficienti USD cash. Doar la marile hoteluri se pot face, uneori, plati cu cardul. Tot aici, puteti avea placuta surpriza sa descoperiti un bancomat.

Viza turistica pentru Afganistan

Pentru a intra in Afganistan aveti nevoie de viza turistica care se acorda cu o valabilitate de 1 luna si se obtine prin completarea unui formular cu datele personale, o scrisoare care sa contina scopul vizitei si durata acesteia, o scrisoare care sa ateste modul de achitare a cheltuielilor pe durata vizitei in aceasta tara, la care veti atasa o scrisoare de garantie fiscala, un certificat de sanatate la zi si dovada efetuarii platii aferente emiterii vizei, care variaza intre 90 si 225 euro. Viza se obtine in aproximativ doua saptamani. De asemenea, aveti in vedere ca pasaportul sa aiba o valabilitate de minimum sase luni de la intrarea in Afganistan.