Ghid turistic Kabul

Kabul
Recomandat pentru: istorie, arhitectura, puncte de interes, relaxare, situri religioase, plimbari in aer liber, cultura

Despre Kabul

Kabul este capitala statului Afganistan si in acelasi timp cel mai mare oras al statului. De asemenea, este si capitala provinciei cu acelasi nume, localizata in partea de est al tarii. Dupa ultimul recensamant din 2012, populatia orasului este de 3.289.000 de locuitori si este situat pe locul 64 in lume dupa numarul de locuitori si pe locul 5 din punct de vedere al cresterii demografice.

Kabul reprezinta in acelasi timp centrul cultural al tarii si este situat din punct de vedere geografic la aproximativ 1800 metri altitudine intr-o vale abrupta din muntii Hindu Kushu, de-a lungul raului Kabul. Aeroportul International Kabul este principalul aeroport al orasului situat la aproximativ 16 kilometri distanta de centru orasului, iar cel de-al doilea aeroport, Bagram este situat la 40 kilometri de Kabul.

Din punct de vedere istoric ar fi foarte multe de spus despre Kabul datorita faptului ca acest oras are o vechime de peste 3500 de ani. Inca din antichitate orasul a reprezentat o atractie pentru marile imperii datorita locatiei sale strategice. Orasul a fost invadat de nenumarate ori de cate fortele anglo-indiene in timpul razboaielor anglo-afgane din perioada secolului 19. In plus orasul a fost avariat in urma unui raid aerian in timpul celui de-al treilea razboi anglo-afgan in anul 1919. In urma revolutiei marxiste din anul 1978 orasul a fost atacat de catre grupari militare precum: mujahedini, talibani, Hezbi Islami sau alte grupuri. In acest an, presedintele Daoud si familia sa impreuna cu alti sustinatori au fost asasinati. Trupele sovietice au preluat controlul tarii si au inceput sa faca noi reforme cum ar fi educatia dupa modelul sovietic, invatarea obligatorie a limbei rusa in scoli, cu lectii despre leninism si marxism. In luna februarie a anului 1979 ambasadorul Statelor Unite din Kabul a fost asasinat de catre o grupare terorista, iar in Pakistan in acelasi an a fost asasinat presedintele tarii, Zulfiqar Bhutto.

Sovieticii au preluat comanda orasului Kabul pe toata perioada razboiului intre trupele sovieto-afgane si rebelii mujahiedeeni. Dupa nenumarate conflicte militare, in anul 1988 in urma acordului de la Geneva dintre Afganistan si Paikistan pentru care au garantat Uniunea Sovietica si Statele Unite ale Americii s-a stabilit pacea intre cele doua tari. Insa totul a fost in zadar pentru ca in acelasi an, in luna august presedintele Zia-ul-Haq impreuna cu alti oficiali pakistanezi si ambasadorul Statelor Unite Arnold Lewis Raphel au fost ucisi intr-un accident aviatic misterios. In urma acestui accident ambasada americana din Kabul a fost inchisa in ianuarie 1989.

Au urmat alte numeroase conflicte intre talibani si bineinteles razboiul civil pe care l-a dus Afganistanul pana in anul 2001 cand NATO si-a facut prezenta in aceasta tara prin trimiterea armatelor in Afganistan cu scopul de a elimina ogranizatiile talibanilor. Acestia au parasit orasul, iar fortele din occident au lasat tara pe mana presedintelui Hamid Karzai. In urma interventiei NATO, orasul a inceput sa se dezvolte, numarul locuitorilor a inceput sa creasca ajungand la numarul de 3 milioane in anul 2007. Totusi au mai existat atacuri teroriste, precum cel din anul 2011 cand un grup de talibani au venit cu veste cu explozibil in ambasada americana si in sediul NATO din Kabul. S-au inregistrat peste 70 de morti si 160 de raniti in urma acestor atacuri, iar Statele Unite ale Americii au decis sa lase trupe permanente in zona pentru a evita astfel de atacuri.

Din punct de vedere adminstrativ, primarul orasului este ales de catre presedintele Afganistanului, pentru a planifica dezvoltarea orasului. Politia locala apartine de ministerul de Interne si este distribuita pe cartierele orasului. Primarul este Muhammad Yunus Nawandish si a fost ales de catre ministerul de Interne in anul 2010, iar de atunci a facut foarte multe lucruri bune pentru oras precum imbunatatirea strazilor, construirea de parcuri etc.

Orasul este impartit in 15 districte, care la randul lor gazduiesc cartiere, iar dupa ultima organizare administrativa se spune ca numarul districtelor a ajuns la 18.

Kabulul beneficiaza de un climat semi-arid cu precipitatii majore in perioada de iarna, sub forma de zapada si sub forma de ploaie in primavara. Pe timpul verii in Kabul predomina o umiditate scazuta, iar toamna se caracterizeaza prin temperaturi ridicate pe timpul zilei ce se racesc brusc pe timpul noptii. Cel mai ploios anotimp din acest areal este primavara, insa temperaturile sunt placute, temperatura medie anuala fiind de 12.1 grade Celsius.

Transportul aerian se desfasoara in cadrul aeroportului international din Kabul, localizat la 25 de kilometri distanta de centru orasului fiind totodata aeroportul principal al orasului. Acest aeroport este si gazda companiei afgane de zboruri, Ariana Afghan Airilines, insa sunt si zboruri ale companiilor regionale Turkish Airlines, Gulf Air, Indian Airlines sau Pakistan Airlines. Acest aeroport detine si un terminal militar ce este uneori utilizat si de catre NATO.

Foarte ciudat pentru un oras atat de mare este faptul ca nu exista o retea feroviara, insa exista foarte multe proiecte pentru a construi o asemenea retea cu scopul de a conecta orasul cu Mazar-i-Sharif la nord si Jalalabad-Torkham in est.

Sistemul de transport intern al Kabulului se bazeaza pe cele peste 800 de autobuze ce fac atat curse interne cat si catre localitatile invecinate orasului. De precizat este faptul ca in Kabul, majoritatea locuitorilor detin masina personala, iar pentru cei ce sunt interesati de curiozitati: peste 90% dintre cei ce detin masina personala au ales Toyota Corolla.

Din punct de vedere economic, in Kabul exista peste 16 banci licentiate, precum si filiale Western Union ce se pot gasi in multe cartiere ale orasului. O locatie importanta din punct de vedere economic se gaseste la 6 kilometri distanta de centru orasului, in care se gasesc numeroase sedii ale companiilor internationale din diverse domenii. In ultima perioada, datorita dezvoltarii continue a orasului au luat nastere numeroase centre comerciale precum Kabul City Center, care pe langa faptul ca este un centru comercial, este si hotel de 4 stele in acelasi timp.

Partea veche a orasului gazduieste numeroase bazaruri dispuse pe o parte si alta a strazilor, insa si cladiri culturale precum Muzeul National al orasului, unde se poate vedea statuia lui Surya. De asemenea, se poate vizita si Palatul Darul Aman, sau mausoleul lui Timur Shah Durrani sau moscheea Id Gah.

Turistii sunt interesati in general de aceste punct de ordin cultural, insa si pentru a se relaxa sau pentru a cumpara ceva specific Afganistanului, acestia pot cumpara diverse lucruri din primul mall al orasului: Kabul City Center.

Pentru cei interesati de religia budista pot vizita Tappe-i-Maranjan, un deal situat in apropierea orasului unde se pot vedea statui budiste si, de asemenea, Palatul regal.

Top obiective turistice Kabul

Gradinile lui Babur din Kabul
Gradinile lui Babur din Kabul

Situat pe panta vestica a muntilor Sher-e-Darwaza, la sud de Kabul si considerat o adevarata gradina a paradisului, acest parc superb gazduieste mormantul...

Fortareata Bala Hissar din Kabul
Fortareata Bala Hissar din Kabul

Bala Hissar, in traducere „Fortareata construita in varful dealului”, dateaza din secolul V si se gaseste in sudul orasului Kabul. Zidurile...

Palatul Regal Darulaman din Kabul
Palatul Regal Darulaman din Kabul

Situat la periferia capitalei Kabul, Palatul Regal Darulaman a fost construit in stil european in anii '20 ai secolului ai secolului trecut de catre regele...

Mausoleul Nadir Shah din Kabul
Mausoleul Nadir Shah din Kabul

Odata sositi la Kabul, din itinerariul vostru nu poate lipsi Mausoleul lui Nadir Shag, o constructie impozanta din marmura neagra, prevazuta cu coloane...

Gradina Zoologica din Kabul
Gradina Zoologica din Kabul

Desi nu se numara printre cele mai spectaculoase repere turistice ale tarii, Gradina Zoologica din Kabul, situata pe malul raului omonim, se putea mandri...

Moscheea Shah-e Doh Shamshira din Kabul
Moscheea Shah-e Doh Shamshira din Kabul

Cunoscuta si sub denumirea de „Moscheea regelui cu doua sabii”, Moscheea Shah-e Doh Shamshira se gaseste pe malul raului Kabul si este o constructie...

Muzeul Ahmad Shah din Kabul
Muzeul Ahmad Shah din Kabul

Acest muzeu privat atrage atentia vizitatorilor prin cateva particularitati. Situat in Kabul, muzeul a fost amenajat in anul 2004 de catre Ahmad Shah,...