Ghid turistic Kandahar

Recomandat pentru: situri religioase, arhitectura, atractii inedite, natura, puncte de interes

Despre Kandahar

Orasul Kandahar este al doilea mare oras al Afganistanului din punct de vedere al numarului de locuitori, inregistrand un numar de aproximativ 512.200 locuitori dupa recensamantul din anul 2011. Orasul este in acelasi timp si capitala provinciei Kandahar si este situat in partea de sud a tarii la o altitudine de 1010 metri deasupra nivelului marii.

Kandahar este in acelasi timp unul din cele mai importante orase din punct de vedere cultural, fiind in trecut teritoriul pashtunilor pe o perioada de 200 de ani. In prezent orasul este un important centru comercial specializat pe comertul de oi, lana, matase, bumbac dar si pe cereale, fructe si tutun. Kandahar are o retea foarte buna de transporturi si are legatura cu orasul Herat la vest, Kabul in nord-est si Tarinkot la nord.

Istoric vorbind, orasul a fost sub dominatia guvernului sovietic mai ales in perioada invaziei sovietice din anul 1980. Orasul a fost si camp de lupta intre fortele americane si mujahiedeni ce luptau impotriva sistemului comunist din Afganistan. Dupa ce sovieticii s-au retras, mujahiedenii au preluat controlul orasului sub comanda lui Gul Agha Sherzai. In anul 1994 talibanii au capturat orasul si au indepartat dictatorii si cei care erau de partea acestora. In anul 2001 Statele Unite ale Americii au lovit orasul cu rachete pentru a-i indeparta pe talibani, iar acestia s-au predat in cele din urma. Dupa acest conflict militar major, fortele NATO au suplimentat fortele afgane de politie pentru a preveni un nou atac al atalibanilor, insa in anul 2006 acestia au atacat din nou iar razboiul s-a extins pana in ziua de azi. In anul 2010 aeroportul international din Kandahar a fost tinta unui atac talibanez, precum si aeroportul din Kabul si Bagram. In anul 2012 un numar de aproximativ 21 de civili au fost ucisi iar alti 50 raniti in urma unui atac sinucigas in care 2 motociclisti s-au aruncat in aer intr-o zona aglomerata din vecinatatea aeroportului.

Kandaharul dispune de un climat arid subtropical caracterizat prin precipitatii putine si printr-o variatie mare intre temperaturile din timpul verii si cele din timpul iernii. Anotimpul de vara este intre mijlocul lui mai si sfarsitul lunii septembrie si este descris ca fiind un anotimp uscat. Temperaturile maxime in iulie ajung pana la 32 de grade Celsius si sunt urmate de toamne uscate de la inceputul lunii octombrie pana la sfarsitul lunii noiembrie cu o medie a temperaturilor de 20 grade Celsius. Pe timpul verii predomina o vreme insorita cu precipitatii extrem de rare, temperatura medie anuala fiind de 18.6 grade Celsius.

Aeroportul international din Kandahar este principalul aeroport din sudul statului Afganistan in special pentru zborurile internationale dar si pentru cele interne. Insa acest aeroport are si functie militara pentru NATO. Din acest motiv, aeroportul este foarte bine pazit si are foarte bine distine zonele pentru civili si zona militara. Rutele de zboruri internationale sunt cele dinspre Dubai, Germania, Turcia, Pakistan si Arabia Saudita.
O cale ferata din orasul pakistanez Chaman catre Kandahar este in curs de construire ce va fi o punte intre Afganistan si Pakistan.

Ca obiective turistice pentru turisti, se poate vizita mormantul lui Ahmad Shah Durrani ce este situat in centrul orasului si gazduieste obiecte personale ale acestuia. De asemenea, se poate vedea si Chilzina, o roca ciudata situata intr-o campie plana, fiind asezata parca de cineva acolo.

Top obiective turistice Kandahar

Moscheea Eid Gah din Kandahar
Moscheea Eid Gah din Kandahar

A doua mare moschee din Afganistan, Moscheea Eid Gah este considerat unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din tara. Cel putin un milion de...

Moscheea Mantiei Sfinte din Kandahar
Moscheea Mantiei Sfinte din Kandahar

Moscheea Mantiei Sfinte se gaseste in Kandahar, langa Marea Moschee si vizavi de Palatul Guvernatorului. Aici se pastreaza mantia purtata de Profetul Mahomed,...

Cele 40 de Trepte din Kandahar
Cele 40 de Trepte din Kandahar

Cele 40 de trepte de la Chilzina, situate la marginea orasului Kandahar, sunt sapate intr-o stanca. Daca va incumetati sa parcurgeti aceste trepte veti...

Moscheea Profetului din Kandahar
Moscheea Profetului din Kandahar

Situata langa Bazarul Kabul din Kandahar, moscheea unde sunt pastrate firele de par ale profetului a fost construita in secolul XIX de catre Kohendil Khan....

Kandahar