Ghid turistic Centurion

Recomandat pentru: shopping, relaxare, alte atractii

Despre Centurion

Centurion este o localitate cu circa 280.000 de locuitori, situata in provincia Guateng, intre mai cunoscutele metropole Pretoria si Johannesburg. Accesul in zona este facil, orasul fiind asezat chiar la intersectia a doua autostrazi importante din Africa de Sud, N1 si N14.

Pentru pasionatii de istorie, o vizita la pesterile Sterkfontein, situate la doar 50 de kilometri de Centurion, este obligatorie. Aici au fost descoperite fosile de humanoizi care dateaza din urma cu 2-3 milioane de ani.

In istoria moderna, zona a fost scena mai multor batalii importante in cele doua razboaie ale burilor. Centurion a devenit oras abia in 1962, sub denumirea de Lyttelton, iar 5 ani mai tarziu a fost botezat Verwoerdburg, dupa Hendrik Verwoerd, premierul sud-african asasinat cu un an in urma.

De unde vine numele de Centurion? De la stadionul de cricket care se numea astfel in 1995, dar care intre timp si-a schimbat denumirea. Din anul 2000, localitatea a fost absorbita ca suburbie a nou createi metropole Tshwane, care include si Pretoria.

Centurion este o destinatie ideala pentru expozitii, conferinte de afaceri, pentru turismul medical (aici se afla cel mai mare spital privat din Africa de Sud) dar mai ales pentru cumparaturi. Pentru sud-africanul de rand, cand spui Centurion, spui mall-ul cu acelasi nume. Adapostind peste 200 de magazine si restaurante cunoscute, Centurion Shopping Centre este unul dintre cele mai mari mall-uri din sudul continentului negru. Dupa ce te-ai plictisit de cumparaturi, trage o fuga pana la Irene (asa se numeste una dintre suburbii) unde vei regasi linistea si relaxarea specifice unei asezari rurale, dar care asigura tot confortul pe care ti-l doresti. Daca preferi aventura, cauta rezervatia Doornkloof, in apropiere de Irene, care ofera zona perfecta pentru drumetii, mountain biking sau campare.

Iernile in Centurion sunt relativ calde, cu maxime care ating si 20°C si veri fierbinti, racorite zilnic de furtuni spectaculoase. Atentie la raul Hennops, care strabate asezarea, si care se intampla sa mai iasa din matca atunci cand ploua masiv.

Centurion