Cum se ajunge in Africa de Sud

Calatoria cu avionul in Africa de Sud

Cel mai mare aeroport din tara este O.R.Tambo International Airport (JNB), situat in apropiere de Johannesburg. Acesta ofera o numeroase facilitati pentru pasageri, printre care 45 de camere de tranzit, o zona special amenajata pentru familiile cu copii, facilitati pentru depozitatrea bagajelor, dar si un hotel de cinci stele situat in vecinatatea aeroportului. Zonele de duty free ocupa un spatiu important, alaturi de numeroase puncte de servicii bancare si informare turistica. Nu mai putin de 45 de companii internationale opereaza zboruri de pe acest aeroport cu destinatii spre toate colturile lumii.

Cape Town International Airport (CPT) deserveste orasele din apropierea Cape Town, fiind situat la 20 km distanta de centrul orasului. De aici puteti zbura direct spre Johanneburg si Duran. De asemenea, un numar important de zboruri cu destinatia Asia, Africa si Europa pleaca au ca punct de plecare aeroportul din Cape Town. O serie intreaga de facilitati sunt puse la dispozitia pasagerilor. De la servicii bancare, magazine, galerii comerciale, librarii, magazine de suveniruri si antichitati, care se gasesc la etajul al treilea al aeroportului, alaturi de cel mai mare restaurant de pe continentul african, care ocupa o suprafata de 1.080 m². Legatura cu centrul orasului se face relativ usor, cu ajutorul MyCity, un autobuz rapid, cu plecari la fiecare 20 de minute, in intervalul 4.20-22.00. King Shaka International Airport (DUR), care deserveste orasul Durban si zonele din imprejurimi, este situat in La Mercy, la aproximativ 35 km nord de centrul orasului Durban.

De la Bucuresti la Johannesburg nu exista zbor direct. Drumul este destul de lung si solicitant, aproximativ 15 ore, iar legatura se poate face prin Londra, Frankfurt, Amsterdam sau Istanbul.

Calatoria cu autocarul in Africa de Sud

Exista numeroase companii de transport cu autobuzul care asigura legatura intre principalele orase din tara. Reteaua de drumuri extinsa si bine intretinuta fac din calatoria cu autobuzul una cu adevarat confortabila, fiind si una dintre cele mai ieftine modalitati de a strabate tara de la un capat la altul. De asemenea, un numar extins de microbuze si liniile de autobuze circula intre marile centre urbane ale tarii. Cele mai importante 4 companii de autobuze intercity care opereaza sunt Africa de Sud sunt Intercape, Translux, Greyhound si Roadlink. Toate pun la dispozitia pasagerilor autobuze moderne, echipate cu aer conditionat, Tv si fotolii rabatabile. Intercape, Translux, si Roadlink incearca sa-i atraga pe clienti cu tarife mici, in timp ce Greyhound efectueaza transport si pe rute externe, precum Namibia, Botswana, Mozambic sau Zambia. Achizitionarea biletelor se poate face atat online, cat si direct din statiile autobuzelor.

Autobuzele Baz Bus sunt destinate, in special, turistilor cu un buget limitat. Aceasta companie efectueaza transportul pasagerilor in cele mai mari patru metropole ale tarii, respectiv Port Elisabeth, Johannesburg, Cape Town si Durban. Avantajul calatoriei cu aceste autobuze este ca fac peste 180 de statii, in apropierea celor mai importante hosteluri si cabane din tara. Pasagerii pot cobora in orice oras doresc sau pot schimba autobuzul spre destinatia dorita. Autobuzele sunt prevazute cu tv, dar si spatii destinate depozitarii bicicletelor si al bagajelor. Autobuzele destinate turistilor ofera servicii atat turistilor cu buget redus, cat si celor care sunt interesati de confort maxim. Astfel, Translux, pune la dispozitia calatorilor autobuze prevazute cu sistem audio-video, fotolii confortabile, prevazute cu incalzire, aer conditionat, toalete etc. In timp ce compania City-to-city ofera servicii semilux si circula pe rutele Lesotho, Mlawi, Mozambic, Zambia sau Zimbabwe.

Intercape are plecari zilnice spre 38 de destinatii din Africa de Sud, iar Greyhound acopera o retea extinsa de orase. Autobuzele lor sunt foarte moderne, prevazute cu aer conditionat si sistem audio-video si fotolii confortabile, iar pe anumite rute, pun la dispozitia pasagerilor insotitori de bord.

Sistemul public de transport urban a fost infiintat cu doar cativa ani in urma si este inca in perioada de extindere. In marile orase, tranportul este destul de haotic, si majoritatea localnicilor apeleaza la calatoria cu microbuzul, prevazut cu 16 locuri, pentru care tarifele sunt foarte avantajoase.

Calatoria cu trenul in Africa de Sud

Trenurile Sppornet sunt cele administrate de compania feroviara de stat si fac legatura intre pricipalele orase ale tarii. Trenurile cunoscute sub numele de Shosholoza Meyl sunt, de asemenea, trenuri personale care circula pe distante lungi. Desi nu sunt luxoase si nici foarte rapide, sunt confortabile, curate, sigure si ofera ocazia pasagerilor sa admire, in drumul lor catre orasul de destinatie, unele dintre cele mai frumoase peisaje ale tarii. Aceste trenuri circula intre Johannesgburg si Cape Town, Durban, Port Elisabeth, East London, Komatopoort si Musina. Trenurile dispun de vagoane de dormit cu doua sau patru paturi. Categoria trenurilor lux oferite de compania Spoornet, denumita Premier Class, circula saptamanal, de la Johannesburg spre Cape Town si Durban. Acestea sunt prevazute cu aer conditionat si au cusete pentru doua sau mai multe persoane.

Turistii care doresc o experienta de neuitat, in mod sigur vor considera cu adevarat speciala calatoria cu Trenul Albastru (Blue Train), cel mai luxos tren din lume, care circula intre Cape Town si Pretoria, o calatorie de 278 de ore care acopera 1600 km, treversand cele mai spectaculoase si diverse peisaje din tara. La categoria lux intra si Revos Rail, un tren clasic care functioneaza cu abur. Tot in categoria trenuri de epoca merita amintit - Atlantic rail - care acopera exclusiv ruta Cape Town spre Simon’s Town. Acesta este condus de o locomotiva construita in anul 1949, iar vagoanele dateaza din perioada 1922-1938. Un tren vechi, de peste un secol, pleaca in ultima duminica a fiecarei luni de langa Durban si traverseaza Valea celor 1000 de dealuri.

Pentru a ajunge din zonele urbane spre suburbii, puteti folosi trenul rapid Guatrain, care face legatura intre Sandton (Johannesburg) spre aeroportul Tambo si Pretoria. Este, de altfel, o metoda rapida si eficienta de a ajunge din Johannesburg la aeroport, in doar un sfert de ora.

Calatoria cu masina in Africa de Sud

Calatoria cu masina in Africa de Sud nu ar trebui sa va ridice probleme, daca posedati carnet de conducere international sau orice carnet de conducere care contine fotografia, semnatura titularului si o traducere a datelor inscriptionate si in limba engleza.

Infrastructura drumurilor este foarte moderna si extinsa. Aici, autoturismul se conduce pe partea stanga a sensului de deplasare. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta si nu folositi telefoanele mobile cat sunteti la volan, decat daca dispuneti de hands-free. Limitele de viteza pe autostrada sunt de 120 km/h, in afara localitatilor 100 km/h si in orase de 60 km/h. Oricum, fiti atenti tot timpul la indicatoarele de viteza, care se pot modifica in functie de conditiile de drum. Benzinariile sunt foarte numeroase si sunt functionale 24h. Majoritatea accepta plata cu cardul, desi, inca mai puteti gasi unele statii unde se accepta doar plata cash. Din acest motiv, este bine sa va interesati despre metodele de plata acceptate inainte de a face plinul. Cele mai multe statii de benzina dispun de bancomate.

Calatoria cu masina se poate dovedi o experienta interesanta, daca doriti sa explorati aceasta tara pe cont propriu. Drumurile sunt foarte bine intretinute, dar este recomandat sa aveti la voi o harta cat mai detaliata sau GPS. De asemenea, informatii despre modificarea circuitelor rutiere sau alte informatii care va pot fi de folos, puteti obtine de la Asociatia Automobilistilor din Africa de Sud. Acestia pun la dispozitia turistilor ghiduri detaliate si informatii complete pentru privind conditiile de drum, cele mai bune rute turistice, alaturi de alte informatii care v-ar putea fi utile. Semnele rutiere din Africa de Sud sunt similare cu cele europene si sunt ortografiate in limba engleza. Inainte sa plecati la drum, interesati-va de taxele de drum, care difera in functie de tronsonul pe care intetionati sa-l parcurgeti. Pe majoritatea drumurilor nationale care fac legatura intre marile orase sunt percepute taxe de drum. Cele mai ridicate taxe sunt percepute pe N4, ruta Swartruggens - Zeerust, 71 Rand/masina.

Din pacate, rata accidentelor rutiere este foarte ridicata in aceasta tara, asa incat este recomandabil sa circulati preventiv si sa fiti atenti la pietoni si biciclisti. De asemenea, pe drumurile rurale, prezenta animalelor (caini, cai, gaini, vite), pot ingreuna circulatia autoturismelor, mai ales pe timpul noptii. Chiar daca sunteti tentati sa opriti autoturismul si sa hraniti animalele salbatice pe care le puteti intalni in calea voastra, acest lucru este interzis prin lege si riscati amenzi foarte mari.