Ghid turistic Johannesburg

Recomandat pentru: puncte de interes, arhitectura, atractii inedite, plimbari in aer liber, cladiri administrative, cladiri istorice, cladiri istorice

Despre Johannesburg

Johannesburg este cel mai mare oras din Africa de Sud, cu o populatie de peste 3,2 milioane de locuitori dar si cea mai moderna si prospera metropola de pe intreg continentul. Ca sa va faceti o idee, Johannesburg produce circa 10% din intregul PIB al Africii sub-sahariene. Desi nu este capitala Africii de Sud, aici gasim sediul Curtii Constitutionale, cea mai inalta curte din republica. Johannesburg se afla printre cele mai noi orase principale ale lumii, si printre singurele orase majore de pe planeta care nu sunt situate la coasta sau pe malurile unui rau principal. Si superlativele nu se opresc aici. Cu o populatie de aproape 8 milioane de persoane in zona metropolitana, Johannesburg se afla printre primele 40 mari zone metropolitane din lume. Cum 42% din populatie este sub varsta de 24 de ani si doar 6% are peste 60 de ani, orasul sud-african se gaseste si pe lista celor mai tinere orase mari de pe Terra. Cu circa 10 milioane de copaci plantati, Johannesburg este considerata cea mai mare “padure” creata de om de pe Terra.

Metropola este deservita in pricipal de Tambo International Airport, aerogara situata la 21 km de centrul orasului, cel mai aglomerat aeroport de pe continentul african.

Orasul si-a primit numele de la doi cautatori de aur din secolul XIX, Johannes Meyer and Johannes Rissik, printre primii care si-au incercat norocul in zona prospectand dupa pretiosul metal. Cand zvonurile privind importantele zacaminte aurifere s-au raspandit, aventurieri de pe toate continentele s-au indreptat spre micuta asezare.

Johannesburg are o clima subtropicala, cu temperaturi ce tind vara spre 30 °C si coboara rar iarna sub 5 °C.

Temperaturi medii lunare in Johannesburg, Africa de Sud

Orasul nu s-a facut cunoscut ca o destinatie turistica traditionala. Dar, fiind o importanta legatura aeriana cu Cape Town sau Durban, Johannesburg si-a dezvoltat suficiente atractii turistice. Asa au aparut Museul Apartheid si Muzeul de Istorie Militara a Africii de Sud. Ultimul este un obiectiv impresionant si gazduieste o colectie rara de aeronave ale lumii. O vizita la Muzeul Mandela, fosta casa a cunoscutului laureat al premiului Nobel pentru Pace, este de asemenea obligatorie. Johannesburg se mandreste cu numeroasele sale locuri de cumparaturi, de la malluri ca Sandton City sau Nelson Mandela Square, pana la variate piete de vechituri, in care isi expun marfurile comercianti de pe intreg continentul. Nu trebuie ratata nici piata “Mai Mai”, localizata in aripa estica a centrului orasului, dedicata ierburilor traditionale si celebrilor vindecatori africani.

Daca va plac podoabele si bijuteriile trebuie sa vizitati Oriental Plaza, o adevarata Mecca in domeniu. Sunt peste 360 de magazine care ofera toate genurile imaginabile de bijuterii. Si, atentie: nici un produs nu are un pret fix, totul poate fi negociat.

Neaparat sa mergeti si la Lion Park, unde in costul biletului vi se ofera si sansa sa hraniti pui de leu. De asemenea, in Johannesburg poti admira cele mai inalte cladiri de pe continent, celebrele deja Sentech Tower, Hillbrow Tower si Carlton Centre.

Cazare e usor de gasit in Johannesburg si pentru toate buzunarele. Aveti insa grija, metropola e cunoscuta ca avand un grad ridicat de criminalitate. Incercati sa va imbracati si sa va comportati pe strada ca un localnic si luati-va din camera de hotel doar banii strict necesari.

Johannesburg