Despre Oudtshoorn
Oudtshoorn este un oras sud-african de circa 80.000 de locuitori din provincia sudica Western Cape. Localitatea este recunoscuta la nivel mondial drept “Capitala strutilor”, fiind orasul in care traiesc cele mai multe astfel de pasari din lume. Oudtshoorn nu are aeroport propriu. Cel mai usor este sa folositi aerogara din George, oras aflat la doar 55 de kilometri de Oudtshoorn.
Orasul a fost ridicat de colonistii olandezi si s-a dezvoltat in jurul unei biserici reformate contruite de acestia in 1839. Numele si l-a capatat de la guvernatorul Cape Colony, Pieter van Rheede van Oudtshoorn. Fermele de struti au insemnat gloria si decaderea orasului. La sfarsitul secolului XIX, moda penelor de strut puse la palarie facea ravagii in Europa, o pereche de pene ajungand sa coste si o mie de lire sterline. Economia micutei asezari a explodat, atragand dupa sine numerosi imiganti. Cei mai multi erau evrei lituanieni, astfel incat, Oudtshoorn si-a capatat renumele de “Ierusalimul Africii”. Povestea spune ca decaderea orasului i se “datoreaza” lui Henry Ford, cu inventia lui numita masina. De dragul condusului, un semn de emancipare, doamnele din Europa au renuntat la palariile cu pene de strut, luate de vant in viteza masinii.
Astazi, dincolo de numeroasele ferme de struti, Oudtshoorn are multe de oferit vizitatorilor. Orasul este punctul de plecare al Rutei 62, unul dintre cele mai importante trasee ale vinului din Africa de Sud. La 30 de kilometri se gasesc pesterile Cango, vechi de 20 de milioane de ani, cel mai larg ansamblu de pesteri vizitabile din Africa. Sistemul de caverne este unic si pentru ca, spun geologii, in mod normal nu ar fi trebuit sa se formeze in aceasta zona.
Orasul, situat in apropierea muntilor, este cunoscut si pentru vizibilitate perfecta a cerului noaptea. “Intinde-te pe spate, uita-te in sus si bucura-te de cel mai mare spectacol nocturn pe din viata ta”, suna invitatia facuta de un localnic potentialilor turisti. Daca ajungeti la Oudtshoorn sa nu ratati ferma Cango Wildlife, singura de pe continent in care vizitatorii au voie sa interactioneze cu celebrii lemuri. Arhitectura orasului aminteste de perioada sa de glorie de la sfarsitul secolului XIX, cu numeroase cladiri construite in stil Art Nouveau, Victorian sau Neo-Renascentist.