Ghid turistic Pietermaritzburg

Pietermaritzburg
Recomandat pentru: ciclism, muzee, relaxare

Despre Pietermaritzburg

Situat in zona estica a Africii de Sud, pe principala ruta care face legatura intre Johannesburg si Durban (autostrada N3), Pietermaritzburg este un oras cu circa un milion de locuitori, capitala a provinciei KwaZulu-Natal. Orasul este deservit de aeroportul cu acelasi nume, care are curse regulate cu principalele aerogari din tara. De unde un nume atat de greu de pronuntat? Cel mai probabil - varianta nu este acceptata unanim -, a preluat numele unui celebru pioner colonialist, Pieter Maurits Retief. De precizat insa ca Retief a fost ucis inainte sa ajunga pe locul asezarii care astazi i-ar purta numele.

Pietermaritzburg a devenit faimos in urma unui incident care l-a avut protagonist pe Mahatma Ghandi, parintele independentei Indiei. Pe 7 iunie 1893, cand Ghandi se indrepta spre Pretoria, un alb i-a reprosat ganditorului indian ca sta la clasa intai si o ordonat ca acesta sa fie mutat la compartimentul de marfa al trenului. Ghandi, care isi cumparase bilet la clasa intai, a refuzat si a fost dat jos in gara din Pietermaritzburg. Aici se spune ca a luat decizia de a ramane in Africa de Sud si de a lupta impotriva discriminarii rasiale la care erau supusi indienii. Astazi, o statuie de bronze a lui Gandhi se inalta in centrul orasului.

Un alt episod trist in istoria regiunii este arestarea la Howick, un orasel in imediata apropiere de Pietermaritzburg, a lui Nelson Mandela, episod care a marcat inceputul celor 27 de ani de inchisoare pentru laureatul Premiului Nobel.

Poate cel mai interesant obiectiv turistic din Pietermaritzburg este cladirea Primariei, cea mai mare constructie din piatra rosie din emisfera sudica. O biserica ridicata de prizonierii italieni din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ofera, de asemenea, farmec orasului. Inalta de 14 metri, statuia lui Pegasus de la intrarea Golden Horse Casino este cea mai mare statuie a unui cal din lume. Parcul Queen Elizabeth, aflat in apropierea orasului, adaposteste mai multe animale salbatice, dar prietenoase cu turistii. Aveti insa grija, maimutele din parc au prostul obicei sa fure mancarea vizitatorilor.

Pietermaritzburg este cunoscut si pentru manifestarile sportive. Un maraton al “Camarazilor” are loc anual intre acest oras si metropola Durban. De asemenea, un concurs important de inot se desfasoara anual in februarie la Midmar Dam, in vecinatatea orasului. In 2009, competitia a intrat in Cartea Recordurilor drept cea mai mare cursa de inot in aer liber din lume.

Pietermaritzburg