Despre Stellenbosch
Pentru pasionatii de oenologie, Stellenbosch este o denumire cu o rezonanta aparte. Pentru turistii care-si fac drum prin Africa de Sud, vechea asezare olandeza este o destinatie obligatorie.
Orasul Stellenbosch a fost fondat in 1679 de guvernatorul coloniei, Simon vad der Stel, de la care a preluat si numele. In ciuda traditiei sale batave, a fost nevoie de francezi pentru ca orasul sa-si descopere harul: fertilitatea solului si vremea perfecta pentru cultivarea strugurilor. De atunci, din 1690, cand niste refugiati hughenoti (calvini francezi) au plantat primul butuc de vita de vie, Stellenbosch a devenit centrul industriei de vin din Africa de Sud. Asezarea are o populatie de circa 120.000 de locuitori, fara a lua in calcul cei 25.000 de studenti care “invadeaza” orasul in timpul anului universitar. Putini localnici (10%) invata engleza ca limba nativa, dar absolut toti o inteleg. Stellenbosch este situat la 55 de km de mai celebrul Cape Town, si la doar 35 de km de aeroportul metropolei vecine, principala poarta de acces in oras. Verile sunt uscate si caniculare, cu temperaturi care depasesc 40 °C in februarie si martie. Iernile sunt reci si ploioase, cu o temperatura medie de 16 °C. Zapada se asterne doar in imprejurimile orasului, pe crestele muntilor care inconjoara zona viticola.
Spui Africa de Sud, spui rugby. Nu e de mirare ca echipa locala, Maties, se numara printre cele mai importante si vechi cluburi din lume. Dar fotbalul este si el popular, mai ales dupa ce Africa de Sud a organizat recent Cupa Mondiala. Universitatea Stellenbosch este una dintre cele mai apreciate din Africa de Sud, cu o istorie ce dateaza din 1863. Ca dovada a calitatii invatamantului tehnic, catedra de Electronica a universitatii este singura din emisfera sudica si una dintre putinele din lume care a construit si lansat cu succes pe orbita un satelit de comunicatii. Desi limba oficiala in universitate este afrikaans, ca in tot orasul de altfel, majoritatea cursurilor de master si doctorat sunt predate in engleza.
Stellenbosch este al doilea cel mai vechi oras din tara, dar cu siguranta cel mai bine conservat arhitectural din intreg sudul continentului. Istoria sa se reflecta in combinatia eleganta dintre cladirile in stil “neo-Olandez” si cele din epoca Victoriana tarzie. Strazile sunt delimitate de lungi coloane de stejari, care vara se transforma in adevarate tuneluri impotriva soarelui dohorator. De aici si al doilea nume al asezarii: Oak City (Orasul stejarilor).
Linistit si prietenos, Stellenbosch ofera o pleiada de activitati si evenimente locale, deopotriva pentru pasionatii de istorie, pentru iubitorii de arta si de natura dar si pentru cei care vor doar sa se distreze. Fiind un oras relativ mic, ideal este sa-l strabateti la pas, nu inainte de a trece pe la punctul local de informare turistica. Veti primi toate detaliile pentru o promenada reusita. Daca in timpul plimbarii vi se face foame sau sete, cu atat mai bine. Aleile sunt intesate de restaurante, terase sau mici bistrouri. Strazile nu sunt marcate cu indicatoare, dar nu intrati in panica. Cautati-le numele pe marginea trotuarelor, inscrise cu galben in limba afrikaans. Viile si muntii (care nu depasesc 1500 de metri) din apropierea orasului ofera un teritoriu perfect pentru drumetii iar peisajele sunt adevarate provocari pentru pasionatii de fotografie. Fireste, un tur al cramelor locale este obligatoriu. Dar stati linistiti, si daca vreti, nu veti scapa de el.