Ghid turistic Berat

Berat
Berat
Recomandat pentru: arhitectura, situri religioase, arta, cetate, cladiri istorice, cultura, expozitii

Despre Berat

Orasul Berat este amplasat in centrul Albaniei in partea de sud. In ceea ce priveste populatia orasului, acesta avea aproximativ 50.000 de locuitori, conform ultimului recensamant.

Berat poate fi considerat una dintre cele mai importante atractii turistice ale Albaniei alaturi de bisericile vechi si de moscheile sale. Berat este si capitala regiunii care are acelasi nume.

In vremea regimului comunist, acesta a fost supranumit oras muzeu, fiind pastrate partile istorice ale orasului. Orasul vechi are trei cartiere, si anume: Mangalem, Gorica si Kalaja. In anul 2005, centrul istoric al acestei localitati a fost inclus in patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Din punct de vedere istoric, Berat a fost intemeiat pe locul unde raul Osum patrunde in Campia Centrala a Albaniei. Deasupra acestui loc se afla cetatea care este compusa dintr-un cartier intreg cu multe biserici si moschei. Cartierul istoric Gorica se gaseste pe celalalt mal, iar Cartierul Mangalem si centrul actual al orasului se afla la poalele cetatii. Kalaja este un alt cartier cetate cu multe case mici care sunt locuite. Acest cartier mai adaposteste si Muzeul Onufri, unde puteti gasi diverse icoane pictate de Onufri. Pe vremea regimului comunist, au fost construite blocuri in afara orasului.

In ceea ce priveste economia, se stie ca dupa caderea regimului comunist o mare parte din intreprinderi au fost inchise. Cat despre sectorul serviciilor si a comertului este o concurenta destul de mare din partea tuturor oraselor asemanatoare orasului Berat din Albania Centrala.

Aici gasiti si cateva hoteluri si restaurante iar turismul se pare ca incepe sa joace un rol destul de important din punct de vedere al economiei. Multi tarani au inceput sa planteze vita de vie si sa produca vin, in ultimii ani. Iar in ceea ce priveste atractiile turistice ale orasului, peisajul acestuia este dominat de o arhitectura tipic balcanica, o buna parte din obiectivele turistice ale orasului Berat fiind destul de bine conservate.

Top obiective turistice Berat

Bisericile din Berat
Bisericile din Berat

Biserica Sf. Todhri a fost ridicata in secolul al XVI-lea iar Biserica Sf. Maria, ce gazduieste astazi Muzeul Onufri, dateaza din 1797. Aceasta din urma...

Cetatea din Berat
Cetatea din Berat

Se pare ca cel mai vechi obiectiv din Berat este Cetatea Berat care stapaneste dealul stancons de pe malul stang al raului Osum. In anul 200 i. Hr.,...

Muzeul National Onufri din Berat
Muzeul National Onufri din Berat

Muzeul National Onufri a fost deschis in anul 1986 in Berat, si se gaseste in Biserica Sfanta Maria a Castelului din Berat.Aici veti gasi cele mai valoroase...

Berat