Ghid turistic Fier

Recomandat pentru: arheologie, istorie, cultura, muzee, ruine

Despre Fier

Orasul Fier din Albania este situat in districtul Fier in partea de sud – vest a tarii. In anul 2005, acest oras avea un numar de 82.297 locuitori. Fier se gaseste la 8 km de ruinele orasului vechi numit Apollonia. Denumirea orasului provine din limba italiana fiera. Orasul Fier se gaseste la o distanta de 100 km de capitala Tirana si se intinde pe o suprafata de 78 km2.

Infiintat in  secolul al XIX-lea, orasul Fier este in prezent un centru de desfacere pentru producatorii agricoli. In acelasi timp, orasul mai este si un important producator de energie, aici gasindu-se si o rafinarie dar si o centrala electrica termala.
Se pare ca orasul are o istorie destul de bogata, fiind inconjurat de trei situri arheologice de o importanta nationala : Apollonia, Bylis si Ardenica.

Din punct de vedere istoric si al turismului, orasul este un punct important de atractie reprezentat mai ales de Muzeul arheologic.

In apropierea orasului Fier, la o distanta de 10 km, se mai gaseste si Manastirea Ardenica care este supranumita si Castelul Myzeqe. Este o manastire ortodoxa, singura inca locuita din Albania.

Top obiective turistice Fier

Muzeul Arheologic din Fier
Muzeul Arheologic din Fier

Muzeul contine expozitii de artefacte. Asadar, un punct de atractie important in Fier, il reprezinta si Muzeul Arheologic.

Ruinele cetatii Apollonia din Fier
Ruinele cetatii Apollonia din Fier

Cetatea a fost construita de greci pe la sfarsitul anilor 500 i.Hr., fiind partial descoperita si restaurata. Cetatea Apollonia este situata la o distanta...

Fier