Ghid turistic Sarande

Recomandat pentru: istorie, cladiri istorice, arheologie

Despre Sarande

Sarande (sau Saranda), cunoscut in antichitate sub numele de Onchesmus, este unul dintre cele mai frumoase orase din Albania, aflandu-se in sudul acestei tari, la aproximativ 14 km de insula greceasca Corfu. Sarande este un oras mic, dar curat, si cu multe locuri de distractie, fiind unul din cele mai vizitate de pe riviera albaneza. Orasul are o clima excelenta, avand 290 de zile cu soare pe an. In apropiere de Sarande se afla ruinele orasului antic Butrint, listat in Patrimoniul UNESCO.

Turismul este resursa economica majora a orasului, dar isi aduc contributia la economia locala constructiile si pescuitul. Portul din Sarande se afla sub programe de reconstructie, astfel incat terminalul sa poata primi navele de croaziera.

Restaurantul Limani, situat in port pe chei, ofera cele mai frumoase privelisti din oras, pizza masiva si o excelenta inghetata de casa. Promenada este unica, si exista o multime de baruri pline de viata aici. Costisitorul Hotel Butrinti, situat la capatul sudic al golfului, este cel un minunat loc de cazare, alternativa fiind Porto Eda Hotel si Kaonia Hotel, la preturi accesibile.

Sarande este un oras plin de viata, cu baruri, cafenele si restaurante, situate la cativa metri de plaja. Veti gasi, de asemenea, multe fast-food-uri ce ofera o surprinzatoare varietate de optiuni ieftine si gustoase. Puteti incerca preparatele din calamar, midii si creveti, gatite in diferite stiluri.

La sud de Sarande se afla unul din cele mai importante site-uri arheologice de la Marea Mediterana, orasul antic Butrint, parc national si Ptrimoniu UNESCO. Aici exista o multime de obiective demne de vizitat: un teatru bine conservat, Templul lui Asklepios, o casa mare romana, o biserica greaca si zidurile masive ale orasului. Urcand pe Acropole puteti admira o minunata priveliste a golfului si a site-ului.

Frumoasele lagune, mlastinile, plantatiile de maslini si padurile Parcului National, pot fi explorate pe jos, cu barca sau calare. Hipnoticul izvor Blue Eye ofera un minunat loc de popas inainte sau dupa vizitarea orasului Butrint.

Alte obiective interesante de vizitat sunt Sinagoga si Muzeul Etnografic, iar pentru plimbari exista frumoasa plaja Ksamili.

In Sarande puteti ajunge pe mare sau pe uscat. Pentru excursii pe insula Corfu exista feribotul, ce face curse regulate, dus-intors.

Top obiective turistice Sarande

Castelul Lekures din Sarande
Castelul Lekures din Sarande

Castelul Lekures a fost construit de sultanul Soliman in 1537. Acesta ofera o adevarata perspectiva asupra portului din Saranda si, in interiorul castelului,...

Castelul Ali Pasa Tepelena din Sarande
Castelul Ali Pasa Tepelena din Sarande

Castelul Ali Pasa Tepelena a fost construit in anul 1804. Peretii acestui castel au o grosime de aproximativ 1,6 m iar  denumirea castelului vine...

Sit-ul arheologic Butrint din Sarande
Sit-ul arheologic Butrint din Sarande

Sit-ul arheologic Butrint a fost introdus pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO in anul 1992. Mai exact, au fost incluse urmatoarele: Templul...

Sarande