Ghid turistic Shkoder

Shkoder
Recomandat pentru: arhitectura, situri religioase, atractii inedite, cetate, puncte de interes, simbol turistic

Despre Shkoder

Shkoder este un oras din Albania situat in partea de nord-vest a tarii, situat mai exact pe malul Lacului Shkoder. Acest oras este unul dintre cele mai vechi orase din aceasta tara, fiind in acelasi timp si un important centru cultural si economic. In ceea ce priveste populatia orasului, acesta a avut in anul 2004 un numar de 90.000 de locuitori. Alaturi de celelalte localitati din jur, acesta are aproape 110.000 locuitori.

Acest oras a fost fondat in anul 400 i. Hr. Pana la razboaiele balcanice, orasul a fost sub stapanire otomana. Regatul Muntenegru a fost nevoit sa paraseasca orasul in mai 1913 cand acesta a inceput sa faca parte din Albania.

Orice turist care este interesat de acest oras, va gasi aici o varietate de obiective naturale si culturale. Se pare ca cele mai interesante atractii sunt Piata din centrul orasului dintre statuia Maicii Tereza si Luigj Gurakuqi si Gjuhadol, strazile din vecinatatea Catedralei care fac legatura dintre partea de est a orasului si centrul acestuia. Cel mai mare lac din Balcani este Lacul Skadar, care se gaseste in vecinatatea orasului, si este in acelasi timp o atractie turistica majora pentru pentru atat pentru turisti cat si pentru localnicii din zona pe perioada verii.

Un alt obiectiv turistic reprezentat de un monument interesant, sunt ruinele orasului Sarda, care se gaseste la o distanta de 15 km de acest oras. Daca doriti sa ajungeti in zona aceea, trebuie sa stiti ca va fi nevoie sa luati o barca cu motor de pe barajul Vau i Dejes, deoarece Sarda este situata pe o insula. Sarda are o suprafata de 15 hectare si a fost construita pe varful unui deal de pe insula aceea.

Un alt loc care ar merita cu adevarat sa fie vizitat este Citadela Medievala Drisht, gasindu-se la o distanta aproape 5 km de orasul Shkoder.

Foarte multi turisti cosidera acest oras drept inima Albaniei. Peisajul pe care il ofera acest oras este cu adevarat fascinant fiind format din cladiri vechi drumuri inguste, ziduri de piatra si cladiri moderne. Dupa al Doilea Razboi Mondial, orasul a fost reconstruit cu strazi mai largi pentru o circulatie mai usoara si in acelasi timp au fost reconstruite foarte multe cladiri moderne.

Pe langa faptul ca orasul Shkoder este si un centru istoric, acest oras ramane un centru al educatiei, culturii si al comertului. Intotdeauna a avut legaturi cu partea de vest, cu Italia si cu Austria. In prezent, orasul mai este si centrul catolicismului in Albania. Mai este cunoscut si drept orasul unde a fost prima greva a muncitorilor din anul 1901, iar in anul 1905 s-a sarbatorit pentru prima data Ziua Muncii, pe data de 1 Mai.

Top obiective turistice Shkoder

Podul Mes din Shkoder
Podul Mes din Shkoder

Podul Mes se gaseste la aproximativ 6 km de oras inspre partea de nord si pare sa fie cea mai mare si mai bine conservata constructie de acest tip din...

Moscheea de Plumb din Shkoder
Moscheea de Plumb din Shkoder

Moscheea de Plumb a fost construita in 1774 de Mehmet Pasa Bushati, avand ca model Moscheea Albastra din Istanbul care, dupa cum puteti observa si din...

Cetatea Rozafa din Shkoder
Cetatea Rozafa din Shkoder

Cetatea Rozafa se gaseste in partea de sud – vest a orasului atragand atat prin frumusetea vestigiilor pastrate de-a lungul anilor dar si prin frumoasele...