Cum se ajunge in Tirana

Calatoria cu avionul la Tirana

Daca intentionati sa ajungeti la Tirana cu avionul, trecuie spus ca nu exista zbor direct Bucuresti – Tirana, iar aeroportul Maica Tereza, cel mai apropiat de capitala, se gaseste in Rinas, oras situat intre capitala tarii Tirana si Duress. Cel mai rapid ajungeti cu Lufthansa, cu escala de 1 ora si 25 min. la Munchen, la care mai adaugati 1ora si 45 min durata zborului, ceea ce insemna ca in aproximantiv 3 ore sunteti la Tirana. Mai exista si variata zborului efectuat de Austrian Airlines pe ruta Bucuresti-Tirana, cu escala la Viena de 40 de minute, la care mai adaugati 1 ora si 45 min. durata zobrului, cam doua ore si jumatate. Odata ajunsi la aeroport, aveti doua optiuni pentru a ajunge la Tirana. Fie luati autobuzuul express, care circula, din pacate, destul de rar, dar pretul este avantajos, 2 euro/presoana. Autobuzul express are o statie special amenajata – cunoscuta sub numele de – Piazza - care este situata in apropierea principalelor zone ale orasului, langa Opera, Hotelul International din Tirana sau Piata Scanderbehj.

Distanta intre aeroport si centrul orasului Tirana (25 km) poate fi parcursa in aproximativ jumatate de ora. O alta variata la care puteti apela este taxiul, care, de altfel sunt destul de multe, mai ales in statiile de autobuz. O cursa de la aeroport pana in centrul orasului va poate costa pana la 20 de euro, dar puteti negocia.

Calatoria cu autocarul la Tirana

Puteti ajunge la Tirana cu autocarul din orice colt al Albaniei. Problema este ca autocarele aici nu au ore fixe de plecare, chiar si pentru cele care efectueaza curse internationale. Cand se umple autocarul, atunci pleaca in cursa, deci trebuie sa aveti in vedere ca puteti pierde ceva timp in statii. Din pacate, din Romania nu exista autocar direct pana in Tirana. O varianta, destul de obositoare insa, este sa luati autocarul pana la Sofia si de acolo sa schimbati spre Tirana. Linie directa cu autocarul pana la Tirana exista si de la Atena, Skopie sau Istanbul. Oricum, calatoria cu autocarul nu este una dintre cele mai avantajoase.

Calatoria cu trenul la Tirana

Este o varianta destul de dificila pentru ca nu exista tren de la Bucuresti la Tirana. Si nici nu prea exista trenuri internationale care sa ajunga la aceasta destinatie. Puteti circula cu trenul numai daca va aflati intr-un oras albanez si intentionati sa ajungeti la Tirana. Pe de alta parte, trenurile ofera conditii minime de confort si circula foarte incet. Exista si un avantaj, gara este situata in centrul orasului. Si daca sunteti in cautare de aventura, luati bilet pe ruta Bucuresti – Nord – Sofia. In gara de la Sofia, coborati si luati autobuzul de la autogara internationala spre Albania. 

Calatoria cu masina la Tirana

Un drum destul de lung si, pe alocuri, obositor. Aveti de parcurs cca 750 km pe ruta – Bucuresti - Giurgiu- Ruse – Sofia – Belgrad - Kyustendil – Tran- Gyueshevo- Skopje - Tirana. In Albania drumurile sunt destul de proaste. Nu prea exista infrastructura. Senzatia este de drum de tara. Deci, incercati sa va bucurati de priveliste, caci din punctul asta de vedere, aveti ce vedea.