Ghid turistic Alger

Recomandat pentru: arhitectura, situri religioase, istorie, plimbari in aer liber, cultura, muzee, puncte de interes

Despre Alger

Cu o populatie de peste 3,5 milioane de locuitori, Alger este capitala Algeriei si cel mai important oras al tarii. Atat de important incat numele tarii provine chiar de la denumirea orasului, care in limba araba s-ar traduce prin “insule”. Alger se situeaza in partea central-nordica a tarii si este un important port la Marea Mediterana. De-a lungul timpului, orasul a fost parte a numeroase imperii. Colonizat pentru prima data de fenicieni, a fost guvernat mai tarziu de romani si distrus de vandali in secolul al V-lea. A renascut sub o dinastie berbera in secolul al X-lea. Cand a fost amenintat de spanioli, la inceputul secolului al XVI-lea, emirul a apelat la piratul Barbarossa care i-a expulzat pe spanioli si a plasat Algerul sub dominatia Imperiului Otoman. Ulterior, Algerul a devenit baza cea mai importanta a piratilor Coastei Berbere pentru o perioada de 300 de ani. In acesta perioada, in oras a fost inchis timp de cinci ani scriitorul Miguel Cervantes, autorului lui “Don Quijote”, luat ca sclav de pirati. Francezii au cucerit orasul in 1830 si l-au transformat in cartierul general al imperiului lor colonial din Africa. Mai mult, in al Doilea Razboi Mondial a devenit cartierul general al Aliatilor din Nordul Africii si, pentru un timp, capitala provizorie a Frantei.

Pe calea aerului, accesul in Alger se face prin intermediul Aeroportului Houari Boumediene, situat la 20 de km de oras. In apropierea aerogarii exista numeroase taxiuri, fara taximetre, asa ca drumul pana in centrul Algerului trebuie negociat in avans. In mod obsinuit, cursa nu depaseste echivalentul in dinari a 4 euro. Fiind capitala tarii, Alger are legaturi rutiere cu toate orasele din zona, dar drumurile nu sunt de cea mai buna calitate. Exista insa curse regulate cu vaporul din orase europene, precum Marsilia, Nice, Palermo sau Alicante.

Calatorii care ajung in Alger sunt impresionati repede de prietenia si ospitalitatea localnicilor. Mostenirea culturala bogata este demonstrata de diversitatea arhitecturala a orasului. In Alger se gasesc laolalta vechi moschei maure, palate in stil otoman, fortificatii berbere, cladiri elegante ridicate de colonialistii francezi si bulevarde moderne. Principalul obiectiv turistic al orasului este centrul vechi al Algerului, denumit Casbah, desemnat de UNESCO parte a patrimoniului cultural mondial. Din pacate, multe dintre cladirile de aici, construite in secolul XVII, sunt in stare avansata de degredare. Printre atractiile deosebite din Alger se mai numara Marea Moschee, construita la inceputul anilor 1000, Libraria Nationala, Piata Martirilor si Muzeul Bardo. In centrul orasului se afla cea mai veche Gradina Botanica din tara, construita de francezi in 1830, care adaposteste mii de specii de plante si animale.

Alger este locul ideal pentru amatorii de suveniruri, cu sute de magazine care vand bijuterii, covoare si alte artefacte. Principala strada comerciala a orasului se numeste Didouche Mourad. Fiti pregatiti sa negociati pentru orice doriti sa cumparati, in ciuda atentionarii de la intrarea in magazine ca produsele au un pret fix. Fiind stat islamic, vineri, majoritatea magazinelor sunt inchise.

Alger