Ghid turistic Bejaia

Recomandat pentru: plaja, cascada, parc de distractie, natura, istorie

Despre Bejaia

Bejaia sau Vgaiet pentru localinici, este un oras port la Marea Mediterana, cu circa 190.000 de locuitori. De-a lungul vremii, asezarea a facut parte din numeroase imperii, fiind pe rand asezare bizantina, berbera, spaniola, otomana si apoi, pana la declararea independentei Algeriei, colonie franceza. Trimis probabil consul in acest oras, la inceputul secolului XIII, aici a invatat Fibonacci sistemul de numarare hindu-arab, pe care l-a adus ulterior pe Batranul Continent. Orasul este deservit de aeroportul cu acelasi nume, care are curse regulate cu mai multe orase din sudul Europei.

Bejaia, ca majoritatea oraselor din nordul Algeriei, are un climat mediteranean. Verile sunt uscate si calduroase, cu maxime de 40 °C, iar iernile sunt blande si umede, cu temperaturi minime care scad rar sub 5 °C.

Orasul este dominat de privelistea muntelui Yemma Gouraya, al carui profil seamana cu o femeie care doarme. De altfel, acest varf face parte din Parcul National Gouraya, un obiectiv turistic important al Alegeriei. Odata ajunsi la Bejaia, trageti o fuga pana in centrul orasului. Iubitorii de cumparaturi sunt invitati pe strada Libertatii, o alee cu multe magazine si tarabe, ingradita de cladiri in stil arhitecural francez. Sunteti apoi asteptati in La Place Gueydan, un parc plin de terase, care ofera o priveliste splendida la mare, la port, asupra muntilor dimprejur dar si asupra vechiului oras, denumit ca peste tot in Algeria, Casbah. Trebuie sa vizitati si vechea fortareata din Bejaia si sa cautati toate cele patru porti antice prin care pe vremuri se facea intrarea in oras. Fireste, o drumetie pana pe varful Yemma Gouraya este obligatorie. Odata ajunsi sus, puneti-va o dorinta. Localnicii spun ca se va indeplini.

Vara, pe numeroasele plajele din jurul orasului, se poate inota si sta la soare. In apropierea localitatii se afla spectaculoasele Pesteri Aokas dar si Cascadele din Dergina. In drumul spre aceste obiective puteti poposi cateva ore in cateva orasele fermecatoare, precum Tichy, Souk El Tenine, Melbou sau Kherrata.

Bejaia