Ghid turistic Jijel

Recomandat pentru: plaja, istorie, pestera

Despre Jijel

Jijel este un oras in nord-estul Algeriei, cu o populatie estimata de circa 148,000 de locuitori. Localitatea a fost initial o asezare a triburilor berbere. A trecut apoi succesiv sub stapanire feniciana, romana, vandala, araba, genoveza si otomana. Dupa mai multe incercari nereusite, orasul afost capturat de francezi in 1851.

Din cauza reliefului neregulat, Jijel pare o asezare relativ izolata. Totusi, statiunea este conectata rutier cu alte orase importante precum Bejaia (90 de km la vest) sau Setif (135 de km la sud-vest). De asemenea, orasul este deservit de un aeroport propriu, Jijel Ferhat Abbas Airport, situat la 14 km de localitate.

Orasul este o destinatie turistica foarte apreciata in special de algerieni, care vin aici pentru peisajele superbe si plajele cu nisip fin. Fiind un oras statiune, localitatea este impanzita de hoteluri si restaurante. Fara ruine antice sau cladiri celebre, orasul are un farmec aparte pentru turistii interesati sa stea toata ziua la plaja sau sa negocieze cu micii comercianti din zona.

Jijel este situat la 30 de kilometri de Parcul National Taza, o rezervatie naturala care adaposteste o larga varietate de flora si fauna. Spre exemplu, in aceste paduri poate fi vazut macacul sylvanus, o specie preistorica de maimute, practic, cea mai veche specie de primate din zona mediteraneana, cu exceptia omului. Parcul este inclus in patrimoniul Unesco, fiind rezervatie mondiala a biosferei. Astfel, acest perimetru salbatic gazduieste 50 de specii de plante rare, amenintate cu disparitia, 137 de specii de plante medicinale si aromatice si 20 de specii ornamentale. Din cele 14 specii de mamifere din parc, zece sunt protejate prin lege, alaturi de alte 29 de specii de pasari rare. Parcul natural este o destinatie importanta nu doar pentru biologi, dar si pentru arheologi, geologi sau pentru simpli turisti pasionati de drumetii prin padure.

Un alt obiectiv interesant in apropierea statiunii este Izvorul de la Selma Ben Ziada. Considerat o curiozitate naturala, cu apa calda, iarna si rece, vara, acest izvor are o particularitate bizara: apa iese la suprafata dintr-o grota cu un debit puternic, dar treptat, in decurs de zece minute, debitul scade, pana cand izvorul se opreste de tot. Dupa 40 de minute, ciclul se repeta.

Jijel