Ghid turistic Mostaganem

Recomandat pentru: arhitectura, plaja, alte atractii

Despre Mostaganem

Mostaganem este un oras port in nord-vestul Algeriei, cu o populatie de aproximativ 145.000 de locuitori. Orasul a fost format oficial in secolul XI, dar originile asezarii merg pana in perioada romana. In 1515 a fost capturat de amiralul otoman Barbarossa si a devenit un centru pentru corsarii de la Marea Mediterana si un important port comerical. Ulterior, orasul a fost capturat de francezi in 1833. Localitatea este impartita in doua, cu orasul modern in sud-vest si vechiul oras musulman, Tidgit, in nord-est. Etimologia termenului "mostaganem" nu a fost pana in prezent explicata convingator de istoricii si geografii arabi, astfel incat semnificatia denumirii orasului ramane un mister.

Orasul nu este deservit de un aeroport propriu, principala poarta a orasului fiind portul si aglomerata autostrada cu doua benzi pe sens dinspre Oran, localitate aflata la o distanta de 80 de kilometri.

Mostaganem se bucura de un climat mediteranean, cu temperaturi medii vara de 24-26 °C si ierni blande, in care temperatura scade rareori sub 5 °C.

Mostaganem este o destinatie turistica importanta in Algeria. Gratie plajelor sale, orasul s-a dezvoltat in zona litoralului ca o adevarata statiune balneara, atragand anual mii de turisti. Localitatea este cunoscuta si pentru miile de pelerini care vin aici vara din regiunile limitrofe pentru a se inchina la mausolele sfintiilor patroni ai orasului. La Mostaganem sunt organizate anual numeroase festivaluri de teatru, de muzica chaabi sau de muzica andaluza. Totusi, o veste proasta pentru fanii celei de-a saptea arte: toate cele cinci cinematografe din oras au fost inchise din motive politice. Mostaganem se bucura de un bogat patrimoniu cultural si arhitecural. Obiective care nu trebuie ratate sunt Marea Moschee, construita in 1340 de sultanul Merinide Abu al-Hasan ben Uthman, fortul Bordj el M’Hals, ridicat in 1082 si biserica St-Eugene Baptiste, devenita un loc de cult pentru musulmani.

Mostaganem