Ghid turistic Oran

Oran
Recomandat pentru: arhitectura, situri religioase, plimbari in aer liber, palat, parc, puncte de interes, relaxare

Despre Oran

Cu o populatie in zona metropolitana de aproximativ 1.500.000 de locuitori, Oran este al doilea cel mai mare oras din Algeria. Localitatea este situata pe coasta nord-vestica a Algeriei la Marea Mediterana, fiind unul dintre cele mai importante porturi ale tarii.

Oran a fost fondat in 903 de maurii andaluzi, dar a fost apoi capturat succesiv de spanioli, otomani si francezi. In 1940, britanicii au bombardat in acest port intreaga flota navala a francezilor pentru ca aceasta sa nu cada in mana germanilor. Gestul a enervat regimul de la Vichy dar a fost dovada ca britanicii vor continua de unii singuri razboiul impotria nemtilor, dupa capitularea Frantei. Imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, Oran adapostea cea mai mare populatie de europeni din nordul Africii. Declararea independentei Algeriei in 1962 a dat startul unui masacru impotriva populatiei originare de pe Batranul Continent, astfel ca, in doar trei luni, Oran si-a pierdut, ca urmare a crimelor si exodului, jumatate din locuitori.

Se pare ca numele orasului deriva de la sintagma “’hr”, care in limba berbera insemna leu. De altfel, in fata Primariei din Oran sunt asezate statuile a doi lei, simbol al orasului.

Localitatea se bucura de un climat semi-arid, cu ierni blande si ploiase, si veri calduroase si secetoase. Temperaturile medii lunare variaza intre 17 si 32 °C.

Principala poarta de intrare in oras este Aeroportul Es-Senia, situat la circa 10 km de centru, si care ofera conexiuni aerieni cu cele mai mari orase din Europa.

Oran se lauda cu o mostenire culturala importanta. Aici a aparut muzica traditionala “Rai”, controversata pentru liberalismul promovat, prin versuri despre dragoste si alcool. Acest gen muzical a fost cenzurat de guvern, care a intervenit in zona si a dispus arestari si chiar asasinate impotriva artistilor. De mentionat si ca actiunea din “Ciuma” lui Albert Camus, capodopera curentului existentialist, se desfasoara in Oran.

Orasul dispune de numeroase hoteluri si gazduieste o sumedenie de restaurante cu preparate traditionale. Turistii nu trebuie sa rateze gama larga de cinematografe, teatre si muzee, Gradinile Municipale, Piata Medina Djedida cu produse artizanale, centrul vechi, Catedrala Sacre Coeur, Mare Moschee si elegantele statiuni de la tarmul orasului.

Top obiective turistice Oran

Palatul Bey din Oran
Palatul Bey din Oran

In Oran, unul dintre cele mai mari orase din Algeria (care are o populatie urbana de peste 700.00 de locuitori si se afla pe coasta marii) se poate gasi...

Moscheea lui Pasha din Oran
Moscheea lui Pasha din Oran

Intre anii 1796 si 1797, in actualul oras universitar Oran din Algeria, a fost construita Moscheea lui Pasha - o cladire ce are o forma circulara, acest...

Parcul 1 Noiembrie din Oran
Parcul 1 Noiembrie din Oran

Oran este un oras foarte mare pentru standardele din Algeria, avand o populatie mai mare 700.00 de locuitori in zona urbana si peste 1.4 milioane in cea...

Oran