Ghid turistic Tlemcen

Recomandat pentru: situri religioase, arhitectura, cladiri istorice, cultura, atractii turistice

Despre Tlemcen

Tlemcen este un oras cu circa 150.000 de locuitori din nord-vestul Algeriei. Denumirea asezarii nu este cunoscuta precis. Se presupune ca numele provine din sintagma “Tala Imsan”, care in limba berbera s-ar traduce prin “izvorul uscat”.

Tlemcen a fost fondat de romani in secolul IV si a devenit un important centru crestin in nordul Africii, chiar si dupa cucerirea sa de catre arabi in anul 708. In evul mediu, Tlemcen a fost un important nod comercial intre Europa si Continetul negru, principala poarta de iesire a aurului din Africa. In timpul Inchizitorului Torquemada, cetatea si-a deschis portile catre refugiatii evrei si musulmani persecutati in Spania.

Situat la o altitudine de peste 800 de metri, orasul este protejat de valul de umiditate care vine dinspre Marea Mediterana, dar destul de apropiat pentru a simti in timpul verii briza marii.

Secole de istorie si cultura bugata au facut din Tlemcen centrul unui amestec unic de muzica si arta. Artizanatul fabricat aici reprezinta o combinatie eleganta intre cultura araba, islamica, berbera si andaluza. Traditia de oras turistic al Tlemcen incepe de la sfarsitul secolului XIX, cand colonialistii francezi au considerat asezarea mai prietenoasa si mai relaxanta pentru o vancanta decat metropolele Alger si Oran. Inca de atunci, orasul a adoptat o tinuta cosmopolita, iar viata urbana si arhitectura s-au adaptat cerintelor unei localitati turistice. Tlemcen are mai multe cladiri datand din secolele XII-XV decat ori care alt oras din Algeria. Cu exceptia Marii Moschei, construita in secolul XII in stil berber, majoritatea cladirilor din orasul medieval reflecta influenta maurilor spanioli. Moscheea lui Sidi bel Hassan, construita in 1296, astazi muzeu, citadela Mechouar, construita in 1145, in prezent spital militar, Marele Bazin, construit in secolul XIV si Grota lui Rabbi Ephraim ben Israel Ankawa, care dateaza din secolul XV, sunt obiective cu o arhitectura spectaculoasa, care nu trebuie ratate.

Orasul este deservit de Aeroportul international Zenata.

Tlemcen