Colina Gianicolo din Roma

Janiculum (Gianicolo in italiana) este o colina in vestul Romei, Italia. Desi a doua ca marime, Janiculum nu figura printre proverbialele sapte dealuri ale Romei, fiind la vest de Tibru si in afara granitelor orasului antic.

Printre atractiile aflate pe Janiculum se numara si biserica San Pietro in Montorio, construita pe locul unde se considera a fi fost rastignit Sf. Petru; micul altar cunoscut sub numele de Tempietto, proiectat de Donato Bramante, marcheaza site-ul mortii lui Petru. Janiculum gazduieste, de asemenea, o fantana baroca construita de Papa Paul al V-lea la sfarsitul secolului al XVII-lea, Acqua Paola, si mai multe institutii straine de cercetare, inclusiv Academia Americana de la Roma si Academia Spaniola de la Roma. Dealul este si locatia Universitatii Americane din Roma, a Universitatii Pontificale Urban, a Colegiului nord-american Pontifical. Tot aici gasim si Orto Botanico dell'Universita di Roma ”La Sapienza” si Palazzo Montorio, resedinta ambasadorilor din Spania.

Janiculum a fost un centru pentru cultul zeului Ianus. In mitologia romana, Janiculum este numele unui oras antic fondat de zeul Janus, zeul cu doua fete al inceputurilor. In Cartea VIII a Eneidei lui Vergil (Publius Vergilius Maro), regele Evander ii prezinta lui Aeneas (eroul troian al acestui poem epic), ruinele oraselor Saturnia si Janiculum de pe dealul Capitoliului din apropierea orasului arcadian Pallanteum. Vergil foloseste prezenta acestor ruine pentru a sublinia importanta dealului Capitoliului ca centrul religios al Romei.

Potrivit lui Livius (Titus Livius Patavinus), Janiculum a fost incorporat in Roma antica in timpul regelui Ancus Marcius, pentru ca acesta sa nu fie ocupat de inamici. A fost fortificat cu un zid si un pod construit peste Tibru pentru a adera la restul orasului.

Se spune ca in timpul razboiului dintre Roma si Clusium, in 508 i.Hr., fortele regelui Lars Porsena au ocupat Janiculum si au asediat Roma.

Zidul lui Aurelian a fost realizat in sus pe deal pentru a include morile de apa utilizate pentru macinarea cerealelor in vederea asigurarii de faina de paine pentru oras. Prin urmare, se presupune ca moara a fost construita in acelasi timp sau inainte ca zidurile sa fi fost ridicate de imparatul Aurelian. Morile erau deservite de un apeduct care seamana cu apeductul Barbegal, desi sapaturile de la sfarsitul anilor 1990 sugereaza ca acesta nu ar fi fost atat de abrupt. Morile erau deja in folosinta in 537 d.Hr., atunci cand gotii au asediat orasul si au intrerupt alimentarea cu apa a acestora. Cu toate acestea, ele au fost ulterior restaurate si multe au ramas in functiune cel putin pana in timpul Papei Grigore al IV-lea (827-844).

Janiculum este locul unei batalii date in 1849 intre fortele lui Garibaldi, care aparau Republica Romana si fortele franceze care doreau restabilirea puterii Papei asupra Romei. Din cauza acestei lupte, aici se afla mai multe monumente ridicate in cinstea lui Garibaldi si a celor cazuti in razboaiele de independenta.

In fiecare zi la amiaza, un tun trage o salva de pe Janiculum in directia Tibru, pentru a semnala ora exacta. Aceasta traditie merge inapoi pana in decembrie 1847, cand tunul de la Castelul Sant'Angelo da semnalul cloptnitelor din jur pentru a incepe sa bata de amiaza. In 1904 ritualul a fost transferat pe dealul Janiculum si a continuat pana in 1939. La 21 aprilie 1959 un apel popular a convins Comuna sa reia traditia, dupa o intrerupere de douazeci de ani.

Informatii utile

Adresa

Gianicolo, Roma

Cum ajung

Autobuzele 23, 115, 271, 280

Timp mediu vizitare

1h , 15min

Preturi

 • Taxa Acces: Gratuit

Orar

 • Zilnic: Non Stop

Localizare

GPS - Latitudine: 41.893028, Longitudine: 12.460370

Mareste harta

Legenda

 • Colina Gianicolo din Roma
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Colina Gianicolo din Roma