Dealul Calton din Edinburgh

Calton Hill este un deal in centrul orasului, aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO, aici fiind amplasat si sediul Guvernului Scotian, cu baza in Casa St Andrew, pe versantul sudic al dealului, impreuna cu cladirea Parlamentului Scotian si alte cladiri importante (de exemplu Palatul Holyrood), langa poalele dealului. Aici se gasesc mai multe monumente si cladiri de o importanta istorica deosebita: Monumentul National, Monumentul lui Nelson, Monumentul Dugald Stewart, vechiul Royal High School, Monumentul Robert Burns, Monumentul Martirilor Politici si Observatorul orasului.

Pentru un numar de ani, timp in care ce Scoala Regala a fost cedata viitorului Consiliu Scotian, si ulterior a fost privita ca o locatie potentiala pentru Parlamentul Scotian, Calton Hill a fost un permanent punct de veghe impotriva descentralizarii Scotiei. Cu toate acestea, Donald Dewar, secretar de stat al Scotiei, a considerat ca locul apartine unui “dialect nationalist”, iar despre Casa St Andrew din apropiere (care la acea vreme era sediul Secretarului de Stat al Scotiei si fostul Oficiu Scotian) a spus ca arata ca “Dresda nazista”.

Tot aici, in octombrie 2004, a fost publicata Declaratia de la Calton Hill, prin care se cerea crearea in viitor a unei Republici Scotiene.

Stilurile arhitecturale reprezentate de extraordinara colectie de monumente de aici includ imitatii gotice - de exemplu, vechiul observator - si neoclasice, in ultima categorie se incadreaza monumentul lui William Playfair (1789-1857) conceput pentru a-1 cinsti pe talentatul sau unchi, geologul si matematicianul John Playfair (1748-1819), ca si cruciformul sau nou observator.

Piesa care atrage insa cea mai multa atentie este asa-numitul Monument National, poreclit adesea „oprobriul Edinburgh-ului". Avand intentia de a copia Parthenonul Atenei, acest monument inchinat victimelor razboaielor napoleoniene a fost inceput in 1822, potrivit unui proiect realizat de Playfair. In 1830, dupa ce fusesera construite doar 12 coloane, fondurile alocate s-au epuizat, monumentul devenind un simbol al marilor aspiratii si insuficientelor resurse financiare.

Cea mai inalta structura arhitecturala de pe Calton Hill este Monumentul Nelson de 30 de metri, finalizat in anul 1815 in onoarea lui Horatio Nelson (1758-1805), eroul naval al Marii Britanii. Urcati cele 143 de trepte, pentru panorame circulare superbe.

Monumentul Burns este templul corintian circular de dedesubtul arterei Regent Road.

La Calton Hill se organizeaza evenimente pe tot parcursul anului. Cel mai mare dintre acestea este Festivalul Beltane Fire care are loc pe 30 aprilie in fiecare an, la care participa peste 12.000 de persone, care este o renastere a festivalului antic Celtic May Day. Festivalul hindus Dussehra are loc de asemenea pe Calton Hill aproape de inceputul lunii octombrie a fiecarui an.

Adresa: Marginit de Leith St. spre vest si Regent Rd. spre sud, Calton 9 0131/556-2716
Taxe de vizitare: Monumentul Nelson 3 £
Program: Monumentul Nelson: aprilie-septembrie, luni 13:00-18:00, marti-sambata 10:00-18:00; octombrie-martie, luni-sambata 10:00-15:00.

Localizare

GPS - Latitudine: 55.954800, Longitudine: -3.182640

Mareste harta

Legenda

 • Dealul Calton din Edinburgh
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Dealul Calton din Edinburgh