Insulele Murano, Burano si Lido din Venetia

Murano este o insula in nordul Italiei. Aceasta se afla la aproximativ 1,5 km nord de Venetia si masoara aproximativ 0,93 km patrati, cu o populatie de circa 5.000 de locuitori. Zona este renumita pentru fabricarea sticlei. Murano a fost initial locuit de catre romani, apoi, din secolul al saselea, de oameni din Altinum si Oderzo. La inceput, insula a prosperat ca un port de pescuit si prin productia sa de sare. Acesta a fost, de asemenea, un centru pentru comert. Din secolul al XI-lea a cunoscut o perioada de declin, insularii migrand spre Dorsoduro. Murano a avut un consiliu local propriu, ca si cel al Venetiei, dar din secolul XIII, a fost guvernata de un podesta de la Venetia. Spre deosebire de celelalte insule din laguna, Murano a batut moneda proprie.

Burano este o insula in laguna venetiana, in nordul Italiei. Ca si Venetia insasi, este de fapt un arhipelag de patru insule legate intre ele prin poduri. Se afla in apropiere de Torcello, la capatul nordic al lagunei, si este cunoscut pentru dantela si casele viu colorate.

Burano a fost, probabil, locuita initial de catre romani, iar in secolul al VI-lea a fost ocupata de oameni din Altino, care au declarat-o ca una din portile fostului lor oras. Exista doua relatari conform carora insula si-a primit numele: una spune ca orasul a fost fonadat de familia Buriana, cealalta sustinand ca ca primii colonisti din Burano au venit de pe mica insula Buranello, aflata la aproximativ 8 km spre sud. Desi insula a devenit curand o asezare infloritoare, aceasta a fost administrata de la Torcello si nu a avut niciunul din privilegiile pe care le-a avut insula Murano.

Burano a crescut in importanta abia in secolul al XVI-lea, atunci cand femeile au inceput sa faca dantela, intrand in legaturi comerciale cu Cipru, pe atunci controlat de venetieni. Dantela a fost curand exportat in intreaga Europa, insa comertul a inceput sa scada in secolul al XVIII-lea si industria nu s-a relansat pana in 1872, atunci cand a fost deschisa o scoala pentru producerea dantelei. Productia de dantela pe insula a explodat din nou, astazi neproducandu-se in mod traditional, deoarece ia mult timp si este costisitoare.

Burano este, de asemenea, cunoscuta pentru casele sale mici, viu colorate. Culorile caselor urmeaza un sistem specific, conform caruia daca cineva doreste sa isi picteze casa, trebuie sa trimita o cerere la guvern, care raspunde prin stabilirea culorilor care sunt permise pentru acel lot.

Alte atractii includ Biserica San Martino, cu o clopotnita inclinata si o pictura de Giambattista Tiepolo din 1727, Crucificarea, Oratoriul di Santa Barbara si Muzeul si Scoala de Dantelarie.

Lido, sau Lido di Venezia, este un banc de nisip cu o lungime de 11 km situat in Venetia, nordul Italiei, care adaposteste aproximativ 20.000 de locuitori.

Festivalul de Film de la Venetia are loc aici in fiecare an in luna septembrie.

In 1177, imparatul Frederic Barbarossa si papa Alexandru al III-lea au semnat aici Tratatul de la Venetia, dupa infrangerea lui Frederick in batalia de la Legnano in 1176.

In 1202, la inceputul Cruciadei a patra, Lido a fost folosit ca tabara pentru zeci de mii de cruciati, care au fost blocati pe insula de catre venetieni deoarece nu au putut plati pentru navele venetiene de care aveau nevoie pentru transport.

In 1857 a fost infiintata prima plaja cu posibilitate de a face baie. Aceasta a fost prima facilitate de acest fel din Europa si in curand, Lido a devenit un sinonim pentru o statiune de pe plaja. Succesul inregistrat si fascinatia apropierii de Venetia, au adus insulei celebritate pe plan mondial. Plaja, hotelurile si vilele private de vara au ramas atractia principala a unei insule care inca este cunoscuta sub denumirea de "Insula de Aur”.

Localizare

GPS - Latitudine: 45.456089, Longitudine: 12.352630

Mareste harta

Legenda

 • Insulele Murano, Burano si Lido din Venetia
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Insulele Murano, Burano si Lido din Venetia