Mozaicurile din Paphos

Mozaicurile din Paphos reprezinta unul dintre cele mai importante locuri istorice din Cipru. Acestea sunt localizate langa port si sunt considerate unele dintre cele mai de seama mozaicuri din zona Mediterana estica.

Aceste mozaicuri prezinta scene din mitologia greaca si orice turist care ajunge in zona ar trebui sa le vada. Ele dateaza din secolul al II-lea si pana in al V-lea, iar multe dintre ele se afla si astazi intr-o stare excelenta. Mozaicurile erau asezate pe post de podele in vilele nobililor romani, iar multe dintre aceste situri arheologice sunt explorate si astazi.

Cateva dintre casele in care puteti observa aceste mozaicuri sunt Casa lui Dionysos, Casa lui Orfeu, Casa lui Aion si Vila lui Tezeu.

In Casa lui Dionysos se afla 14 camere acoperite cu acest tip de mozaic, totalizand aproximativ 556 de metri patrati. Acolo veti gasi mozaicuri care infatiseaza scene precum cea in care Zeul Vinului, Dionysos, ii da lui Icar secretul viticulturii.

Vila lui Tezeu se afla in apropiere de Casa lui Dionysos si in interior vizitatorii pot observa decoratiuni geometrice foarte interesante, dar si reprezentatii mitologice, toate realizate din mozaic. Exista scene precum cea in care Tezeu il omoara pe Minotaur sau cea in care este reprezentata Nasterea lui Ahile.

Mozaicurile din Casa lui Aion dateaza din secolul al IV-lea si acolo sunt reprezentate cateva scene mitologice, precum: Baia lui Dionysus, Leda si Lebada, Concurs de frumusete intre Cassiopeia si Nereids sau Procesiunea triumfanta a lui Dionysos.

Mozaicurile din Casa lui Orfeu dateaza din secolul al III-lea si se afla la vest de Vila lui Tezeu. Acolo exista trei scene reprezentative realizate din mozaic: Orfeu si Lira, Hercule si Leul din Nemea si Amazonul.

Casa celor patru anotimpuri se afla la nord de Casa lui Orfeu. A fost numita asa dupa mozaicul care infatiseaza personificarea celor patru anotimpuri, mozaic ce dateaza din prima jumatate a secolului al III-lea.

Mozaicurile au fost facute din cuburi mici de marmura si piatra, iar pasta de sticla a fost folosita pentru a se obtine culorile disponibile la acea vreme.

Mozaicurile din Paphos fac parte dintr-un sit arheologic imens, Kato Paphos, care mai contine si un teatru si un castel, printre altele, fiind nevoie de aproximativ o jumatate de zi pentru a il vizita pe tot.

Situl arheologic, in care veti gasi si mozaicurile, este deschis dupa cum urmeaza: in perioada 1 noiembrie-31 martie in intervalul orar 8:00-17:00, in perioada 1 aprilie-31 mai de la 8:00 la 18:00, in perioada 1 iunie-31 august de la 8:00 la 19:30, iar in perioada 1 septembrie-31 octombrie in intervalul orar 8:00-18:00.

Biletul de intrare costa 3.40 Euro. Acesta se plateste la intrarea in Parcul Arheologic si include vizite la toate siturile din cadrul Parcului.

Localizare

GPS - Latitudine: 34.758199, Longitudine: 32.406017

Mareste harta

Legenda

 • Mozaicurile din Paphos
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Mozaicurile din Paphos

Paphos