Muntele Maslinilor din Ierusalim

Cati dintre dumneavoastra nu si-au dorit sa viziteze orasul Ierusalim, unul dintre cele mai faimoase orase ale lumii unde cele trei mari religii monoteiste se intalnesc, un loc in care evrei, crestini si musulmani vin pentru a-si aduce tributul de credinta?. Si cati dintre dumneavoastra, nu v-ati gandit ce sa vizitati mai intai odata ajunsi in capitala Regelui David? Muntele Maslinilor, unul dintre cele mai cunoscute locuri biblice din Tara Sfanta, care ar trebui trecut pe lista de prioritati. Aceasta parte a lantului deluros al Iudeei centrale se indreapta catre Valea Iordanului la est si catre Mediterana la vest si se afla in partea estica a orasului Ierusalim, fiind despartit de Cetatea Sfanta de Valea Chedron (identificata cu Valea lui Iosafat din Biblie, unde se presupune ca va avea loc Judecata tuturor neamurilor). Inaltimea Muntelui Maslinilor este de peste 800 m.

Cu siguranta, Muntele Maslinilor va ramane in istoria crestinismului ca loc din care s-a inaltat Iisus Hristos. Numele pe care il poarta i-a fost dat de Evanghelisti datorita faptului ca aici cresteau multi maslini, fiind un loc renumit pentru teascurile de ulei de masline.

N-am putea descrie in cuvinte panorama asupra Cetatii Sfinte de pe Muntele Maslinilor, pentru ca acestea nu s-au inventat inca. Simplist vorbind, veti putea vedea: orasul cuprins de vaile Hinomului si Chedronului, Poarta de Aur, cea mai importanta dintre cele opt intrari in oras; Muntele Moria, locul unde Avraam l-a oferit pe Isac ca sacrificiu lui Dumnezeu; Muntele Templului, unul dintre cele mai importante locuri religioase din Vechiul Oras al Ierusalimului, Muntele Sion, despre care in Psalmul 87.2-3 aflam ca: „Domnul iubeste portile Sionului mai mult decat toate locasurile lui Iacov. Lucruri pline de slava au fost spuse despre tine, cetate a lui Dumnezeu!”; dar si Cetatea lui David.

Atat in Vechiul Testament cat si in Noul Testament, Muntele Maslinilor este mentionat ca loc sfant. In Vechiul Testament Muntele Maslinilor este mentionat o singura data, anume in "Apocalipsa” lui Zaharia (Zah. 14, 4), ca loc in care urmeaza sa aiba loc Judecata; in Noul Testament insa, Muntele Maslinilor este mentionat frecvent in Evanghelii.

Din negura vremurilor (din primele secole ale Bisericii) si pana in prezent, Muntele Maslinilor reprezinta unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale crestinatatii, aici gasindu-se numeroase edificii de cult ce marcheaza evenimente din viata Isus mentionate in Evanghelii: mergand pe Muntele Maslinilor dinspre Betfaghi spre Ierusalim, veti urma caile urmate de Iisus la Intrarea in Orasul Sfant; pe varful Muntelui Maslinilor se gasesc vestigiile restaurate ale unei biserici octogonale, locul in care se crede ca Domnul S-a Inaltat la cer; tot aici veti gasi Biserica Ruseasca a Inaltarii Domnului, gradina capelei Dominus Flevit, biserica si asezamantul surorilor Carmelite, numita Biserica Tatal Nostru, Gradina Ghetsimani, Biserica Tuturor Natiunilor, dar si un vechi cimitir iudaic.

Un traseu posibil de urmat pe Muntele Maslinilor poate incepe urcand aproximativ 200 m de la Gradina Ghetsimani - cea mai renumita gradina din Tara Sfanta, aceasta fiind locul in care Iisus venea adesea - spre varful Muntelui Maslinilor. Veti ajunge la Manastirea Sfintei Maria Magdalena, un lacas de cult construit cu o arhitectura ruseasca. Mergeti apoi la Manastirea franciscana Dominus Flevit, ridicata pe locul unde Iisus a plans soarta Ierusalimului si a intregii omeniri si le-a vorbit ucenicilor proorocind daramarea Ierusalimului si sfarsitul lumii. Vizitati Manastirea Pater Noster construita in anul 1920. De aici urcati cateva sute de metri si veti ajunge pe platoul muntelui, unde veti gasi Manastirea Eleon in vecinatatea careia se afla Altarul Inaltarii Domnului ce adaposteste Piatra Sfanta de pe care S-a inaltat Hristos la ceruri. Pe platoul Muntelui Maslinilor vizitati si mica livada de maslini, Mica Galilee, loc in care s-a aratat Hristos ucenicilor dupa Inviere.

Asadar, Muntele Maslinilor, reprezinta in primul rand legatura spirituala dintre moarte si viata, fiind cu siguranta unul dintre locurile unice in lume ce trebuie vizitat!

Localizare

GPS - Latitudine: 31.776111, Longitudine: 35.243889

Mareste harta

Legenda

 • Muntele Maslinilor din Ierusalim
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muntele Maslinilor din Ierusalim