Muntele Templului din Ierusalim

Muntele Templului sau Sanctuarul Nobil (Har haBáit) este un platou ridicat in Orasul Vechi din Ierusalim, bogat in istorie si importanta religioasa. La fel ca multe situri din Ierusalim, Muntele Templului este sacru pentru evrei, musulmani si crestini.

In secolul al X-lea, dupa ce regele David a capturat orasul Ierusalim si l-a proclamat capitala Israel, a ales acest loc pentru a ridica un mare templu care sa adaposteasca Chivotul Legamantului. Proiectul de constructie a fost realizat de catre fiul lui David, imparatul Solomon, si finalizat in 957 i.Hr.. Templul a avut doua scopuri principale, acela de a gazdui Chivotul Legamantului si sa ofere un loc de inchinare pentru oameni, asa ca Templul a constat intr-o cladire destul de mica, cu o curte mare. Curtea a inclus un bazin imens de bronz pentru bai preotesti si a fost inconjurata de depozite.

Templul in sine a fost alcatuit din trei parti: un pridvor, o camera principala de servicii si Devir, sau Sfanta Sfintelor. Sfanta Sfintelor adapostea Chivotul Legamantului, insotit de doi heruvimi sculptati din lemn de maslin. Aceasta a fost considerata locuinta Prezentei Divine (Shekhinah).

Templul din Ierusalim a fost un centru important al identitatii religioase si nationale de la inceput, dar a devenit chiar mai important atunci cand Iosia (r.640-609 i.Hr.) a anulat toate celelalte sanctuare si a stabilit Templul lui Solomon ca singurul loc acceptabil de sacrificiu in Regatul lui Iuda.

Primul Templul a fost jefuit de comorile sale - inclusiv Chivotul Legamantului - intre 604 i.Hr. si 597 i.Hr. si complet distrus in 587 - 86 i.Hr. de catre regele Nabucodonosor al II-lea din Babilon. Evreii au fost deportati la Babilon intre 586 si 582, in ceea ce este cunoscut sub numele exilul babilonian. In 538 i.Hr., regele persan Cirus al II-lea (care a cucerit Babilonul) a permis evreilor sa se intoarca la Ierusalim si sa reconstruiasca templul. Acesta a fost finalizat in jurul anului 515 i.Hr. ca o versiune modesta a originalului, fara Arca sau orice alte obiecte de ritual. Dar templul si-a reluat rolul sau ca centru religios al iudaismului, cu ritualuri elaborate efectuate de catre preoti si leviti.

Urmatoarele cateva secole Ierusalimul a fost subjugat de conducatori straini. Templul a fost respectat de catre acesti conducatori pana la Antioh IV Epifanes, care l-a jefuit in 169 i.Hr. si profanat in 167 i.Hr.. In timpul erei romane, Pompei a profanat Sfanta Sfintelor in 63 i.Hr., dar a lasat Templul intact. In 54 i.Hr. Crassus a jefuit visteria Templului. Averea templului a crescut din nou in timpul regelui Irod cel Mare a Iudeii, care a inceput sa-l reconstruiasca in 20 i.Hr.. Proiectul a fost finalizat in 26 d.Hr., dupa nasterea lui Isus. In 66 AD, o rebeliune a evreilor impotriva Romei a culminat cu distrugerea aproape completa a Templului. In anul 363, imparatul roman Iulian a promovat cu entuziasm ideea de reconstructie a Templului evreiesc. Proiectul a fost finantat de catre Julian insusi, precum si de donatii de la evreii din intreaga lume. Imparatul Iulian a murit in cursul anului, iar proiectul a fost abandonat.

Ierusalimul a fost un oras sfant pentru crestinii bizantini, dar accentul a fost pus pe siturile asociate cu moartea si invierea lui Hristos, cum ar fi Biserica Sfantului Mormant. Muntele Templului a fost in mare parte ignorat, iar piatra sa a fost furata pentru a fi utilizata in alte structuri.

In anul 614, fortele persane au invadat Ierusalimul, sacrificand locuitorii si distrugand bisericile. Istoricii islamici inregistreaza ca atunci cand musulmanii au capturat orasul in 638, Califul Umar a gasit Muntele Templului distrus complet si au inceput imediat sa-l repare.

Muntele Templului din Ierusalim este considerat de musulmani al treilea loc sfant in afara oraselor Mecca si Medina. Principalele motive sunt acestea: cand cruciatii au controlat Ierusalimul (1099-1187, 1229-1239 si 1240-1244), Moscheea Al-Aqsa de pe Muntele Templului a fost cartierul general al Templierilor; secolele XX si XXI au fost pline de evenimente - cel mai important a avut loc in 1967, cand israelienii au capturat Cisiordania, Ierusalimul de Est si Orasul Vechi in Razboiul de Sase Zile.

Accesul la Muntele Templului este gratuit si deschis pentru public si este o oprire populara pentru turisti si pelerini. Muntele Templului acopera 35 de acri si poate fi accesat de catre non-musulmani printr-o poarta de langa Zidul de Vest.

Localizare

GPS - Latitudine: 31.778066, Longitudine: 35.235882

Mareste harta

Legenda

  • Muntele Templului din Ierusalim
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muntele Templului din Ierusalim