Muntii de Foc din Lanzarote

Cea mai importanta eruptie din istoria vulcanologiei a avut loc in sud-vestul insulei Lanzarote, cand in anul 1730 aproximativ 30 de cratere au izbucnit, afectand astfel o treime din intregul teritoriu al insulei, ingropand mai multe sate si acoperind majoritatea terenului fertil cu un strat de aproape 10 m grosime de lava si cenusa.

Acest fenomen s-a extins de-a lungul a 6 ani, pana in anul 1736, cand peste 100 de cratere vulcanice ce acopereau o suprafata de 51 km2 au devastat aceasta parte a insulei, vulcanii fiind cunoscuti ca si Muntii de Foc (“Montanas de Fuego”). Dupa aceasta perioada a urmat una de liniste, pana in anul 1824, cand alte 3 conuri vulcanice s-au format de-a lungul a trei luni, aceasta fiind si ultima eruptie. Datorita precipitatiilor reduse, si deci a lipsei de eroziune, aceasta parte prezinta acelasi aspect de dinaintea eruptiilor.

In anul 1974, zona a fost declarata parc national, cunoscut ca si Parcul National Timanfaya, nume dat dupa singurul vulcan activ, vulcanul Timanfaya. Una dintre atractiile turistice de aici este aparitia gheizerelor, temperatura din interiorul pamantului crescand de la 100 C0, atinsa la doar 10 cm adancime, la 600 C0 la o adancime de 13 m.

Accesul publicului in parc se face numai pe anumite portiuni, pentru a proteja speciile de fauna (soparle, corbi, pescarusi etc.) si flora (peste 300 de specii de licheni). Cel mai popular traseu de parcurgere al parcului este cel in care turistilor li se ofera posibilitatea de a calatori pe camila, combinand astfel exotismul transportului cu peisajul spectaculos. De asemenea, tot in interiorul limitelor parcului, exista un drum aproximativ 14 km, cunoscut ca si “Traseul Vulcanilor”, unde vizitatorii il pot parcurge cu ajutorul autocarului, timp in care acestia pot asculta o istorisire a ceea ce s-a intamplat in secolul al XVIII-lea, oferita de catre martorul principal, preotul orasului Yaiza – Andres Lorenzo Curbelo. Exista si doua rute ce pot fi parcurse la pas: ruta Tremesana si ruta Litorala, fiind recomandata pentru grupurile de maxim 7 persoane, rezervarile fiind facute in avans, macar cu cateva zile.

La partea superioara a unuia dintre vulcani, Insula lui Hilario (fiind si punctul de plecare in cadrul traseului “Ruta Vulcanilor”), se gaseste restaurantul “El Diablo”, ce ofera turistilor bucate specifice insulelor Canare, pregatite pe un gratar din fier, folosind chiar caldura geotermala. Restaurantul este deschis zilnic, in intervalul orar 12.00 – 16.30, langa acesta fiind si un magazin de suveniruri, de unde vizitatorii au posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de produse care sa aminteasca de acesata regiune, intre orele 09.00 -17.00.

Vizita in interiorul parcului dureaza aproximativ 2 ore, turistii trebuind sa plateasca un bilet de 8 €/ adult si 4 €/copil cu varsta cuprinsa intre 7 – 12 ani. “Muntii de Foc” pot fi vizitati zilnic, intre orele 09.00 – 17.45, ultima excursie de-a lungul vulcanilor cu autobuzul, avand loc la ora 17.00 in sezonul rece, prelungindu-se pana la ora 18.00 in sezonul estival (pana la data de 30 septembrie).

Localizare

GPS - Latitudine: 29.010839, Longitudine: -13.779000

Mareste harta

Legenda

 • Muntii de Foc din Lanzarote
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muntii de Foc din Lanzarote