Ritualul Mikveh din Erfurt

Arheologii au descoperit Mikveh in 2007. In Evul Mediu, baia rituala a fost o parte importanta a comunitatii evreiesti alaturi de sinagoga si cimitir. Mikveh a servit la ritualul de purificare dupa contactul cu morti, cu sange sau cu alte obiecte considerate impure intr-un sens religios.

Femeile s-au cufundat in aceasta baie dupa menstruatie si nastere, inainte de a li se permite sa imparta patul din nou cu sotii lor. Purificare fizica se facea in prealabil intr-o baia comuna. Tot aici, femeile purificau tacamurile inainte de prima utilizare.

Potrivit tuturor datelor din perioada respective, mikveh medievale au fost alimentate cu apa de izvor sau subterana, disponibila aici in buna masura datorita apropierii de raul Gera. De-a lungul intregului an apa ramanea rece, motiv pentru care mikveh a fost cunoscut drept baia rece. Alimentarea bazinului cu apa inca functioneaza si astazi, dar nivelul apei subterane este mult mai mic decat in Evul Mediu.

Sursele scrise despre Mikveh, merg inapoi pana in secolul al XIII-lea. Comunitatea evreiasca trebuia sa plateasca pentru baie si pentru parcela de teren, in primul rand episcopului, apoi orasului Erfurt. Se stie ca zona din jurul mikveh a fost dens populata. Aici, ca si in toate partile cartierul evreiesc, evreii si crestinii traiau in comunitate.

Probabil in secolul al XII-lea, comunitatea evreiasca detinea o Mikveh, din care doar peretele sudic se pastreaza si astazi. O noua mikveh a fost construita in secolul al XIII-lea, aceasta se pastreaza in mare parte si azi. Cladirea a avut aproximativ 9 m lungime si aproape 3 m latime pe interior. Peretii sunt de o calitate extraordinara. Casele si partile superioare ale peretilor sunt realizate din straturi de calcar. Peretele de nord are o nisa pentru lumina.

Bazinul de apa este situat la capatul cladirii, in imediata apropiere a raului, in latimea lui. Zidaria din jurul bazinului este de remarcat: la aproximativ inaltimea nivelului apei subterane medievale, exista mai multe niveluri de blocuri mari de gresie, care nu pot fi gasite in orice alta pivnita din Erfurt. Acestea au fost, probabil, refolosite din cladirea anterioara.

Pogromul de la 1349 a lasat urme clare pe cladire. Mikveh, la fel ca multe alte cladiri din cartierul evreiesc, a fost, evident, grav deteriorata. Astazi, se poate vedea un spatiu gol in peretele de nord care indica reparatii si reconstructia mikveh partial distrusa. Comunitatea evreiasca a dat baia spre refolosire, la scurt timp dupa pogrom.

In 2010, o sculptura mica a fost descoperita pe unul din blocurile de gresie refolosite in faza de reconstructie. Efectuata in calitate excelenta, sculptura descrie capul unui barbat tanar, fara barba, purtand o coroana de crini. Stilistic imaginea poate fi datata in prima jumatate a secolului al XII-lea. Acesta a ascunsa in perete sub mortar. Cum ar putea fi interpretata, ramane neclar. La fel de dificila este si verificarea originii blocurilor de gresie refolosite.

Dupa expulzarea evreilor din Erfurt, in 1453, Mikveh a fost transformata intr-o pivnita si bazinul de apa a fost umplut. La scurt timp, in 1472, un incendiu a distrus orasul, fiind deteriorata si cladirea Mikveh.

Din 1495 cimitirul bisericii Sf. Benedict a fost extins in intreaga jumatatea vestica a fostei cladirii. Cladirea in sine a fost in cele din urma demolata in anii 1960. O zona de recreere a fost proiectata in locul acesteia.

In cooperare cu Tourismus-und Marketing GmbH, Sinagoga ofera tururi cu ghid in engleza, franceza, germana, italiana si rusa pentru grupuri de pana la 25 de persoane. Un tur cu ghid dureaza 90 de minute si costa 80.00 € pe grup, plus taxa de intrare. In plus, este posibil un tur sondaj (durata: 60 de minute, costul: 60.00 € pe grup) sau un pachet (Sinagoga Veche, plus Mikveh, 120 de minute, 100,00 € per grup).

Excursii cu ghid in Mikveh medieval: tururi ghidate pot fi rezervate in limba germana si engleza. Pachetul Sinagoga veche si Mikveh: primul loc pe care il veti vizita este expozitia permanenta in Sinagoga Veche. Dupa aceea veti vizita Mikveh medieval. Turul combinat al ambelor site-uri dureaza aproximativ 120 de minute si costa 100.00 € pe grup, plus taxa de intrare. Mikveh medieval din Erfurt: acest tur informeaza despre istoria constructiei, fondul investigatiilor arheologice de pe site. Turul dureaza aproximativ 45 de minute si costa 60.00 € pe grup. Pe urmele Istoriei Evreilor include o vizita de Mikveh medieval.
Ore de deschidere: Luni: inchis, Marti pana joi: 10 am la 5 pm, Vineri pana duminica: 23 - 17
Taxe de intrare: Adulti: 5.00 €, Pret redus: 3,00 €, Familie: 13.00 €
Clasele scolare si grupele prescolare / gradinita au intrare libera.
Nu se imprumuta ghidurile video (germana si engleza) care insotesc expozitia. Acestea sunt inmanate in schimbul unui depozit (de exemplu, permis de conducere sau pasaport).
Ore de deschidere in timpul sarbatorilor legale: 03.10.2012: 11 am la 5 pm, 24.12.2012: inchis, 25.12.2012: 13 – 17, 26.12.2012: 11 am la 5 pm, 31.12.2012: inchis, 01.01.2013: deschis de la 1 pm.
Adresa: Alte Synagoge Erfurt, Waagegasse 8, D-99084 Erfurt, Germania. Telefon: +49 361 655-1520. Linii de tramvai 3, 4 si 6: Fischmarkt. Parcare: Rathausgasse (plata parcare).

Localizare

GPS - Latitudine: 50.979092, Longitudine: 11.026540

Mareste harta

Legenda

 • Ritualul Mikveh din Erfurt
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Ritualul Mikveh din Erfurt

Erfurt