Ghid turistic P.N. Great Smoky Mountains

Despre P.N. Great Smoky Mountains

Great Smoky Mountains National Park este cel mai vizitat parc national din Statele Unite ale Americii. Parcul este atat de mare incat oamenii de stiinta descopera inca specii de plante si animale care traiesc acolo. Aici exista o multime de obiective turistice superbe.

Great Smoky Mountains National Park este un important refugiu din America de Nord, al florei si faunei din zona temperata, care au supravietuit glaciatiunii pleistocene. Parcul include cea mai mare ramasita a erei arcto-tertiare ramasa in lume, si ofera o indicatie a aparitiei florei la sfarsitul Pleistocenului. Acest parc este suficient de mare pentru a permite evolutia continua a acestui sistem biologic natural, precum si diversitatea biologica mai mare decat cea a altor zone protejate de dimensiuni comparabile.

Parcul este de o frumusete naturala exceptionala cu o padure neafectata. Caracteristica dominanta topografica a parcului este gama de Great Smoky Mountains cu 16 varfuri de peste 1829 m. Parcul cuprinde 22 de bazine hidrografice majore si masa de apa este aproape de suprafata, in aproape toate sectiunile.

Acoperind mai mult de jumatate de milion de acri, Great Smoky Mountains National Park atrage aproximativ zece milioane de vizitatori anual. Acesta este, de fapt, cel mai vizitat parc national din SUA. Parcul dispune de numeroase atractii de-a lungul unei mari autostrazi, 800 mile de trasee montane si 16 varfuri muntoase, ceea ce il face un loc ideal pentru excursii in aer liber.

Una dintre cele mai mari atractii ale parcului, pe langa varfurile muntilor, este fauna sa. Aici traiesc mai mult de 1.800 de ursi negri, 80 de exemplare de elan canadian si circa 100.000 de de alte animale. Diversitatea biologica este principalul motiv pentru care parcul a fost numit Rezervatia Biosferei si un World Heritage Site.

Parcul include pe de alta parte, locuinte si biserici vechi, scoli si mori – un total de aproximativ 90 de cladiri. Intre 1925 si 1944, statele din Carolina de Nord si Tennessee au cumparat mai mult de 6600 suprafete de teren pentru a crea Great Smoky Mountains National Park. Aproape de la infiintarea parcului, National Park Service a inceput sa faca eforturi sustinute pentru a pastra o parte din cladirile istorice ale oamenilor care au trait candva aici. Doua dintre cele mai bune locuri pentru a vedea aceste structuri istorice sunt in Cades Cove si in Valea Cataloochee.

Momentan nu sunt locuitori permanenti in zona centrala. Aproximativ 240 de oameni traiesc in zonele tampon, iar 1.500 in zona de tranzitie - cei mai multi sunt angajati in agricultura, turism sau servicii.

P.N. Great Smoky Mountains