Ghid turistic Parcul National Yellowstone

Despre Parcul National Yellowstone

Primul parc national din lume - Parcul National Yellowstone - a fost infiintat la 1 martie 1872. Yellowstone se afla pe teritoriul a trei state federale nord americane, 96 % din suprafata parcului se afla pe teritoriul statului Wyoming, 3 % pe teritoriul statului Montana si numai 1 % pe teritoriul statului Idaho. Cu o suprafata de 8.987 km², Yellowstone National Park este cel mai mare parc national din Statele Unite si unul dintre cele mai mari din lume. Yellowstone cuprinde si o parte din muntii Rocky Mountain, punctul cel mai inalt ar parcului fiind Eagle Peak, cu altitudinea de 1620 m deasupra nivelului marii. Fluviul Yellowstone este apa curgatoare cea mai importanta de pe teritoriul parcului – de la acest fluviu provine si numele parcului. In anul 1978, Parcul National Yellowstone a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Parcul in sine este o destinatie importanta pentru toti membrii unei familii. Turistii pot vedea parcul si de la bordul masinii personale, oprindu-se pentru odihna intr-unul din locurile amenajate pentru picnic, pe marginea drumului. Pentru turistii activi, parcul are mii de kilometri de trasee. Principalele atractii sunt toate situate pe drumul principal care strabate parcul. Prezenta a numeroase izvoare termale si a geysirelor, se numara printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone.

Parcul este nucleul ecosistemului Greater Yellowstone, unul dintre cele mai mari ecosisteme intacte ale zonei temperate ramase pe planeta, si ca urmare este o zona de exceptie pentru vizualizare faunei salbatice. Yellowstone gazduieste mai mult de 1350 de specii de plante vasculare, dintre care 218 sunt non-native.

In Yellowstone exista cea mai mare concentratie de mamifere mici, din 48 de state. Saizeci si sapte de mamifere diferite traiesc aici, inclusiv ursii grizzly si ursii negri. Lupii gri au fost readusi in parc in 1995 si mai mult de 100 traiesc aici acum. In anul infiintarii parcului, a fost certificata prezenta a 330 specii de pasari. Variatia in altitudine si gama larga de tipuri de habitate gasite in cadrul parcului contribuie la diversitatea regiunii. Activitatea glaciala si conditiile actuale racoroase si uscate sunt probabil responsabile pentru numarul relativ mic de reptile si amfibieni gasite in parc.

Cercetarile arheologice au demonstrat ca grupurile umane au vizitat zona parcului inca de acum 10.000 de ani, dar nu a existat nicio asezare permanenta in zona.

Parcul National Yellowstone