Ghid turistic Andorra

Recomandat pentru: arhitectura, cladiri istorice, lacasuri de cult, situri religioase, atractii inedite, cultura, istorie

Despre Andorra

Cu denumirea oficiala de Principatul Andorra (cod international AND), Andorra este situata in Pirineii de Est, la sud de lantul principal, intre Franta si Spania. Centrul acestei tari muntoase este valea unde se afla capitala, Andorra la Vella. Relieful este  format din varfuri inalte si vai adanci. Cel mai inalt munte din Andorra este Coma Pedrosa (2942 m), in vest, iar zona cea mai joasa cu o altitudine de 840 de metri este la granita cu Spania. Regiunea este formata din trei vai alcatuind un Y: Valira del Nord si Valira d’Orient se unesc langa Andorra la Vella si formeaza valea Valira. Andorra are o suprafata de 460 km2  si o populatie de 75. 000 de locuitori. Orase, precum Les Escaldes, Encamp, St. Julia de Loria au o populatie cuprinsa intre 6.000 si 13.000 de locuitori din care 45 % spanioli si doar aproximativ 7 % francezi.  Procentul populatiei urbane este de peste 60 % .

In ceea ce priveste populatia tarii, doar 35 % din locuitorii Andorrei sunt autohtoni. Restul sunt straini, printre ei sunt multi spanioli, 38  % din populatie. Urmeaza portughezii cu aproximativ 11 % din populatie si francezii cu aproximativ 6 %. In mod traditional, nu exista cetateni cu dubla nationalitate. Numai presedintele Frantei si episcopul de Urgel au atat nationalitate andorreza cat si nationalitatea de origine. In anul 2009, din intreaga populatie a tarii 40.6 % erau spanioli, 36 % andorrani, 10 % portughezi, 6.5 % francezi, 1.4 % britanici. Populatia se grupeaza in 10 localitati pe firul celor doua vai Valira (Valira del Norte si Valira del Orient), cu densitatea mai mare in zona de confluenta a acestora (aici traiesc peste 2/3 din locuitorii Andorrei).

Pentru ca este greu de ajuns in Andorra, aceasta tara mica din mijlocul Pirineilor ramane de secole un fel de Frumoasa adormita. Nici in prezent, Andorra nu este o tara de tranzit, dar turistii din tarile vecine, Spania si Franta, precum si turisti din toata lumea vin sa-i admire splendidele peisaje montane si sa beneficieze de avantajele  fiscale pe care le ofera.

Din punct de vedere geografic Andorra este situata in Muntii Pirinei (Pirineii Centrali), in bazinul hidrografic al Ebrului. Cumpana de ape este marcata de cateva varfuri Pic de Serrere (2912m), Pic de la Coma Pedrosa (2946m).

Limba oficiala a Andorrei este catalana, dar spaniola si franceza sunt vorbite si intelese de majoritatea locuitorilor. Catalana este vorbita de aproximativ 61 % din populatie. Aceasta face parte din familia indo-europeana care este o ramura romanica si este considerata un fel de punte intre limbile spaniola si portugheza, pe de o parte, si occitana si franceza pe de alta parte.

In ceea ce priveste religia, peste 90 % din locuitori sunt romano-catolici, dar exista si mici minoritati de protestanti si de evrei.

Cele mai vechi dovezi ale unor asezari umane pe teritoriul Andorrei de azi, dateaza din ultima epoca glaciara. Potrivit legendei, Carol cel Mare a creat tara pentru a multumi locuitorilor ei pentru ajutorul oferit in lupta impotriva arabilor. In 839 Andorra a fost mentionata pentru prima data in documentul de inaugurare a catedralei Urgel din Spania. A urmat secole de conflicte sangeroase intre episcopii de Urgel si contii de Foix din Franta, conducerea acestei regiuni fiind disputata de cele doua tari. Deoarece conflictele armate nu au dus la o clarificare a problemei posesiei, in 1278 si 1288 au fost intocmite doua contracte care au prevazut ca principatul sa fie condus atat de episcopii de Urgel cat si de contii de Foix. In secolul al XVII-lea drepturile contelui de Foix au fost cedate coroanei franceze.

Andorra a fost multi ani o destinatie preferata in primul rand de vanatorii de chilipiruri. In prezent, ea atrage si iubitori ai sporturilor si ai naturii. Cele mai mari zone de schi din Pirinei se afla aici, in statiuni precum Ordino – Arcalis, Pal i Arinsal, Pas de la Casa – Grau Roig si Soldeu – El Tarter. Vara, muntii Andorrei sunt un paradis popular pentru drumetii. De exemplu, un traseu de drumetie duce pana la bazinul graciar Cercle de Pessons din estul tarii, trecand pe langa cateva capele romano-catolice care merita vazute, precum Sant Marti de la Cortinada. Printre alte cladiri istorice importante se numara Casa Areny – Plandolit din secolul al XVII-lea, fosta resedinta a unui baron, acum muzeu dedicat modului de viata dintr-o epoca trecuta. Vara, Andorra gazduieste numeroase concerte de teatru si de muzica. 

Dintre 10 si 16 milioane de turisti anual, in Andorra in fiecare moment se afla intre 15.000 si 100.000 de turisti straini. Asadar, se pare ca traficul turistic este favorizat de infrastructura adecvata, mai ales si pentru sporturile de iarna (exista cinci centre frecventate anual de 1,5 – 2 milioane de turisti anual). De asemenea, exista in jur de 350 de hoteluri. Se stie faptul ca Andorra se afla pe unul din principalele drumuri ce leaga Europa de Vest de Spania, foarte importanta tara de destinatie turistica pe continent. De altflel, marea majoritate a turistilor nu ramane mai mult de o zi in Andorra, fapt ce subliniaza specificul de tranzit al turismului practicat.

Exista si o serie de obiective incluse in patrimoniul UNESCO: Madriu – Clarar – Perafita Valley (din 2004), zona axata pe o regiune montana inalta, drenata de cele trei rauri care ii dau numele, care se constituie intr-unul din putinele areale virgine din Europa Occidentala: piscuri, cascade, lacuri, vegetatie de conifere, fauna saraca in specii dar bogata in efective.

Andorra are si cateva statiuni de schi Soldeu/El Tarter si Pal/Arinsal, ce sunt vizitate mai ales de turisti din Spania, Franta, Marea Britanie. Aceste locuri au niste partii ce sunt potrivite pentru orice persoana mai putin experimentata. In ceea ce priveste scolile de schi din Andorra, se spune ca acestea sunt printre cele mai mari din Europa.

Daca intentionati sa mergeti intr-o calatorie in Andorra, trebuie sa stiti ca puteti vizita satul El Serrat, ce se afla la o distanta de aproximativ 18 km de Escaldes-Engordany, pentru o priveliste incantatoare a muntilor. Daca ajungeti in orasul Encamp, ce se gaseste intre capitala si granita cu Franta, puteti admira o biserica medievala si diverse case din piatra. Aceasta tara va ofera diverse produse cu reduceri de pana la 30 %. De asemenea, va puteti relaxa in orasul statiune Escaldes-Engordany unde gasiti izvoare termale si cateva exemple minunate de arhitectura romanesca. Va puteti bucura si de festivalul de la inceputul lunii septembrie, in onoarea Fecioarei din Meritxell. Statiunea La Rabassa va ofera posibilitatea unui schi-cros. Puteti face drumetii alaturi de familie sau prieteni, prin munti, rauri, lacuri si peisaje rurale minunate. Pentru astfel de drumetii puteti alege trasee mai usoare precum Cami Ral D Ordino in La Cortinada si Cami de les Pardines in Encamp. Totusi, Andorra va poate oferi o vacanta activa daca profitati de toate avantajele care va sunt puse la dispozitie de acest taram minunat, cum ar fi ciclism, calarie, pescuit, vanat si alpinism.